1

Temat: Kontrolowanie wymogu zatrudnienia przez inspektora nadzoru

Witam, czy zamawiający może scedować na inspektora nadzoru inwestorskiego sprawowanie kontroli w zakresie przestrzegania przez wykonawcę robót budowlanych zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób, które będą wykonywały czynności wskazane przez zamawiającego w SIWZ, tj. odbierania od wykonawcy oświadczeń nt. zatrudniania osób, dokumentów z ZUS itp.?

2

Odp: Kontrolowanie wymogu zatrudnienia przez inspektora nadzoru

Ja nie widzę przeciwwskazań, odpowiednie zapisy w SIWZ i umowie z inspektorem który działa w imieniu zamawiającego.

3

Aby rzetelnie się wywiązać z tego obowiązku jak nic inspektor będzie musiał każdego na budowie legitymować i jego dane porównywać z oświadczeniem wykonawcy o zatrudnieniu określonych osób na podstawie umowy o pracę. Ale może tak właśnie trzeba, bo jak inaczej.

4

Bez przesady że każdego dnia.

5

Marcel a jak inaczej sobie to wyobrażasz ? Mało tego, inspektor który zgodzi się na taki zapis w umowie zobowiąże się jednocześnie do przebywania na placu budowy 24 godziny na dobę. Wszak wykonawca może o północy wprowadzić na budowę ekipę zatrudnioną bezumownie, zamawiający to wyłapie i już inspektor płaci kary umowne.

6

A ty sprawdzasz codziennie zgodność osób?, bo ja nie, a żądam tego np. na koniec danego miesiąca czy też na pisemne wezwanie.

7 (edytowany przez janek159 2017-02-17 13:34:28)

Rozważając teoretycznie Marek ma rację. Równie dokładnie można by kontrolować czy ten a nie inny podwykonawca wykonuje robotę a nie przypadkiem jakiś inny.

8

Ehh, nie przesadzajcie.

9

pogadać se nie można?

10

Można smile, też gadam big_smile

11

no i git, warto gadać

12

Nikt tego nie sprawdza bo niby jak. Żaden z nas nie ma prawa do legitymowania pracowników wykonawcy.

13

Otóż to.

14

Nie wiem o czym gadacie bo dzampe mam. Ale macie racje.