1

Temat: podwykonawcy

W ofercie wykonawca wpisał, że zamówienie wykona samodzielnie (nie zamierza żadnej części zamówienia powierzyć podwykonawcom).
Czy pomimo to w trakcie realizacji zamówienia (termin jest dość długi, bo aż półtora roku) może zmienić zdanie i oddać część zadania podwykonawcy? Czy musi mieć zgodę Zamawiającego?

2

Odp: podwykonawcy

po podpisaniu umowy może przy robotach budowlanych musi powiadomić

3 (edytowany przez mon.de 2017-02-17 07:52:27)

Nawet jeśli zarzekał się, że zrobi wszystko sam? Chodzi o usługi.

4

Ma prawo zatrudnić podwykonawcę.

5

I nie musi pytać mnie o zgodę?
Ale podwykonawca musi spełniać te same wymogi, co w przypadku wykonawcy? Np. w zakresie stanu taboru samochodowego (punktowane kryterium w przetargu).

6 (edytowany przez jo 2017-02-17 08:14:17)

usługa musi być wykonywana pojazdami które spełniają kryteria lub warunki nie muszą to być te same pojazdy co w przedłożonych dokumentach

7

Mieliście jakieś zapisy dotyczące zatrudnienia podwykonawcy w trakcie realizacji zamówienia?

8

W siwz dobrze opisać co się dzieje z podwykonawcą i w jaki sposób go można dobierać. Ja piszę i o zgodzie Zamawiającego

9

Dokładnie, dobrze jest to określić samemu bo wymogi ustawowe dotyczą r.budowlanych począwszy od 143b.

10

mon.de napisał/a:

I nie musi pytać mnie o zgodę?
Ale podwykonawca musi spełniać te same wymogi, co w przypadku wykonawcy? Np. w zakresie stanu taboru samochodowego (punktowane kryterium w przetargu).

ale to chyba jak ten podwykonawca był jednocześnie użyczającym zasobów Wykonawcy, a w tej sytuacji o której napisałeś to chyba wykonawca sam spełnił warunki bo nawet nie wskazał podwykonawcy

11

Tak na dobra sprawę to zamawiający w tym wypadku nic wiedzieć nie musi że podwykonawca działa.

12

Zasadą jest możliwość korzystania z podwykonawców. Możesz się nie zgodzić w przypadku dwóch przesłanek:
1) zastrzegłeś dany fragment zamówienia do osobistego wykonania
2) podwykonawca, który ma teraz "wjechać" nie spełnia warunków, które ty postawiłeś dla podwykonawców.

Inne przesłanki, np:
1)  nie bo nie,
2) nie bo przecież w ofercie tego nie planował -
- nie pozwalają na zablokowanie udziału podwykonawcy.