Odp: Zobowiązanie podmiotu trzeciego a oferta
czyli jak potwierdzi zamiar korzystania z podwykonawstwa, pomimo sprzecznego zastrzeżenia w ofercie, to poprawiamy ofertę jako omyłke pisarską a nie odrzucamy
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → Zobowiązanie podmiotu trzeciego a oferta
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czyli jak potwierdzi zamiar korzystania z podwykonawstwa, pomimo sprzecznego zastrzeżenia w ofercie, to poprawiamy ofertę jako omyłke pisarską a nie odrzucamy
zobacz kio 917/16
Wydaje mi się że w czasach wydawania tego wyroku nie obowiązywał art 22a ust. 4, który obowiązuje teraz.
ewak3 napisał/a:jo napisał/a:mam podobny przypadek oferent nie wpisał podwykonawcy ale złożył zobowiązanie dwóch podmiotów trzecich że użyczą sprzętu, więc podwykonawcą będzie sprzęt operatorów sprzętu daje oferent jest to usługa nie wzywałem do wyjaśnień bo co tu wyjaśniać.
Czy dobrze rozumiem?
Podwykonawcą jest sprzęt bez obsługi?warunek doświadczenia spełniał sam a z zobowiązania podmiotu trzeciego wynika że użycza mu sprzęt więc w zasadzie jest podwykonawcą z zakresie użyczenia sprzętu a nie stricte realizacji części usługi
Rozumiem, nie było warunku posiadania sprzętu. W mojej branży użycza się sprzęt wraz z obsługą.
dzięki
jo napisał/a:ewak3 napisał/a:Czy dobrze rozumiem?
Podwykonawcą jest sprzęt bez obsługi?warunek doświadczenia spełniał sam a z zobowiązania podmiotu trzeciego wynika że użycza mu sprzęt więc w zasadzie jest podwykonawcą z zakresie użyczenia sprzętu a nie stricte realizacji części usługi
Rozumiem, nie było warunku posiadania sprzętu. W mojej branży użycza się sprzęt wraz z obsługą.
był i sprzęt i doświadczenie, doświadczenie ma własne, sprzęt - podmiot trzeci
ewak3 napisał/a:jo napisał/a:warunek doświadczenia spełniał sam a z zobowiązania podmiotu trzeciego wynika że użycza mu sprzęt więc w zasadzie jest podwykonawcą z zakresie użyczenia sprzętu a nie stricte realizacji części usługi
był i sprzęt i doświadczenie, doświadczenie ma własne, sprzęt - podmiot trzeci
Znaczy występuje badanie podwykonawcy=sprzętu pod kątem wykluczenia?
w oświadczeniu o wykluczeniu i spełnieniu warunków wpisali podmioty trzecie
Chcę wrócić do tego wątku, bo mam pytanie.
Wykonawca korzysta z potencjału podmiotu 3 - zdolność techniczna - podmiot trzeci użycza sprzętu, ale bez obsługi.
Czy faktycznie powinien wpisać w ofercie, że korzysta z podwykonawców?
chyba nie musi w art 22a ust 4 jest mowa tylko o wykształceniu , kwalifikacjach i doświadczeniu
Czytałam ten wątek i sama zwątpiłam, ale ustawa mówi jasno:
W odniesieniu do warunków dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, wykonawcy mogą polegać na zdolnościach innych podmiotów, jeśli podmioty te zrealizują roboty budowlane lub usługi, do realizacji których te zdolności są wymagane.
Nie ma mowy o zdolności technicznej.
Proszę o pomoc,
Wykonawca w ofercie nie wskazuje podwykonawców, natomiast w oświadczeniu dot. przesłanek wykluczenia, wskazuje podmiot trzeci, podobnie w oświadczeniu dot. spełniania warunków udziału, wskazuje ten sam podmiot trzeci jako podmiot który udostępnia mu zasoby w zakresie: cyt.: " zdolności technicznej lub zawodowej- referencje potwierdzające ( wg wymagań siwz) wykonanie zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone"
Wykonawca do oferty nie załączył zobowiązania podmiotu trzeciego , o czym była mowa w siwz
od czego zacząć badając taką ofertę?
Zwrócić się o wyjaśnienie, jeżeli potwierdzi to że podmiot trzeci będzie podwykonawcą, uznał bym,nie ma tutaj podstawy do odrzucenia oferty.
dzięki, czyli najpierw wyjaśnienie oferty a potem wezwanie z art. 26 ust. 3 do złożenia zobowiązania podmiotu trzeciego bo nie złożył wraz z ofertą, tak?
po tym elemencie dopiero wzywam z art. 26 ust. 2 do złożenia dokumentów dot. warunków udziału?dobra kolejność?
Wyjaśnienie i uzupełnienie zobowiązania.
rozumiem, że nie chodzi tu ofunkcje techniczne w budownictwie bo to nie podlega jako podwykonawstwo? Jeśli o doświadczenie podwykonawcy to owszem, nie moze go "pożyczać" nie biorąc w tym udziału.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc