1

Temat: Art. 4 pkt 11 PZP - Tabela X Sprawozdania

Bardzo proszę o pomoc. Posiadamy wytypowanego centralnego Zamawiającego, który organizuję przetargi, zawiera umowy, oraz umowy ramowe. Nasze jednostka dokonuję zamówienia na podstawie zawieranych umów wykonawczych do umów ramowych. Natomiast na podstawie zawartych umów pomiędzy centralnym zamawiającym a Wykonawcą otrzymujemy np. sprzęt.
Oczywiście podmiot, który zawiera zarówno umowy ramowe jak i pozostałe umowy  na podstawie przeprowadzonych postępowań z uwzględnieniem przepisów PZP z wybranymi wykonawcami wykazuję je w sprawozdaniu.

Natomiast nie bardzo rozumiem procedurę towarzyszącą art. 4 pkt 11 ustawy: ,, nabywanie dostaw, usług i robót budowlanych od centralnego zamawiającego lub od wykonawców wybranych przez centralnego zamawiającego".
Jaka procedura temu towarzyszy i jakie przypadki należałoby uwzględnić w sprawozdaniu?
Czy chodzi o postępowanie przeprowadzane przez centralnego zamawiającego gdzie poszczególne jednostki są wskazane jako zamawiający z obowiązkiem zawarcia umów z wybranym wykonawcą?

Z góry dziękuję za pomoc smile

2

Odp: Art. 4 pkt 11 PZP - Tabela X Sprawozdania

Wiesz co mi kiedyś w departamencie pr. UZP powiedzieli w tej sprawie,

że jak centralny zawarł umowę w wyniku której zakupy dokonują inne jednostki, to tylko centralny powinien to wykazać w sprawozdaniu, a ci inni zamawiający którzy dokonują zakupów w ramach tej umowy, nie powinni tego wykazywać (co ma się nijak do art. 4.11), bo inaczej byłoby dublowanie tego samego, co tez jest racją.

3

Dzięki za odpowiedź! smile

Właśnie, dublowanie wartości nie ma sensu. Tylko zauważmy, że centralny zamawiający wykaże to w tabelach dotyczących zamówień z uwzględnieniem PZP, a poszczególne jednostki które będą dokonywać zakupów w tabeli dot. zamówień bez zastosowania PZP.

Dlatego też bardziej zastanowiłam się nad kwestią tego typu, że centralny zamawiający realizuję postępowanie, gdzie wskazuję jako zamawiających poszczególne jednostki, które muszą zawrzeć odrębne umowy z wybranym wykonawcą i wtedy dokonują one nabywania usług, dostaw i robót.
Nie mam kompletnie na to pomysłu... sad

P.S. od rana próbuję połączyć się z działem prawnym UPZP hmm

4 (edytowany przez janek159 2017-02-22 11:17:04)

a ja wczoraj zamieściłem taka sytuację:

Przykład:
Centralny zamawiający (A) w 2016 r. zawarł umowę ramowa o wartości 1 mln zł.
Inny zamawiający (B) w ramach tej umowy ramowej zawarł umowę wykonawcza w trybie 101 o wartości 50 tys euro w roku 2016.

Co powinien zrobić zamawiający B w ramach obowiązku sprawozdawczego? Co wpisać i w którą tabelę.

Ta sytuacja od tej o której mówimy wyżej, jak rozumiem, różni się tym że tu mówię o zawarciu umowy wykonawczej przez zamawiającego B, a nie że zamawiający B dokonuje zakupów bezpośrednia z umowy zawartej przez centralnego A.

5

Moim zdaniem tylko centralny zamawiający wykazuję umowę ramową.
Według interpretacji :
https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/opinie-archiwalne/zasady-sporzadzania-rocznego-sprawozdania-o-udzielonych-zamowieniach-publicznych

punkt ,,Powierzenie udzielania zamówień centralnemu zamawiającemu"

,,Tym samym, zamawiający, na rzecz których powyższe zamówienia są udzielane, nie ujmują w swoich sprawozdaniach rocznych przekazywanych Prezesowi Urzędu zamówień udzielanych centralnemu zamawiającemu lub wykonawcom wybranym przez centralnego zamawiającego. Podobnie, nie są w tych sprawozdaniach ujmowane zamówienia udzielane przez poszczególnych zamawiających na podstawie umów ramowych zawieranych na ich rzecz przez centralnego zamawiającego, ponieważ informacja o wartości umów ramowych stanowiących podstawę udzielania zamówień przekazuje Prezesowi Urzędu zamawiający centralny"

6

no i niech na tym stanie