1

Temat: uzgodnienie

tworzymy dokumentację projektową na parking i musimy przebudować światłowód. W uzgodnieniu właściciela sieci zostały wpisane 4 firmy które właściciel sieci dopuszcza do realizacji przebudowy. Czy mogę wpisać w przetargu na wykonawstwo że wykonawca głównego zadania musi skorzystać z jednej z tych firm do przebudowy sieci??

2

Odp: uzgodnienie

ależ

3

Co do zasady - oczywiście nie. Ale przecież ustawa przewiduje tryby nie konkurencyjne w określonych przypadkach.
Przeanalizuj przesłanki z art. 67 (WR), czy chociażby zapytanie o cenę.

4

Pomyślałbym również nad zastosowaniem art. 6a dla przebudowy światłowodu.

5

czyli w zasadzie musiałbym wyłączyć ten zakres z postępowanie głównego i zlecić go z WR albo 6a będzie to z dofinansowania unijnego chyba więc będą kłopoty i nie do końca wiem czy te warunki to nie widzimisię gestora sieci w wtedy w WR trzeba się będzie gęsto tłumaczyć

6

Jak główny wykonawca będzie miał wszelkie uzgodnienia i wytyczne to tak czy siak będzie musiał skorzystać z jednej z pośród 4 wykonawców i o tym z projektu się dowiedzieć powinien.

7

Chcesz powiedzieć, że zamawiający powinien zastrzec w SIWZ że część zamówienia odnosząca się do przełożenia sieci światłowodowej ma być wykonana przez podwykonawcę A, B, C, lub D,  lub w przypadku gdy zdarzy się że ofertę złoży A, B, C lub D - całość zamówienia może być wykonana przez jednego z tych wykonawców?

8

jo napisał/a:

i nie do końca wiem czy te warunki to nie widzimisię gestora sieci w wtedy w WR trzeba się będzie gęsto tłumaczyć

To zawnioskuj do właściciela światłowodu nich przedstawi na piśmie warunki techniczne przebudowy. Będziesz miał sprawę jasną.

9

to w warunkach technicznych wskazał te 4 firmy

10

No to może trochę na okrętkę. Zrób zapis standardowy, że zamówienie musi zostać zrealizowane zgodnie z wydanymi warunkami technicznymi, a w SIWZ nie wspominaj o tych czterech firmach. Nie Ty wydajesz warunki techniczne i nie masz wpływu na to jaka jest ich treść. Weryfikacja musiałaby nastąpić na etapie składania ofert - czy wykażą jedną z tych firm jako podwykonawcę. Jeżeli wykażą to ok, jeżeli nie to oferta niezgodna z SIWZ. Ale czy takie ograniczenie jest ok to kwestia dyskusyjna. W końcu każdy, kto ma odpowiednie urządzenia do np spawania światłowodów mógłby takie przełożenie światłowodu wykonać.

11

i jeszcze z dofinansowaniem co grozi korektą

12 (edytowany przez janek159 2017-02-23 07:19:36)

albo zapis w siwz:

Tam, gdzie w dokumentacji projektowej lub specyfikacji technicznej wykonania i odbioru robót, zostało wskazane pochodzenie materiałów lub wskazanie normy, o których mowa w art. 30 ust. 1 - 3 ustawy, lub wskazanie wykonawcy lub podwykonawcy wykonania robót, Zamawiający dopuszcza oferowanie materiałów, urządzeń rozwiązań równoważnych lub wykonawców lub podwykonawców równoważnych w stosunku do wskazanych w SIWZ. Przez rozwiązania równoważne będą uznane materiały, urządzenia o parametrach nie gorszych jak wskazane w SIWZ jak też wykonawcy lub podwykonawcy nie gorsi.

13

nikt nic nie mówi czy podoba się zapis o wykonawcach równoważnych, to mój nowy pomysł,

14

tylko jak stwierdzić równoważność podwykonawców

15

A po co piszesz o podwykonawcach?

16

kurde żarty sobie robię, co to za pojęcie równoważność podwykonawcy, sorry już się nie wydurniam

17

wczytałem się w te uzgodnienia proponują 4 firmy (nie nakazują) ale mogą się nie zgodzić na wykonawcę robót który kiedykolwiek nabroił podczas realizacji jakichkolwiek robót dla tego gestora sieci  zrobię tak jak radzi lis w poście 10 czyli napiszę że ma realizować zgodnie z warunkami technicznymi