1 (edytowany przez lisvitalis 2017-02-24 11:05:05)

Temat: zakres badania ofert

PN poniżej progów. Do oferty miały być dołączone oświadczenia o spełnieniu warunków i braku podstaw do wykluczenia. Jak to zwykle bywa ponad połowa wykonawców oprócz oświadczeń dołączyła do oferty wszystkie możliwe dokumenty tj wpisy do rejestru, oświadczenia GK, zestawienie parametrów technicznych itp, czyli dokumenty, które żądane są od wykonawcy, którego oferta po ocenie ofert uznana za najkorzystniejszą. W związku z tym pytania:
1. czy u tych "nadgorliwych", którzy złożyli wszystko sprawdzam tylko oświadczenia i ofertę, czy również pozostałe dokumenty
2. czy jeżeli jednym z tych "nadgorliwych" jest oferta najkorzystniejsza to pomimo tego, że mam już wszystkie dokumenty (KRS, opisy techniczne itp) wzywam go ponownie do ich złożenia?
3. Nie dopytuję tych, którzy z ofertą złożyli GK wraz z ofertą, czy przypadkiem przez te 3 dni nie stali się członkiem GK? - chyba zbytni formalizm

PS
Fantastyczna jest ta ustawa wink

2

Odp: zakres badania ofert

1. tylko oświadczenia i ofertę,
2. do ponownego złożenia czegoś co już jest ...nie, wyjdzie na to samo,
3. nie frasowałbym się tym.

3

2. W tym roku zmienia się nieco interpretacją co w przypadku gdy dokumenty złożono z ofertą, otóż, wezwać, wykonawca może przesłać dokładnie to samo i to wielce prawdopodobne lub też oświadczyć że podtrzymuje ich aktualność, też będzie ok.
3. Zależy jaka jest treść GK, jeżeli nie wpisali że nie należą do żadnej grupy to bym zostawił w innym przypadku wezwał o wyjaśnienia, dla porządku a raczej organów kontrolnych.

4 (edytowany przez lisvitalis 2017-02-24 13:10:48)

Marcel napisał/a:

2. W tym roku zmienia się nieco interpretacją co w przypadku gdy dokumenty złożono z ofertą, otóż, wezwać, wykonawca może przesłać dokładnie to samo i to wielce prawdopodobne lub też oświadczyć że podtrzymuje ich aktualność, też będzie ok.

A tę interpretację gdzieś można znaleźć? Przecież to takie masło maślane wzywanie do złożenia czegoś co już mam. Jedynie data na nowych (takich samych w treści) dokumentach może być inna. Tak naprawdę złożenie dokumentów wraz z ofertą ( czyli po staremu) jest - powinno być dla nas bardziej wygodne ponieważ nie wzywając do składania czegoś co już mamy oszczędzamy co najmniej 5 dni. Naprawdę wzywać?
A co gdy np. pomyśli sobie "niepoważny ten zamawiający po co mam mu składać drugi raz coś co już złożyłem" i nie zareaguje na wezwanie w żaden sposób. To co wykluczyć bo nie złozył?

5

Sytuacja jest głupa, wiem, ale na każdym już szkoleniu poruszałem ten temat.