1

Temat: Sumowanie zamówień - POMOCY

Oczywiście, jak zawsze po szkoleniach  mamy wątpliwości. Mam nadzieję, że pomożecie nam je rozwiać smile
Przykład:
W styczniu w planie zamówień planujemy, że zakupimy meble biurowe na kwotę 40 000,00 zł (poniżej 30 tys. euro) mimo, że nasze zapotrzebowanie jak zawsze jest wyższe:) i kupujemy je w trybie 4.8. W sierpniu okazuje się, że otrzymujemy dodatkowe pieniądze (nie planowane wcześniej i nieprzewidziane przez nas) i postanawiamy przeznaczyć je jeszcze na kupno mebli. Tym razem to kwota 100 tys. zł.
Pytanie: Czy drugie postępowanie, na kwotę 100 tys. zł, możemy przeprowadzić w procedurze 4.8?
Czy sumujemy te dwa postępowania i wtedy 2 postępowania w trybie przetargowym?
Wg szkolącego to drugie postępowanie traktujemy oddzielnie, nie sumujemy tego pierwszego, gdyż było ono nieplanowane i nie mogliśmy na etapie planowania (w styczniu) przewidzieć, że otrzymamy dodatkowe środki.
My mamy jednak wątpliwości...

2

Odp: Sumowanie zamówień - POMOCY

szkolacy ma rację

3

Czyli rozumiem, że drugie postępowanie na 100 000 zł możemy przeprowadzić na podst. 4.8?

4 (edytowany przez janek159 2017-02-27 09:58:02)

tak, nie powinno tu być wątpliwości, zresztą szastamy tu dawną opinia uzp w sprawie jak traktować zamówienia o których się wcześniej nie wiedziało

5

nie sumujecie pod warunkiem że tamte meble są już kupione.
Inaczej , wg mnie, należy je razem sumować i szacować razem w chwili wszczęcia postępowania.

6

Racja szkolącego.

7

Trudno ponownie oszacować całość skoro 1 część została zrealizowana na podstawi 4.8. W takim przypadku konsekwentnie szacujemy ponownie i te 100 tys również na podstawie 4.8.
Dziwne byłoby udzielić części zamówienia poza ustawą a część na podstawie Pzp.

8

Ada napisał/a:

nie sumujecie pod warunkiem że tamte meble są już kupione.
Inaczej , wg mnie, należy je razem sumować i szacować razem w chwili wszczęcia postępowania.

uważasz, że kluczowy tu jest moment zakupu?

9

Tak, jeśli pierwsza część mebli została już kupiona to kolejne zakupy, które pojawiły się już po zakupie pierwszych  - szacuję osobno.

Inaczej, zakładając że nie kupili mebli ( A ) i maja teraz kolejne zamówienie ( B )  to maja dwa jednolite zamówienia , które należy połączyć  ( A + B ).

10

moim zdaniem drugiego nie łączymy z pierwszym już w przypadku gdy to drugie ujawniło się chwilę po wszczęciu (ogłoszeniu) pierwszego postępowania

11

janek159 napisał/a:

moim zdaniem drugiego nie łączymy z pierwszym już w przypadku gdy to drugie ujawniło się chwilę po wszczęciu (ogłoszeniu) pierwszego postępowania

dokładnie tak samo uważam smile chodzi o moment wszczęcia postępowania smile

12

Nowe zamówienie, wcześniej nie planowane, do tego dodatkowe środki 101% osobno!

13

Marcel napisał/a:

Nowe zamówienie, wcześniej nie planowane, do tego dodatkowe środki 101% osobno!

nawet jeśli nie kupili mebli, które planowali w styczniu i teraz ( w sierpniu ) pojawia się nowe zamówienie to wg. Ciebie każde traktować osobno?

14 (edytowany przez janek159 2017-02-27 13:43:26)

Nie wiem czy to czy wykonano czy nie, ma tutaj większe znaczenie.

Ogłaszamy 15.06 zamówienia na A. Stosujemy procedurę właściwa jak do A.
16.06 dostajemy nowe pieniądze i ogłaszamy nowy przetarg na B.

W tej sytuacji zarówno A zostanie przeprowadzone wg procedury właściwej do wartości tylko A, a zamówienie B wg procedury właściwej dla zakresu tylko B. Niewyobrażam sobie, że w tej sytuacji zamówienie A robilibyśmy rozdzielnie, a B już według procedury jak do sumy z A. 

Choć jeszcze inne światło może rzucić opinia uzp gdyż mówiła o ujawnieniu się po ,,udzieleniu pierwszego zamówienia" jak sobie kojarzę, czyli o momencie zawarcia umowy.

15

zgadzam się z Tobą - janek159.

Ale jeśli A nie jest jeszcze ogłoszone i pojawia się B to wtedy ja sumuje bo tak mnie uczono.

16

A w przypadku, gdyby dodatkowy zakup lub jakieś dodatkowe prace mogły zostać zrealizowane w ramach zamówienia uzupełniającego, które przewidział zamawiający na etapie przetargu ale którego wartość się szacuje na wartość poniżej 30 tys.?
Jeżeli np. wartość podstawowej roboty budowlanej wynosi 170 tys. zł, a zam. uzupełniającego 10 tys. zł.- zamówienia udzielacie w trybie OBOWIĄZKOWO art. 67 i w sprawozdaniach uwzględniali byście wolną rękę? czy w trybie art. 4.8? Bo szacunek jest mniejszy od 30 tys.?

17

Ada napisał/a:

Ale jeśli A nie jest jeszcze ogłoszone i pojawia się B to wtedy ja sumuje bo tak mnie uczono.

Oczywiście w tym wypadku sumujesz, wcześniej pisałem o innej sytuacji.

18

cieszę się że się rozumiemy Marcel smile

19

Stadonn - wg procedury właściwej jak do wartości tego nowego zamówienia (choć uzupełniającego). Teraz jak umowa była zawarta przed 28 lipca 2016 to uzupełniające robisz aneksem do umowy podstawowej.

20

stadonn napisał/a:

A w przypadku, gdyby dodatkowy zakup lub jakieś dodatkowe prace mogły zostać zrealizowane w ramach zamówienia uzupełniającego, które przewidział zamawiający na etapie przetargu ale którego wartość się szacuje na wartość poniżej 30 tys.?
Jeżeli np. wartość podstawowej roboty budowlanej wynosi 170 tys. zł, a zam. uzupełniającego 10 tys. zł.- zamówienia udzielacie w trybie OBOWIĄZKOWO art. 67 i w sprawozdaniach uwzględniali byście wolną rękę? czy w trybie art. 4.8? Bo szacunek jest mniejszy od 30 tys.?

a w sprawozdaniu w 4.8

21

Proszę Was o pomoc.
Czy zamówienie dot. pielęgnacji zieleni pod nadzorem osoby z wykształceniem wyższym zw. z ogrodnictwem (przycinanie, nawożenia, pielęgnacja) mogę potraktować jako odrębne zamówienie i oddzielić je od sprzątania.
Do tej pory zieleń wrzucaliśmy do przetargów na sprzątanie. Efekt fatalny. Pan od zamiatania chodników przycinał krzewy i trawę.
Czy mogę nie szacować pielęgnacji zieleni ze sprzątaniem? Czy kompleksowa pielęgnacja zieleni to odrębne zamówienie?
Wiem, że może tym się zając jeden Wykonawca, ale rodzajowo sprzątanie a pielęgnacja zieleni to
jednak różne przedmioty. Poza tym sprzątamy codziennie (tereny zewnętrzne), a pielęgnujemy
zieleń okresowo od wiosny do jesieni i niecodziennie przecież. Podlewanie, nawożenie,koszenie, przycinanie to jednak nie to samo co zamiatanie liści i brudów.
Dodam, że sama pielęgnacja byłaby poniżej 30.000 euro, ale razem ze sprzątaniem to już powyżej. Sprzątanie i tak robimy z PZP.

22

wg mnie spokojnie możesz to szacować i zlecać osobno. Pielęgnacja zieleni wymaga zupełnie innego przygotowania zawodowego i wiedzy niż sprzątanie

23

Podepnę się pod temat jak podejść do zamowień na sprzęt komputerowy i meble jeśli w 2016r. Zamawiający podpisał umowę na dofinansowanie projektu A z RPO, w ramach tej umowy w 2017r. przeprowadzono przetarg unijny na zakup różnego rodzaju sprzętu do szkół ( w tym mebli i komputerów).
W roku 2016 został złożony również wniosek B do innego programu unijnego i teraz w 2017r. mamy podpisaną umowę, w ramach której mamy zakupić sprzęt i wyposażenie - meble (łącznie na kwotę szacowana 40 000 zł. netto).
Poza tymi projektami również na potrzeby własnej działalności mamy zaplanowany zakup powiedzmy 5 zestawów komputerowych.
Jak powinno sie postąpić prawidłowo jeśli chodzi o łączne czy tez nie szacowanie wartości.
1) czy zakup sprzętu i mebli w ramach świeżo podpisanej umowy o dofinansowanie (B)  oraz naszych zakupów sprzętu - powinno się przeprowadzić poprzez procedurę unijną gdyż w ramach projektu (A) szacunek przekraczał progi unijne;
2) Czy jednak tej nowej umowy (B) i naszych zakupów nie traktować łącznie z już udzielonym zamówieniem (jeszcze nie ma podpisanej umowy z wykonawcą) .
Przyznam że dla mnie jest to jakaś masakra, jak interpretować przepisy odnośnie tych 3 tożsamości.

24

http://www.komunikaty.pl/komunikaty/1,105903,19344179,laczne-szacowanie-wartosci-zamowien.html
Szczególnie przeczytaj koniec artykułu.

25

janek159 napisał/a:

tak, nie powinno tu być wątpliwości, zresztą szastamy tu dawną opinia uzp w sprawie jak traktować zamówienia o których się wcześniej nie wiedziało

Bardzo proszę o namiary na opinię UZP w powyższej sprawie.