1

Temat: kwalifikaja wg. rodzaju?

Witam.
PZP mówi o wartości zamówień według rodzju, czyli nie według kodów CPV jeśli dobrze rozumiem. Czyli, że np. kupuję meble to dzielę je na szfy, biurka, krzesła itp. Wartość zamówienia dotyczy wtedy mebli - jako całości, czy poszczególnych grup? Wartość jest szacunkowa nie rzeczywista?
W firmie mam głównie drobne zkupy - poniżej 14 000 euro.  Jeśli dobrze rozumiem wartość zamówień powinna być szacowana na cały rok, czyli oparta o plan np. finansowy. Co jeśli faktyczna kwota zakupów przekroczy plan? No i jak to kontrolować. Spisywać kwoty z faktur  według rodzaju (nie kodów CPV)?

Może komuś moje wątpliwości wydadzą się niemądre. Ale wciąż jestem w powijakach w sprawie ZP i mam wątpliwości.

2

Odp: kwalifikaja wg. rodzaju?

Niech ktoś odpowie.
Proszę!!!

3

Tak, wg rodzaju. Wartośc zakupu mebli sumujesz w ciągu całego roku budżetowego, bez względu na to, czy sa to szafy czy biurka... Bierzesz pod uwagę wartość całego zamówienia

4

w budżecie masz jakąś kwotę na dane np meble ale sądzę że bez sensu byłoby żebyś spisywała faktury i robiła druga prywatna księgowość, w firmie na pewno prowadzi się księgowość analityczną i tam zawsze możesz sprawdzić czy są jesze na dane zadanie pieniążki

5

Katarzyn napisał/a:

Niech ktoś odpowie.
Proszę!!!

poruszyłas Kasiu bardzo frapujący temat - wydatki do 14 tys. euro (art. 4.8) mają zastosowanie z zastrzeżeniem, że najpier prawidlowo opiszesz przedmiot zamówienia, anstepnie go oszacujesz wg. rodzju (dostawy, uslugi) i tym samym dowiedziesz, że nie zaniżyłas wartości zamówienia, także nie podzieliłas go na części celem obejścia przepisów ustawy. wink

Wcale Ci sie nie dziwię, że ma sz problem, ale ten jest zbyt zawiły na forum.

... niestety

smile nora

6

Wychodzi więc na to, że do 14 000 euro też powinnam stosować jakieś procedury? No to po co komu zapis, że do tej właśnie kwoty "ustawy się nie stosuje":(

7

Katarzyn napisał/a:

No to po co komu zapis, że do tej właśnie kwoty "ustawy się nie stosuje":(

Po to, by nie trzeba robic przetargów, negocjacji itp.
Oszacowanie zamówienia to pestka.

8

...Wychodzi więc na to, że do 14 000 euro też powinnam stosować jakieś procedury?...
a co się stosuje do 14 tyś.

9

Stosuje sie to co chcą szefowie czyli tworzy sie regulamin zamówien do 14tu tys ojro. Wzorcowy zamieścił Piotrek tutaj . Ja mam dosyć podobny choć kwoty i struktura organizacyjna inna - no ale to zrozumiałem bo zamawiający są różni.