1

Temat: wezwanie o uzupełnienie

Witam,
postępo. ponizej progu ze środków unijnych(procedura odwrócona)- w momencie , gdy do oferty wykonawca najkorzystniejszy dołączył mi wymagany wykaz osób i usług to czy muszę w chwili dokonania oceny ofert, żądać od tego najkorzystniejszego ponownie wymaganych dokumentów z art.26 ust.2? Czy mogę przyjąć te, które są w ofercie??? (w postępowaniu złożono 4 oferty)

2

Odp: wezwanie o uzupełnienie

Żądać dokumentów, które już masz nie musisz (nie powinnaś). To, co możesz ewentualnie zrobić, to wezwanie potwierdzenia ich aktualności (wyjaśnienia).

3

Czyli np. (pierwszy raz będę coś takiego pisała) napisać, czy potwierdzają Państwo aktualność złożonych dokumentów (dotyczy załączonego wykazu osób i usług do oferty) potwierdzających spełnienie warunków udziału w postępowaniu na dzień (i tu trzeba wpisać datę składania ofert?)

4

Proponuję przed samym zawarciem umowy, jeszcze raz poprosić o potwierdzenie (w formie wyjaśnienia) że dokumenty są aktualne.

Żeby była jasność, ironizuję.

5 (edytowany przez bart66621 2017-03-02 10:54:46)

Witam, czy waszym zdaniem można zawrzeć  w SIWZ zapis  według  którego  Zamawiający nie  będzie wzywać o aktualność z art. 26 ust  2 bo jest tam "może" a następnie wezwać o dokumenty aktualne  np.  doświadczenie, kadrę  z art. 26 ust. 2f.

Kolega  z wydziału   stwierdził,  że  trzeba pisać   w SIWZ  że się wymaga zgodnie z art. 26 ust 2 aktualnych  oświadczeń i dokumentów  ale nie  trzeba się  do tego stosować,  nawet  wzywać o potwierdzenie  ich aktualności  skoro zostały  załączone   do  oferty,  co o tym sądzić ?

6 (edytowany przez Marcel 2017-03-02 11:05:37)

Jak się opisze to trzeba wezwać, "może" oznacza że można lub nie trzeba na etapie tworzenia SIWZ.

7 (edytowany przez anka 2017-03-02 12:04:33)

Czyli reasumując, jak napisałam, ze Z. wezwie W. do złożenia ... Wykaz usług, wykaz osób, to musi pomimo to, ze ma w ofercie????

A czy Wykonawca, może odpowiedzieć na pismo Zamawiajacego, ze dokumenty ,o które wzywa Zamawiający są złozone w jego ofercie i są one aktualne?????

8

A więc piszę  w SIWZ, że nie żądam od wykonawców aktualnych dokumentów zgodnie z  art. 26 ust 2  i później żądam od wykonawcy najwyżej ocenionego dokumentów dotyczących doświadczenia, kadry z art. 26 ust. 2 f  czy też można by było uderzyć od razu będzie  z  art. 26 ust 3  o uzupełnienie braków oferty, czy  jest  to raczej możliwe tylko po wezwaniu z art. 26 ust. 2f ?

9

Co do aktualności  oświadczeń i dokumentów po 26 ust 2  to ja raczej wzywam wykonawcę żeby  się oświadczył iż dokumenty  które  wykonawca uprzednio złożył do oferty są nadal aktualne i wydaje mi się że  jest to wystarczające.

10 (edytowany przez jarosław 2017-03-02 12:29:51)

Nadgorliwy wykonawca którego dokumenty są w ofercie nie podlega wezwaniu w trybie 26.2 (zdania są różne ale wg mnie tak właśnie jest). Należy zbadać to co jest, ewentualnie błedy wyprostować w tr 26.3
Gdyby ich nie dołączył do oferty a w SIWZ byłby zapis o konieczności ich złożenia to zamawiający MUSIAŁBY wezwać do ich przedłożenia w tr 26.2
26.2f stosowałbym wyjątkowo w odniesieniu do kolejnych wykonawców z rankingu jeżeli zakładam że ten który wezwany w trybie 26.2 z jakiegoś powodu nie spełni warunku i byłaby potrzeba wezwania kolejnego wykonawcy a czasu zamawiajaćy ma bardzo mało.
Nie stosowałbym 26.2f jako zasady że wzywam wtedy kiedy mi sie to podoba pierwszego z rankingu bo to jak wyżej napisał Marcel i ja jest obowiązkiem zamawiającego jeżeli określił w SIWZ dokumenty i robi to w trybie 26.2

11

jarosław napisał/a:

Nadgorliwy wykonawca którego dokumenty są w ofercie nie podlega wezwaniu w trybie 26.2 (zdania są różne ale wg mnie tak właśnie jest).

... ano są. Moim zdaniem wezwać z 26.2 z pouczeniem, że jeżeli wykonawca w odpowiedzi na to wezwanie podtrzymuje że już załączył te dokumenty do oferty, zamawiający uzna iż są one złożone w trybie 26.2. Potem zostaje 26.3.

12 (edytowany przez Marcel 2017-03-02 13:32:07)

Wystarczy że odpisze iż podtrzymuje aktualność złożonych dok. w ofercie.

13

ok bardzo dziękuję

14

Marcel napisał/a:

Wystarczy że odpisze iż podtrzymuje aktualność złożonych dok. w ofercie.

Czy tylko "aktualność" to ma wątpliwości...