1 (edytowany przez madzi_aaa1 2017-03-01 09:45:00)

Temat: przetarg na zorganizowanie staży i praktyk

Jesteśmy na etapie przygotowywania dokumentacji do przetargu w ramach projektu z dofinansowaniem UE na zorganizowanie praktyk i staży dla uczniów szkół zawodowych (różne kierunki). Czy słuszne jest założenie, żeby nie dzielić tego zamówienia na części z powodu różnych kierunków praktyk, ze względu na to, że przedmiotem zamówienia jest de facto  samo zorganizowanie i obsługa tych praktyk (chcemy, żeby jedna firma zorganizowała nam to wszystko i rozliczyła).
Poza tym, jakie kryterium oceny ofert można zastosować w takim zamówieniu?
Wartość zamówienia przekracza próg UE.

2

Odp: przetarg na zorganizowanie staży i praktyk

Domyślam się, iż organizacja taka polega na przewiezieniu uczniów, zapewnieniu im noclegu, wyżywienia, opieki, itd. sama zaś realizacja praktyk odbywać się będzie nie przez Wykonawcę, ale u pracodawców. Jeśli tak, to wówczas nie widzę powodu do dzielenia zamówienia, można by oczywiście sztucznie wyznaczać regiony (miejsca docelowe dowozu) ale to tylko utrudni realizację, podział na elementy typu dojazd, catering, nocleg jest raczej niemożliwy logistycznie.

Kryterium można odnieść do przedmiotu zamówienia np. jakość noclegu, odległość od miejsca praktyk
lub sposobu realizacji punktując np. zaproponowany środek transportu

3

Dziękuję za odpowiedź.
organizacja szkoleń będzie polegała na obsłudze administracyjno-finansowej. Uczestnicy będą otrzymywać stypendia i m.in. dlatego nie będziemy im organizować noclegu, wyżywienia i opieki.
Jeśli chodzi o kryterium to myślałam, żeby dać doświadczenie osoby wskazanej do realizacji zamówienia tylko przy tym wtedy oceniać liczbę usług szkoleniowych czy liczbę uczestników?
Może jeszcze ktoś ma inne pomysły?

4

Nie wiem skąd jesteś, ale w latach 2014-15  był prowadzony podobny projekt "modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce" i jego elementem była realizacja staży i praktyk zawodowych, niemal wszystkie powiaty były nim objęte więc możesz poszukać po archiwum i się wspomóc.

Skoro nic praktycznie nie będziecie zapewniać, a osoba ma być od spraw administracyjno-finansowych to, aż trudno mi uwierzyć że wpadniesz w próg unijny. Wliczasz w to kwotę wypłaty "stypendium" ? Jeśli tak to mam wątpliwości czy forma stypendium się do tego w ogóle kwalifikuje.

z takim kryterium nie strzel sobie w kolano - pytanie ile takich osób jest i co rozumieć pod pojęciem usługi szkoleniowej - każde dowolne szkolenie czy także staże, praktyki, zajęcia, warsztaty, forum itd.
Jeśli już to określ sobie jakiś pułap, że punktujesz usługi przeprowadzone na grupach co najmniej X osób i potem pkt za każdą taką usługę lub za przedział ilościowy takich usług. Jeśli nie określisz wielkości grupy (pułapu) to jak potem porównać dwie usługi dla 100 osób, do 4 usług po 3 osoby...

5

No właśnie większość tej kwoty to wypłata stypendiów i właśnie do rana myślę o tym, żeby to wyłączyć.
Poza tym doszukałam się, że takie usługi (jedyny w miarę pasujący cpv to 75121000-0  - usługi administracyjne w zakresie edukacji) to będą usługi społeczne, więc niezależnie od tego czy wyłączę te stypendia czy nie to ja rozumiem, że będę przeprowadzać to zamówienie zgodnie z procedurą z art. 138 o Pzp, dobrze to rozumiem?

6

tylko tam też jest próg  chyba 750 tys

7

Tego progu na pewno nie przekroczymy. W sumie trochę spraw mi się uporządkowało: przygotowuje dokumentację na podstawie art. 138 o Pzp, wartości stypendiów nie wliczam do wartości szacunkowej zamówienia tylko opiszę to w szczegółowym opisie, że Wykonawcy zostaną osobno przelane środki na wypłatę uczestnikom tych stypendiów. Jedyny dla mnie problem to te dodatkowe kryteria, bo nie ukrywam, ze wolałabym właśnie nie brnąć w te doświadczenie ze względu na problem z porównywalnością tych usług sad

8

Nikt nie ma żadnego pomysłu na te kryteria?