1

Temat: Ograniczenie do złożenia oferty na jedną część

Chcę skorzystać z uprawnienia z art 36aa, że Wykonawca może złożyć ofertę tylko na jedną część.

A co jeżeli złoży ofertę na wszystkie części?
Czy macie propozycję zapisów odpowiednich sankcji za złożenie ofert na większą ilość części?

2

Odp: Ograniczenie do złożenia oferty na jedną część

Zakaz ten istnieje pod rygorem odrzucenia oferty przez zamawiającego jako niezgodnej z ustawą.

3

no nie do końca bo jest treść 36 ust 2 pkt 15 "......oraz kryteria lub zasady, które będą miały zastosowanie do ustalenia, które części zamówienia zostaną udzielone jednemu wykonawcy, w przypadku wyboru jego oferty w większej niż maksymalna liczbie części" nie można odrzucić tylko trzeba opisać którą część się bezie brało pod uwagę

4

Czyli jaki zapis proponujesz?

5

wybrać tą część  która będzie korzystniejsza dla zamawiającego np tą cześć dla której procentowo będzie większa różnica od drugiej oferty

6

samzam napisał/a:

Chcę skorzystać z uprawnienia z art 36aa, że Wykonawca może złożyć ofertę tylko na jedną część.

Wówczas odrzucisz taką ofertę.

7

Otóż to Apollo.

8

Apollo napisał/a:
samzam napisał/a:

Wówczas odrzucisz taką ofertę.

Jaką ofertę i, na którą część odrzucisz?. Czy może odrzucisz wszystkie jego oferty na wszystkie części, na które złożył?.

9

Otóż to.

10

a ja myślę że nie

11

No cóż, masz takie prawo. Zauważ jednak, że art. 36aa 2 i 3 dotyczy zupełnie innej sytuacji... .

12

dla ust 3 przewidziano również ust 5 w 36aa

13

Owszem dla ust. 3, a nie 2.

14

Że się tak wyrażę, jeśli można, przyłączam się do obozu Marcela i Apollo.

15

Jeśli złoży 2 oferty na jedną część - odrzucenie. Że się też wyrażę i pochylę nad obozem Marcela i Apollo - jeśli skorzystamy z 36aa.2 i wyraźnie napiszemy, że wykonawca może złożyć tylko jedną ofertę na jedną część, a złoży ofertę również na inną część, to WSZYSTKIE JEGO oferty złożone na każdą część do odrzucenia - 89.1.1.

I zapisałbym to wyraźnie w SIWZ. Dołączyłem do obozu Marcela i Apollo smile

16

sami wytrawni zamawiacze twierdzą że odrzucić to odrzucić
po prostu nie rozumiem różnicy pomiędzy 36aa 2 i 3

17

Załóżmy - określiłeś, że wykonawca może złożyć jedną ofertę na wszystkie np. 4 części - 36aa.2 i zastrzegłeś, że udzielisz max 2 zamówienia jednemu wykonawcy - 36aa.3 - tym samym - wykonawcy, który złożył najkorzystniejszą ofertę na wszystkie 4 części - zostanie mu udzielone zamówienia tylko na 2 części - a bo może nie chcesz mieć jednego wykonawcę na wszystkie części - ot - Twoje prawo.

18

aha dzięki