1

Temat: Ogłoszenie o zamówieniu a kontrola dofinansowania UE

Witam! PN robota budowlana poniżej progów, kontrolujący zarzuca że w sekcji III pkt 4 ( wykaz oświadczeń na potwierdzenie art 25) Zamawiający zażądał jedynie dokumentów od podmiotów krajowych tzn "odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp." i w ten sposób narusza art. 7 zasadę konkurencyjności.
Muszę  złożyć wyjaśnienia może ktoś mi coś mądrego podpowie jak to napisać.

2

Odp: Ogłoszenie o zamówieniu a kontrola dofinansowania UE

A to dobre spostrzeżenie. Przeglądnąłem pierwszą stronę wyszukanych ogłoszeń w BZP i informację o dokumentach od wykonawców zagranicznych znalazłem w jednym ogłoszeniu. Reszta o tym milczy. To nie jest oczywiście uzasadnienie dla kontrolującego wink

3

Zarzucają, że w ogłoszniu nie ma a SIWZ jest o podmiotach zagranicznych

4

to się raczej nie wybroni. W poprzednim brzmieniu ustawy minimalny zakres inf. zawartych w  ogłoszeniu nie wskazywał na obowiązek zamieszczania wykazu dokumentów, dotyczyło to tylko siwz, teraz regulacja już jest . Pozostaje napisać, że przeoczenie, ogłoszenie ma nowy, mniej przyjazny dla użytkownika wzór,uwag nie wniósł żaden wykonawca, w siwz było ... i tyle i tak to nic nie da, ale kara nie powinna być bardzo bolesna ( no chyba że zagraniczny się pojawił)  smile

5

kary nie będzie, nie przewidziana w katalogu korekt. Sam UM ma z tym problem, piszą do UZP o wyjaśnienia. Dziękuję za podpowiedź

6

W wyniku błędu popełnionego przez zamawiającego doszło do naruszenia formalnego, które biorąc pod uwagę fakt, iż w postępowaniu o charakterze lokalnym nie uczestniczyli wykonawcy zagraniczni, pozostaje bez wpływu na wynik postępowania.