1

Temat: czy mogć być takie warunki udziału w postępowaniu

czy ogłaszając przetarg na kierownika projektu współfinansowanego ze środków EFRR (RPO) można jako warunki udziału w postępowaniu wpisać że wykonawca ma mieć doświadczenie w przygotowaniu, zrealizowaniu i rozliczeniu co najmniej 2 projektów infrastrukturalnych współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej o wartości co najmniej ?????.. mln PLN, oraz że ma dysponować 1 osobą posiadającą wykształcenie wyższe oraz posiadającą doświadczenie w zarządzaniu co najmniej 1 projektem współfinansowanym ze środków EFRR o wartości co najmniej ??. Zł. czy jednak powinno się uogólnić do doświadczenia w zarządzaniu projektem współfinansowanym ze środków publicznych w tym UE. Oraz dać zapis że każdy dodatkowy projekt (doświadczenie ponad minimum) będzie dodatkowo punktowane.
Pyt. 2. czy jeśli jednym z wymagań odnośnie kierownika jest posiadanie co najmniej  3 ? letniego doświadczenia w zarządzaniu zespołem pracowniczym w liczbie co najmniej 5 osób w okresie co najmniej 6 miesięcy;
To czy można zażądać posiadania certyfikacji na usługi zarządzania projektem, co jest zgodne z polityka jakości ISO od 9001-2008 w zwyż  i zażądać kopii certyfikatu jako załącznika do oferty.?

2

Odp: czy mogć być takie warunki udziału w postępowaniu

Raczej bym nie ryzykował z takimi szczegółami i opisał bardziej ogólnie.

3

1. Co do Wykonawcy ABSOLUTNIE nie można, co do dysponowania osobą względnie można.
2. A udowodnisz racjonalność ISO dla przedmiotu zamówienia ?

4

Witam,
w temacie ISO, UZP w swoim informatorze  nr 4/2016 (str. 92, 93) zamieścił  wyrok KIO z dnia 24 listopada 2016 r., sygn. akt KIO 2101/16.

W treści  czytam:
Kryterium opisane przez zamawiającego dotyczy wprost realizacji przedmiotu zamówienia, gdyż odnosi się do  certyfikowanego  systemu  zarządzania  środowiskiem,  zgodnym  z  międzynarodowym
standardem  ISO  14001.  Powyższe  oznacza,  że  zamawiający  premiuje  sposób  realizacji
zamówienia, postępowania z odpadami, który zgodny jest ze światowymi standardami.
Certyfikat (jego posiadanie) odnosi się do przedmiotu zamówienia, który dotyczy ochrony
środowiska i z tego powodu pozytywnie postrzegany będzie przez zamawiającego podmiot,
który  wprowadził  w  prowadzonym  przez  siebie  przedsiębiorstwie  system  zarządzania
środowiskowego. Posiadanie takiego certyfikatu m
oże gwarantować bowiem lepszy efekt
ekologiczny niż efekt wykonawcy, który takiego certyfikatu nie posiada.

Nie wiem jak Wy, ale ja dowiedziałem się czegoś nowego smile

5

Dziękuję za podpowiedzi czyli opiszę doświadczenie ogólnie, odnosząc się do zarządzania projektami/ inwestycjami finansowanymi ze środków publicznych tylko dlaczego  nie można żądać aby zarówno Firma która składa ofertę jak i osoby które fizycznie będą realizowały zamówienie posiadała doświadczenie w zarządzaniu projektem, chcielibyśmy się zabezpieczyć żeby małe, mało doświadczone firmy nie składały ofert gdyż obawiamy się że później w tak dużym  (ponad 50 mln projekcie) i czasowo długim projekcie nie dadzą rady.

6

Właśnie się tak zastanawiam. Wydaje mi się, że możesz żądać dysponowania osobą, która jest doświadczona w rozliczaniu projektów UE, ale ręki uciąć nie dam. Trzeba sprawdzić w protokołach pokontrolnych prezesa UZP.

7 (edytowany przez jo 2017-03-09 08:56:05)

to może dać kryterium doświadczenia osoby wysoko punktowane