1

Temat: Oryginał, czy kopia za zgodność z oryginałem

Jeśli żądacie na spełnianie warunku w SIWZ (ja tak piszę):

wykazu usług wykonanych w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane, zgodnie ze wzorem stanowiącym załącznik nr 6 do SIWZ oraz załączeniem dowodów określających czy te usługi zostały wykonane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego usługi były wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze Wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów ? oświadczenie Wykonawcy;
przy czym:
?    w przypadku wspólnego ubiegania się Wykonawców o zamówienie ww. dokument/ty składają łącznie Wykonawcy składający ofertę wspólną.
?    Ww. dokument należy złożyć w oryginale, natomiast dowody i inne dokumenty w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z Oryginałem.
To piszecie, że ww. (ten wykaz usług)  dokument należy złożyć w oryginale,  tak? Nie wiem z czego to wynika?

2

Odp: Oryginał, czy kopia za zgodność z oryginałem

Właściwie to nieczytelnie formułujesz problem, taka dygresja,
a Rozporządzenie w sprawie dokumentów w par. 14 cos wyjaśnia?

3

Par. 14
1. Oświadczenia, o których mowa w rozporządzeniu dotyczące wykonawcy i innych podmiotów, na których zdolnościach lub sytuacji polega wykonawca na zasadach określonych w art. 22a ustawy oraz dotyczące podwykonawców, składane są w oryginale.

Tak, jak rzecze kolega powyżej, zadaj czytelnie pytanie, bo tak za bardzo nie wiadomo o co ci chodzi smile

4

wykaz traktujemy jako oświadczenie to oryginał, referencje oryginał lub za zgodność. konsorcjum składa jeden wykaz