1

Temat: Odpis z właściwego rejestru ewidencji i inform.

Witam.

Chcę żądać w przetargu Odpisu z właściwego rejestru (KRS,ceidg) - przesłanka wykluczenia art. 24 ust. 5 pkt 1pzp.

W rozporządzeniu dot dokumentów w części dot. podmiotów zagranicznych jest informacja , iż dokument musi być wystawiony nie wcześniej niż 6 miesiecy przed terminem składania ofert.

informacji tej jednak nie ma dla podmiotów krajowych ( że dok. ma byc wystawiony nie wcześniej niż 6m przed tso)

O co tu chodzi?

2

Odp: Odpis z właściwego rejestru ewidencji i inform.

może o to że dostęp do obu dokumentów masz sam więc drukujesz sobie aktualny

3

To po co go żądać smile

4

zasadniczo nie stosuję tego warunku

5

z rozporządzeniem im nie wyszło:) ja jak dadza to dadza a jak nie to drukuje sobie sama

6 (edytowany przez lisvitalis 2017-03-07 13:35:19)

barbie0803 napisał/a:

ja jak dadza to dadza a jak nie to drukuje sobie sama

jo napisał/a:

może o to że dostęp do obu dokumentów masz sam więc drukujesz sobie aktualny

No to załóżmy, że nie żądasz, i mamy taką sytuację. Np. 2 dni przed złożeniem oferty dochodzi w spółce do zmian. Wspólnicy podejmują uchwałę dot. zmiany osób w zarządzie. Uchwała obowiązuje od  dnia jej uchwalenia i wynika z niej że do reprezentacji spółki upoważniony jest przysłowiowy Kowalski. Wysyłają informację o zmianie do KRS a sądy mają odpowiednio długi czas na wprowadzenie zmian, więc w KRS jeszcze tych informacji nie ma. Ty drukujesz sobie KRS ze strony i z niego wynika, że osobą upoważnioną do reprezentacji spółki jest Nowak a masz ofertę podpisaną przez Kowalskiego. I jak tu w takiej sytuacji mówić o aktualnych dokumentach?

7

Wówczas masz wyjaśnienia, wystarczy że doślą uchwałę, tak powinni zresztą zrobić od razu.

8

Bitter napisał/a:

Witam.

Chcę żądać w przetargu odpisu z właściwego rejestru (KRS,ceidg) - przesłanka wykluczenia art. 24 ust. 5 pkt 1pzp.

W rozporządzeniu dot dokumentów w części dot. podmiotów zagranicznych jest informacja , iż dokument musi być wystawiony nie wcześniej niż 6 miesiecy przed terminem składania ofert.

Informacji tej jednak nie ma dla podmiotów krajowych ( że dok. ma byc wystawiony nie wcześniej niż 6m przed tso)

O co tu chodzi?

Tak naprawdę odpis KRS jest ważny do czasu, gdy do rejestru nie zostaną wprowadzone żadne zmiany. Równie dobrze odpis może być ważny przez rok, jak i przez miesiąc.

9

art. 24 ust. 5 pkt 1 pzp mówi o likwidacji i to odczytuję z tego dokumenty a tylko pomocniczo weryfikuje kto podpisuje

10

Marcel napisał/a:

Wówczas masz wyjaśnienia, wystarczy że doślą uchwałę, tak powinni zresztą zrobić od razu.

Tak, to wiem. Podaję tylko przykład że nie zawsze to co w KRS musi być aktualne.

11

No tak, ale kto podpisuje warto sprawdzić.

12 (edytowany przez lisvitalis 2017-03-07 13:59:31)

Oczywiście. Dlatego moim zdaniem warto żądać odpisu lub KRS właśnie po to aby wiedzieć z cała pewnością, że ten co podpisał był do tego uprawniony. A jak nie będzie chciał złożyć to wskaże że w publicznie dostępnej bazie takiej to a takiej dokument jest aktualny i proszę sobie pobrać.

13

Otóż to.

14

jo napisał/a:

zasadniczo nie stosuję tego warunku

Jakiego warunku Jo? Jeśli nie przewidzisz fakultetu, to w przypadku, gdy wykonawca jest w likwidacji nie będziesz mógł go wykluczyć. I na nic przyjdzie ci samodzielne drukowanie.

15

no nie stosuję fakultatywnych

16

jak mi się nie będzie zgadzało to wezwę do wyjaśnień

17

krs też mogą dać a o uchwale zapomnieć i i tak ich trzeba będzie wezwać do wyjaśnień. w ten sposób to wogole nie bierzmy krs tylko uchwały. nie popadajmy w pranoje smile

18

co znaczy KRS,

mam aktualny KRS w którym nadal jest skazany prokurent, a z wyjaśnień wynika że już dawno został odwołany

19

Powinien złożyć uchwałę.

20

Szanowni Forumowicze,

PN biuletynowy, sprawa pilna bo od tego zależy powodzenie postępowania.

Ofertę złożyła osoba upoważniona przez dwóch członków zarządu (A i C). Wg KRS co najmniej dwóch musi działać łącznie.
Problem w tym, że w KRS są członkowie A i B.
Z dołączonych do oferty uchwał wynika, że członek B został odwołany a na jego miejsce powołani zostali C i D.
Do oferty dołączono wszystkie uchwały: odwołującą B i powołujące C i D.

Czy można uznać, że dokumenty potwierdzające upoważnienie do złożenia oferty są ok?