1

Temat: unieważnienie na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4?

W postępowaniu złożono 2 oferty (dostawa). Oferta nr 1 dostała 70 pkt, a oferta 2 - 87 pkt. Niestety oferta nr 2 zawiera cenę nie do przyjęcia (dostała sporo punktów w drugim kryterium). Nie możemy zwiększyć puli pieniędzy na sfinansowanie zamówienia.
Co mam zrobić? Mogę wybrać tę tańszą, mimo że nie jest najkorzystniejsza?

2

Odp: unieważnienie na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4?

Niestety nie.

3

To co mogę zrobić? Tylko unieważnić i powtórzyć przetarg?

4

jeżeli oferta nr 2 nie podlega odrzuceniu ani ten oferent wykluczeniu to niestety unieważnienie

5

tylko unieważnienie bez kombinacji co do ceny. Teraz niestety przy 60% cenie trzeba się liczyć z róznymi efektami punktacji

6 (edytowany przez edelka 2017-03-15 09:42:01)

Podłączę się pod temat:

PN poniżej progów unijnych.
Wpłynęły 4 oferty, wszystkie przekraczają znacznie środki, którymi dysponujemy. Nie możemy zwiększyć naszej kwoty na realizację zadania.

1. Unieważniam postępowanie na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4, prawda?
2. Nie muszę sprawdzać ofert pod względem ich odrzucenia, ani spełnienia warunków udziału w postępowaniu?
3. W postępowaniu wymagane było wniesienie wadium. Wadia są złożone w formie gwarancji ubezpieczeniowych.
    Zwracam wadia po unieważnieniu, odsyłając oryginały tych ubezpieczeń, a sobie robię kserokopię?
4. Jeden wykonawca nie złożył wadium. Nic z tym nie robię, skoro i tak unieważniam postępowanie?
5. Nie robi się ogłoszenia w BZP o unieważnieniu postępowania/niezawarciu umowy?

7

1 tak
2 tak
3 tak
4 tak
5 tak
Tzn wszystko tak jak piszesz smile

8

Dzięki :-)

9

w pkt 3 są różne opinie, osobiście jestem na NIE

10

Co do 5 - waham się czy czasem nie trzeba jednak zrobić tego ogłoszenia...

11

Powyżej progów unijnych jest opcja do zaznaczenia czy zawarto umowę.

A w BZP jest (po nowelizacji)?
Wie ktoś?

12

coś tam jest o unieważnieniu ale stosuję do do postępować podzielonych na części gdzie jedną z części unieważniam

13

No właśnie coś gdzieś czytałam ostatnio, że czy do części, czy do całości - należy ogłoszenie zamieścić.

14

Znalazłam, temat był juz poruszany:
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=15936&login=1

A tu przyklejam jedną z odpowiedzi (odpowiedź udzielona przez Katiqq):

LEX

Autor odpowiedzi: Kopacka Marzena
Odpowiedzi udzielono: 7 listopada 2016 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

Pytanie

W ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia w BZP, jest wymóg podawania podstaw unieważnienia postępowania przy wszystkich częściach.

Czy to znaczy, że jak całe postępowanie się unieważni, to też trzeba opublikować ogłoszenie o udzieleniu zamówienia wypełniając dane w tym zakresie unieważnienia?

A jeśli jest kilka pakietów, to podać które są unieważnione a na które zawarto umowę?
Odpowiedź

Zamawiający wypełnia sekcję IV ogłoszenia o udzieleniu zamówienia niezależnie od tego czy udzielił zamówienia, czy zostało ono unieważnione, gdyż ogłoszenie to traktuje o wyniku prowadzonego postępowania o zamówienie publiczne. Jeżeli zamówienie jest udzielane w częściach Zamawiający wypełnia sekcję IV ogłoszenia tyle razy ile części występowało w postępowaniu. W stosunku do każdej części Zamawiający wskazuje, które zostały unieważnione, a w których doszło do zawarcia umowy.

Zgodnie z art. 95 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. ? Prawo zamówień publicznych dalej p.z.p. jeżeli wartość zamówienia lub umowy ramowej jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 p.z.p., Zamawiający zamieszcza ogłoszenie o udzieleniu zamówienia w Biuletynie Zamówień Publicznych. Zamawiający ma obowiązek to zrobić nie później niż w terminie 30 dni od dnia zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego albo umowy ramowej. Wzór ogłoszenia o udzieleniu zamówienia stanowi załącznik nr 4 do Rozporządzenia Ministra Rozwoju w sprawie wzorów ogłoszeń zamieszczanych w Biuletynie Zamówień Publicznych z dnia 26 lipca 2016 r. dalej rozporządzenie.

Sekcję IV należy rozumieć jako wynik postępowania. Jeśli Zamawiający unieważnił postępowanie również ma obowiązek zamieścić w Biuletynie Zamówień Publicznych ogłoszenie zgodne ze wzorem, stanowiącym załącznik nr 4 do rozporządzenia. Jeżeli Zamawiający podzielił zamówienie na części, wypełnia sekcję IV ogłoszenia dla każdej części osobno. Przypis 4) w tej sekcji informuje, że należy ją wypełnić tyle razy, ile jest to konieczne. Jeżeli Zamawiający udzielił zamówienia w niektórych częściach, a niektóre części postępowania unieważnił, należy w stosunku do unieważnionych części podać podstawę i przyczynę unieważnienia, a w stosunku do części, w których zostało udzielone zamówienie, podać informacje o złożonych ofertach, odrzuceniach, cenach, dane Wykonawcy wybranej oferty, itd. (dla każdej części zamówienia osobno).

15

O właśnie. Dziękuję Edelko. Pamięć mam dobrą, ale krótką smile