1

Temat: VAT

W formularzu ofertowym i cenowym wskazałam VAT 8% i wszyscy wykonawcy tak złożyli poza jednym. Wstawił raz 5%, raz 23%. Traktuję to jako błąd w obliczaniu ceny. Ale zastanawiam się, czy wystąpić do niego, bo możę ma interpretację z US o zastosowaniu odmiennych stawek VAT.

2

Odp: VAT

Bezpieczniej wystąpić smile

3

Też tak myślałam smile dzięki Katiqq

4

co do poprawy vat to:
Zamawiający nie wskazał w dokumentacji przetargowej (siwz) stawki VAT, aby ewentualnie móc powołać się na art. 87 ust. 2 pkt. 3 ustawy Prawo zamówień publicznych i poprawić ową niezgodność jako omyłkę niepowodująca istotnych zmian w treści oferty. Takie rozwiązanie byłoby zgodne z uchwałą Sądu Najwyższego (sygn. akt III CZP 52/11 oraz III CZP 53/11), w której to stwierdzono, iż określenie ceny ofertowej z zastosowaniem nieprawidłowej stawki podatku VAT stanowi błąd w obliczeniu ceny, jeżeli brak jest ustawowych przesłanek omyłki (art. 89 ust. 1 pkt. 6 w zw. z art. 87 ust. 2 pkt. 3 ustawy Prawo zamówień publicznych). Co do zasady więc w przypadku źle zastosowanej stawki VAT w obecnym stanie prawnym odrzucamy ofertę zgodnie z wyżej wskazaną podstawą prawną, chyba że w SIWZ stawka została wyraźnie określona.

5

Cbud w tym wypadku nie jest pewne czy wykonawca zastosował błędną stawkę, bo być może jest tak, jak pisze Tori, że ma własną interpretację Izby Skarbowej, która umożliwia mu zastosowanie obniżonej stawki. Żeby stwierdzić, czy to jest błąd należy najpierw wyjaśnić.

6

Znam wyrok. Wpisaliśmy stawki VAT w SIWZ. Wysłałam pismo z prośbą o wyjaśnienie i dołączenie interpretacji. także czekam.

7

Dostałam wyjaśnienia. Powołują się na PKWiU (brak interpretacji podatkowej), że jedno odpowiada stawce vat 5% a drugie 23%. rozmawiałam z inną firmą. która złożyła ofertę i oni tez na PKWiU się powołują i stosują 8%. Zastanawiam się czy uznać, że wszystkie stawki sa prawidłowe? oferta i tak nie jest najkorzystniejsza.

8

Miałam podobną sytuację, i nie odrzuciłam. Tak było bezpieczniej dla mnie. Wolałam nie jechać do KIO. Sprawdzałaś te PKWiU?

9

tak i jest 5% i 23%

10

także chyba nie będę odrzucać

11

tori33 napisał/a:

Dostałam wyjaśnienia. Powołują się na PKWiU (brak interpretacji podatkowej), że jedno odpowiada stawce vat 5% a drugie 23%. rozmawiałam z inną firmą. która złożyła ofertę i oni tez na PKWiU się powołują i stosują 8%. Zastanawiam się czy uznać, że wszystkie stawki sa prawidłowe? oferta i tak nie jest najkorzystniejsza.

Jeśli jest tam tylko 5 i 23, to dlaczego ten drugi wykonawca zastosował 8?

12

ten drugi powołuje się na inne PKWiU. Ci podali na spożywcze, a 8% na złożone odczynniki diagnostyczne i laboratoryjne, gdzie indziej niesklasyfikowane ? wyłącznie testy i odczynniki diagnostyczne, medyczne. stąd różnica