1

Temat: Prowadzenie rachunku bankowego

3 lata temu w zapytaniu ofertowym został wyłoniony bank do obsługi Urzędu, prowadzenia konta, przelewy i inne operacje sa bezpłatne, czy możemy przedłożyć umowę na kolejne 2 lata przez prowadzenia procedury

2

Odp: Prowadzenie rachunku bankowego

Jeśli z szacunku zamówienia wychodzi 0 to tak.

U nas np. w rachunku jest również możliwość wzięcia kredytu a to ma wpływ na wartość szacunkową zamówienia.

3

Obsługa konta nawet przy zerowych opłatach za konto, przelewy, potwierdzenia itd nie oznacza że wartość szacunkowa jest zerowa.

Chociażby wysokość oprocentowania może być różna.

4

Jak w takim razie określić wartość szacunkową, oferta banku wybrana w 2014 roku obejmuje jedynie stawki oprocentowania lokat oraz stawkę oprocentowania środków zgromadzonych na rachunku bankowych. Jeżeli chodzi o kredyty postępowania ogłaszane są osobno.

5

A jak oszacowaliście wartość w 2014 r.?

6

Postępowanie robił inny pracownik, który już nie pracuje, nie ma w dokumentach żadnej notatki , podane są tylko ilość np. rachunków, przelewów wpłat i wypłat rocznie.
Nie chciałabym aby mi zarzucono nie stosowania ustawy więc policzyłam ile w 2016 roku otrzymaliśmy odsetek od środków zgromadzonych na rachunku, bo innych opłat nie ma i na tej podstawie określę wartość szacunkową - czy oby to postępowanie jest prawidłowe (zgodne z pzp )

7

Powiem tak. Szkoda, że nie masz starego szacunku. Ja zrobiłabym tak: cofnęłabym się do starego szacunku i przeliczyła jego wartość na 5 lat, a nie jak było na 3. Gdybym uzyskała wartość poniżej progu bagatelności, to spokojnie podpisałabym aneks; gdyby wyszło powyżej - niestety nowe postępowanie. Trzeba pamiętać, że w 2014 zmienił się próg z 14 na 30 tys. ?.
Już wyjaśniam dlaczego - przyjmując najgorszą opcję: szacunek na 5 lat przekroczył np 14 tys. ? wyjdzie na to, że powinniście zrobić przetarg. Chodzi więc tylko i wyłącznie o udokumentowanie, że w chwili podpisania umowy pierwotnej nie było przeciwwskazań do jej zawarcia na 5 lat w trybie art. 4.8.

Teraz wychodzi na to, że wtedy nie oszacowano zamówienia, bo nie masz dokumentu.
Ciężko tak na odległość doradzić nie widząc papierów. Masz jakiś regulamin postępowań poniżej 30 tys. ??

8

Tak mam regulamin do 30 tysięcy, zaproponowany pomysł jest super, już byłam w księgowości dziewczyny poszukają bo mówią że liczyły koszty w 2014 roku, więc może uratuje sytuacje. Mam nadzieje że szacunek wyjdzie poniżej 14 tys. euro.       A  czy jeżeli okaże się inaczej to na 2 kolejne lata muszę dokonać nowego szacunku (penie będzie do 30 tys euro)  i muszę podpisać nową umowę , nie mogę robić aneksu.

9

Postępowanie było robione po 15.04.2014 więc obowiązuje mnie 30 tys. euro