1

Temat: Przedłużenie terminu składania ofert

termin składania ofert 20.03.2017, 14.03.2017 zamawiający na stronie udziela sporo odpowiedzi i sporo zmian w przedmiarze, jednak nie przedłuża terminu składania ofert - czy słusznie ? Zależy mi na Przedłużenieu terminu, jakich argumentów mogłabym użyć?

2

Odp: Przedłużenie terminu składania ofert

Przedłużaj termin, nie trać czasu na szukanie argumentów...

3

chciałam użyć twardych argumentów, aby jednak zamawiający przychylił się do prośby biednego wykonawcy ;-) a znam zamawiającego i obstawiam że jednak nie przedłuży terminu, bo jakby chciał to już by to zrobił w momencie kiedy udziealał 14.03.2017 odp. na zapytania do SIWZ

4

Wystąp pisemnie i zaznacz, że zakres zmian, które wprowadzili wymaga zwiększonego czasu na poprawienie już przygotowanej oferty. Możesz mu wskazać, że skoro zmienił x% powinien to potraktować jaką zmianę wymagającą przedłużenia TZO, o której mowa w art. 38.6.

5

ok, a więc działam. Ciekawe z jakim skutkiem ;-)

6

magda19831 napisał/a:

chciałam użyć twardych argumentów, aby jednak zamawiający przychylił się do prośby biednego wykonawcy ;-) a znam zamawiającego i obstawiam że jednak nie przedłuży terminu, bo jakby chciał to już by to zrobił w momencie kiedy udziealał 14.03.2017 odp. na zapytania do SIWZ

Aaaa.... pytasz z pozycji wykonawcy. No to już wiesz, za Katiqq

7

Tak - z poziomu wykonawcy

MIRAS napisał/a:
magda19831 napisał/a:

Aaaa.... pytasz z pozycji wykonawcy. No to już wiesz, za Katiqq

8

Może te zmiany dotyczą też treści ogłoszenia i w szczególności określenia przedmiotu, wielkości lub zakresu zamówienia, kryteriów oceny ofert, warunków udziału w postępowaniu lub sposobu oceny ich spełniania?

Wtedy zamawiający przedłuża termin składania ofert o czas niezbędny na wprowadzenie zmian w ofertach (art. 12a)

Jeśli to zmiany wyłącznie w przedmiarze - zamawiacz może nie przychylić się do Twojego wniosku, uznając, że teoretycznie 6 dni  wystarcza, żeby dokonać samych obliczeń (przy braku zmiany innych elementów siwz).

9

Zmiany wprowadzone polegają na dodaniu pozycji do przedmiaru, oraz zmiana parametrów kluczowego materiału który zostanie zastosowany podczas prac. Generalnie, na poczatku zamawiacz wyśrubował parametry materiału ograniczając tym samym do jednego producenta.... w momencie zmiany parametru powiększyło się grono producentów. No nic - zapytanie poszło, w mojej ocenie 6 dni wsyatrczyło na naniesienie zmian i odp. bedzie negatywna.....

seniorcristobal napisał/a:

Może te zmiany dotyczą też treści ogłoszenia i w szczególności określenia przedmiotu, wielkości lub zakresu zamówienia, kryteriów oceny ofert, warunków udziału w postępowaniu lub sposobu oceny ich spełniania?

Wtedy zamawiający przedłuża termin składania ofert o czas niezbędny na wprowadzenie zmian w ofertach (art. 12a)

Jeśli to zmiany wyłącznie w przedmiarze - zamawiacz może nie przychylić się do Twojego wniosku, uznając, że teoretycznie 6 dni  wystarcza, żeby dokonać samych obliczeń (przy braku zmiany innych elementów siwz).

10

ostatnie pytanie w tej kwestii - czy jeśli zam. dostał zapytanie dziś a składanie ofert w poniedziałek musi odpowiedzieć czy nie?

11

Nie musi.

12 (edytowany przez Marta 2018-03-15 09:55:24)

moje pytanie- zmieniamy zakres prac remontu domu poprzez dodanie pozycji , że ma być  też wyremontowany dach (pierwotnie remntu dachu nie ujęto), wynagrodzenie ryczałtowe, czy wystarczy ze takie zmiany opisze w dokumencie "wyjaśnienia i modyfikacja siwz"oraz dołącze nowy przedmiar(pomocniczy dokument), czy jeśli mam opis techniczny to on tez powinien być zmieniony i dołączony pod odpowiedzi na pytania? dawno nie robiłam rb.... pomocy!

13

dołączyłbym opis i przedmiary zwłaszcza że ryczałt

14

jo napisał/a:

dołączyłbym opis i przedmiary zwłaszcza że ryczałt

zmieniony opis techniczny? właśnie projektant mnie poinformował że nie ma szans ze go zmieni na 2 dni przed pierwotnym terminem składania ofert...

15

po prostu dołożył bym opis dla dachu

16

ok, tak zrobię będzie dołożony opis remontu tego dachu w odpowiedziach na pytania, i wystarczy prawda?

17

Zamawiający modyfikuje opis przedmiotu zamówienia poprzez dołożenie opisu technicznego i przedmiaru dla remont dachu i chyba trzeba by zmienić ogłoszenie o zamówieniu we fragmencie  opisu i daty skałdania ofert

18 (edytowany przez Marta 2018-03-15 13:29:47)

co znaczy dołożenie opisu techncznego- czyli nie moge zmodyfikować opz poprzez odpowiedz na pytanie wraz z opisaniem co ma być zrobione w ramach remontu dachu jaki zakres itd...musze miec poprawiony opis techniczny przez projektanta?

19

Zmianie ulega zakres przedmiotowego zamówienia, a więc trzeba do nowego zamówienia dostosować dok. projektową, zmienić ogłoszenie o zamówieniu, SIWZ, przesunąć TSO.

20

Marta napisał/a:

...musze miec poprawiony opis techniczny przez projektanta?

TAK
aby Wykonawca mógł przygotować ofertę musi mieć wszystkie możliwe dane, w tym OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA, którym jest (m.in.) dokumentacja projektowa. Bez tego dodanie dodatkowych robót do przedmiotu zamówienia jest bezsensu. Co za tym idzie - jak napisał Marcel
- poprawiona dokumentacja (w tym kosztorysy)
- poprawione siwz (w tym umowa, jeżeli dotyczy)
- zmiana ogłoszenia (jeżeli dotyczy)
- zmiana tso

21 (edytowany przez Marta 2018-03-16 08:13:47)

zakres nowych prac został opisany w w piśmie wyjaśnienia i modyfikacja siwz, czy to nie jest integralną częścią siwz?
z czego wynika to o czym piszecie macie jaki8eś wyroki, jak tak proszę o wrzucenie ich.
przedmiotem zamówienia jest remont na zgłoszenie, a więc oprucz siwz i ogloszenia na stronie wisi przedmiar, opis techniczny i rysunki

22

Marta napisał/a:

zakres nowych prac został opisany w w piśmie wyjaśnienia i modyfikacja siwz, czy to nie jest integralną częścią siwz?

I właśnie dlatego, dla własnego bezpieczeństwa, powinnaś mieć wszystko w ramach dokumentacji, a nie wyjaśnień. Może naprowadzi Cię pytanie:
a jak rozliczysz Wykonawcę RB? będziesz się powoływać na wyjaśnienia i modyfikacje do SIWZ? na etapie umowy?
W ramach dostaw, czy usług może to przejdzie, ale RB - nie zdecydowałabym się, za duże ryzyko. Tym bardziej, że projektant na etapie realizacyjnym może Ci się wypiąć i powiedzieć - ja nie wiedziałem, że była taka zmiana - wszystko jest zrobione zgodnie z moim projektem.
No i prawa autorskie do projektu...