1 (edytowany przez Arek1980 2017-03-15 12:19:53)

Temat: Parametry techniczne do OPZ czy do kryterium oceny ofert?

Witam.
Przetarg nieograniczony, robota budowlana, powyżej progu, dofinansowanie.

Chcemy, aby rury były lepszej jakości, (sposób produkcji oraz dodatkowe elementy) co wydłuży ich żywotność i zmniejszy straty.

Pytanie, czy wpisać to na sztywno do OPZ czy też ująć to w jednym z kryterium oceny ofert.

Rury takie w pewnym zakresie średnic oferuje dwóch producentów, powyżej pewnej średnicy tylko jeden.

czy jeśli Zamawiający chce coś lepszego da się to zrobić w takim przypadku aby nie było ryzyka ze strony kontroli?

I kolejna sprawa, zgodnie z par.13 Rozporządzenia o dokumentach, można żądać wyników badań, atestów, itp.
czy mogę tego żądać wyłącznie wtedy gdy będzie to ujęte w kryterium oceny ofert czy również jeśli będzie to na sztywno wpisane jako wymóg w OPZ (tylko czy nie będzie to uznane jako dokument niepotrzebny do przeprowadzenia postępowania..)

2

Odp: Parametry techniczne do OPZ czy do kryterium oceny ofert?

up

3 (edytowany przez janek159 2017-03-16 19:40:10)

Możesz robić to wszystko o czym piszesz byleby nie wskazywać na jedno pochodzenie jako wymóg w opz, natomiast

zdarzało się że w ramach kryterium premiowalismy dodatkowe cechy, które były już właściwie dla produktu jednego producenta. Ot takie czary mary, które nie wiem jakby było ocenione w razie kontroli.W każdym razie wykonawcy nie burzyli się co oczywiście o niczym nie przesądza.  Czy był to opis przedmiotu z naruszeniem zasad uczciwej konkurencji? I art 29?  Dopuścili my dwa rozwiązania, ale w ramach kryterium, punktowalismy parametry właściwie dla jednego producenta.

4

Janek - też zastanawiałem się nad rozwiązaniem, które podałeś, jednakże wyczuwam za duże ryzyko :-)
Tym bardziej, że trzeba wtedy bardzo ostrożnie wyliczyć wagę dla tego kryterium. Jeśli waga byłaby za wysoko, można dostać zarzut promowania jednego producenta, a jeśli byłaby za niska to pewnie dostałbym ofertę z materiałami producenta najtańszego, bez uwzględnienia dodatkowych cech.

Chyba jednak zdecyduję się na sztywno wpisać dodatkowe cechy, które musi spełnić każdy oferent (przynajmniej dwóch znanych mi producentów jest w stanie spełnić te wymogi).

Pytanie: czy na potwierdzenie tego co oferuję mogę żądać:
1. w Formularzu Ofertowym oświadczenia, iż Wykonawca w ramach zamówienia zobowiązuje się dostarczyć materiały producenta ....... wykonane w technologii .....
2. na podstawie par.13 pkt1.2) rozporządzenia o dokumentach akredytowanych badań, aprobat dla tych materiałów, aby potwierdziły, że spełniają wymogi SIWZ
?

5

1. Tak
2. Tak, ale nie do oferty.

6

Dzięki Katiqq :-)
Właśnie czytałem 3 stronicowy temat na forum dot. żądania aprobat i badań (czy do oferty czy z 26.1).

7

I co wyszło.

Bo dziś jeden z czołowych szkoleniowców powiedział żeby te dokumenty traktować jako treść oferty czyli żądać z ofertą.

8

Janku zerknij tutaj: http://prawo-zamówień-publicznych.pl/czy-mozna-zadac-dolaczenia-do-oferty-dokumentow-przedmiotowych/
Szczegółowe wyjaśnienie w komentarzach.