1

Temat: grupa kapitałowa w procedurze odwróconej

Czy w postępowaniu prowadzonym w procedurze odwróconej (art. 24aa Pzp) należy wezwać do uzupełnienia wszystkich wykonawców, którzy nie złożyli oświadczenia o przynależności lub braku przynależności do grupy kapitałowej, czy żądać tylko od wykonawcy ocenionego najwyżej?

2

Odp: grupa kapitałowa w procedurze odwróconej

Przesłanki wykluczenia badasz tylko i wyłącznie wobec najwyżej ocenionego, więc pozostałych zostaw w spokoju.

3 (edytowany przez Darek W. 2017-03-10 12:40:20)

Lecz wszyscy wykonawcy składają gk po otwarciu ofert. Czyli jeszcze przed ocenianiem. Jednym słowem należałoby wezwać jeśli nie dostarczyli w ciągu 3 dni.

4

Niekoniecznie składają, aczkolwiek mają taki obowiązek. Jeśli nie złożą, to do uzupełnienia należy wezwać tylko najwyżej ocenionego.

5

w odwróconej tylko 1 wzywamy w klasycznej wszystkich

6

Co w przypadku kiedy oświadczenie zostało złożone wraz z ofertą

7

Wezwać do uzupełnienia, chyba najlepsze rozwiązanie.

8

a jak nie złoży bo stwierdzi ze już złożył, cz może zgodnie z art. 26 ust 3 wezwać do wyjaśnień

9

To niech wówczas wyjaśni, poza tym są różne szkoły, jedni twierdzą aby wezwać do uzupełnienia inny do wyjaśnienia, ja do SWIZ daję dopisek aby oświadczenia nie składać wraz z ofertą, skutkuje.

10 (edytowany przez jo 2017-03-23 13:57:47)

a ja przygotowałem tak oświadczenie że jeżeli nie jest w żadnej grupie kapitałowej to może złożyć do oferty

11

Ja zastosowałam również taki zapis jednakże Wykonawcy swoje, no cóż. Jest wiele poglądów, są nawet takie, że jeżeli jest napisane że nie należy do żadnej grupy można wtedy bez problemu przyjąć w momencie otwarcia ofert, jednakże skąd Wykonawca może wiedzieć kto wystartuje w przetargu no chyba że to mała firma i wie.
Wykonawca był na otwarciu ofert więc wiedział kto bierze udział w przetargu, poczekam 3 dni bo może złożyć oświadczenie że jednak należy do grupy (wątpię oczywiście) no chyba wystąpię o wyjaśnienie złożonego dokumentu. Są to pieniądze zewnętrzne i obawiam się korekty jak okaże się że nie powinnam brać tego oświadczenia pod uwagę, które zostało złożone z ofertą tylko powinnam wystąpić o złożenie aktualnego oświadczenia, po zamieszczeniu informacji z otwarcia ofert.

12

jeżeli wpisał że z żadną firmą to ok jeżeli że z żadną firmą składającą ofertę  to nie ok

13

Wpisał, że nie należy, nie ma słowa żadnej - niestety, jednym słowem wzywać ?

14

Wezwij.