51

Odp: na jakim etapie żądać certyfikatów, katalogów itp.

chyba nie ma nic nowego co by wskazywało że można żądać dokumentów przedmiotowych wcześniej jak przed zastosowaniem art. 26.1/2, czyli od najwyżej ocenionego

52

kurcze

53

Niestety, Zadałem pytanie szkolącemu (G.Czab.) to stwierdził, że dokumenty potwierdz. okoliczności o których mowa  w art. 25 ust. 1 pkt 2 składa na wezwanie wyłącznie ten wykonawca, którego oferta jest najwyżej oceniona

54

mówi to co czyta

55

A jaki charakter miały by mieć np. próbki?

56

Istotne jest to, czym jest próbka składana w postępowaniu

Wyrok z dnia 25 marca 2015 r., KIO 506/15:

57 (edytowany przez janek159 2017-02-23 14:09:03)

nieraz próbki mogą stanowić treść oferty a nieraz dokument przedmiotowy z art. 25.1

58 (edytowany przez jo 2017-02-23 14:21:08)

akurat próbek nie mam zamiaru żądać ale jakiś certyfikat i deklarację muszę zażądać zastanawiam się co będzie mniej ryzykowne i tak wychodzi że lepiej jednak poczekać na 26 ust 1. jak nie potwierdzi to na tym etapie go odrzucę

59

To kiedy można żądać wraz z ofertą? Napewno kiedy jest kryterium i kiedy jeszcze?

60

z treści ogłoszenia o zamówieniu wynika że dokumenty z 25 ust 1 pkt 2) później na etapie 26 ust 1/2

61

Potwierdzam tak jak poprzednicy. Na dzień dzisiejszy, certyfikaty, deklaracje itp, - tylko od najwyżej ocenionego (najkorzystniejszy).

62

Czy aby art. 26. 2f nie umożliwia nam zażądania tych dokumentów już na etapie składania oferty ?

63

"Jeżeli jest to niezbędne do zapewnienia ...." pytanie czy jest to niezbędne jeżeli na drugim etapie i tak można oferenta wykluczyć jeżeli nie potwierdzi tego co miał potierdzić

64

marekw2 napisał/a:

Czy aby art. 26. 2f nie umożliwia nam zażądania tych dokumentów już na etapie składania oferty ?

Jeśli chodzi Ci o dokumenty (certyfikaty, itp,) to tym bardziej nie - W 26.2f jest mowa o dokumentach, o których mowa w 25.1.1 i 25.1.3. Nie ma mowy o dokumentach, o których mowa w 25.1.2.  Dodatkowo moim zdaniem, w tym artykule jest mowa, o tym, że zamawiający wzywa wykonawców, czyli dokonuje czynności po złożeniu ofert - nie przed złożeniem.

Jak dla mnie - na dzień dzisiejszy - niestety - wzywamy tylko najkorzystniejszego.

65

Ja mam dylemat gdzie w SIWZ w ogóle taki wymóg dać (nigdy tego nie stosowałem).
W przetargu na roboty budowlane chcemy dać dodatkowy wymóg dot. parametrów dostarczanych rur (ostrzejszy niż przewidziany w dokumentacji projektowej).

1. W jakiej części SIWZ (ogłoszenia) mam to wpisać? W warunkach udziału czy w części opisu przedmiotu zamówienia?
2. Na potwierdzenie spełniania warunku zażądam aprobaty lub certyfikatu lub wyników akredytowanych badań, ale zgodnie z czym? (rozporządzenie par. 13 czy czy art.30b ust1 czy art.25 ust1. pkt 2) ?
3. Dokumentów będę żądał tylko od najkorzystniejszego (procedura zwykła)
4. Czy mogę w formularzu Oferty zostawić do uzupełnienie przez Wykonawcę: "Oferuję rury w technologii ...... produkowane przez ..........". Abym wiedział, na tym etapie co proponuje?

66

AD 1, 2 i 3 ) No właśnie tu jest ten dylemat Arku, z którym cała Polska się mierzy. Na jakim etapie. Przeważa w Polsce, że po ocenie, czyli najwyżej ocenionego zgodnie z 26.1 lub 26.2, w związku z 25.1 i par 13 rozporządzenia.

Osobiście mam wątpliwości, czy od wszystkich wykonawców wraz z ofertą można żądać tych certyfikatów. 

ad 4) A to będzie kryterium oceny ofert?. Będziesz to oceniał?.

67 (edytowany przez Arek1980 2017-03-24 10:13:52)

Nie będzie to stanowić kryterium oceny ofert, Będzie wpisane na sztywno, każdy ma spełnić. Ważne jednak jest, aby wykazał, że spełnia.

A co z moim pytaniem nr 1 ? smile
I czy powoływać się gdzieś na art.30b ust.1 ?

68

Ktoś pomoże, gdzie to wpisać?
Chcę praktycznie przepisać treść art. 30b ust.1 do SIWZ, ale nie mam pojęcia gdzie. Nie chce dawać tego do wykazu dokumentów dot. spełniania warunków udziału w postępowaniu i braku podstaw do wykluczenia, bo jakoś mi tam nie pasuje.

69

Jeżeli na sztywno - to w opisie przedmiotu zamówienia - tak sądzę.
Jeżeli na sztywno - to dokument składany wraz z ofertą - bo można uznać, że parametry dostarczanych rur są treścią SIWZ, a tym samym są treścią oferty, bo z treści tego dokumentu ma wynikać, iż wykonawca oferuje przedmiot zmówienia zgodny z wymaganiami zamawiającego - tak sądzę.

Ale jest zawsze jest jakieś ale .... - Dopóki UZP nie zajmie stanowiska, to tak będziemy sądzić lub nie.

70

Czy po 2,5 roku pojawiły się jakieś interpretacje? Borykam się ze składakami komputerów i chciałabym w kolejnym postępowaniu zażądać kart katalogowych oferowanych sprzętów tylko pytanie w którym momencie z ofertą czy od najwyżej ocenionego? Parametry techniczne nie są kryterium oceny, procedura odwrócona.

71

widzisz 2,5 roku i dalej nikt nic nie wie

72

ja osobiście staram sie jak najmniej papierów z ofertą (aby dużo nie składować) wszystko robię oświadczeniami a dopiero potem wołam czy faktycznie oświadczenia są właściwe.