1

Temat: Zapis w SIWZ dot. Zamówiń na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 6

Witam.

Czy mogę w SIWZ Zapisać :

Zamawiający przewiduje w okresie 3 lat od dnia udzielenia zamówienia podstawowego możliwość udzielenia zamówień polegających na powtórzeniu podobnych robót budowlanych, zgodnych z przedmiotem zamówienia podstawowego, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp o wartości do 50% wartości zamówienia podstawowego.

Zakres zamówień polegających na powtórzeniu podobnych robót budowlanych obejmuje:
roboty rozbiórkowe, roboty ziemne, roboty betonowe, roboty izolacyjne, roboty murarskie, montaż stolarki, roboty tynkarskie, układanie glazury, roboty z gipsu i prefabrykatów gipsowych, roboty malarskie, roboty posadzkarskie, montaż windy, roboty hydrauliczne.
Zamówienia polegające na powtórzeniu podobnych robót budowlanych zostaną udzielone w przypadku, gdy zaistnieje potrzeba rozszerzenia zamówienia podstawowego i zostaną zapewnione środki finansowe na ten cel.
Udzielenie zamówienia polegającego na powtórzeniu podobnych robót budowlanych jest jednostronną, uznaniową decyzją Zamawiającego.
Umowa zostanie zawarta po przeprowadzeniu negocjacji z wykonawcą.

?? Co sądzicie?

2

Odp: Zapis w SIWZ dot. Zamówiń na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 6

Bitter napisał/a:

Zamówienia polegające na powtórzeniu podobnych robót budowlanych zostaną udzielone w przypadku, gdy zaistnieje potrzeba rozszerzenia zamówienia podstawowego i zostaną zapewnione środki finansowe na ten cel.

To mi się nie podoba. Wygląda tak, jakbyś przewidział uzupełniające tylko jako rozszerzenie podstawowego. Tymczasem samo uzupełniające może być podstawowym.
Ja mam tak:
"1. Zamawiający przewiduje udzielenie w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego, dotychczasowemu Wykonawcy robót budowlanych zamówienia polegającego na powtórzeniu podobnych prac w wysokości 50% wartości zamówienia podstawowego, zgodnych z przedmiotem niniejszego zamówienia.
2. Przez prace podobne Zamawiający rozumie roboty, których zakres jest zgodny z zakresem zamówienia podstawowego.
3. Szczegółowy zakres zamówienia określony zostanie w toku odrębnego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego i może dotyczyć:
a)
b)
4. Zamówienia dotyczące robót wskazanych w punkcie 3 zostaną udzielone na podstawie odrębnej umowy zgodnie z opracowanym przez Wykonawcę i przyjętym przez Zamawiającego kosztorysem.
5. Zarówno Zamawiającemu, jak i Wykonawcy nie przysługuje roszczenie o zawarcie umowy na roboty wskazane w pkt 3, jest to jedynie prawna możliwość zawarcia umowy z dotychczasowym Wykonawcą po wynegocjowaniu jej postanowień w toku wskazanego odrębnego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego.
6. W przypadku gdy wartość zamówienia podobnego będzie niższa bądź równa równowartości kwoty wskazanej w art. 4 pkt 8 ustawy Pzp, Zamawiający udzieli zamówienia w oparciu o regulacje wewnętrzne dotyczące zasad i trybu udzielania w _______ zamówień publicznych, których wartość nie przekracza wyrażonej w złotych równowartości kwoty 30 000 euro.".

3

Masz łądny opis, pozwolisz że trochę spapuguję?

4

ja też mogę ?? wink

5

Papugujcie do woli big_smile

6

Katiqq napisał/a:

Ja mam tak:
"1. Zamawiający przewiduje udzielenie w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego, dotychczasowemu Wykonawcy robót budowlanych zamówienia polegającego na powtórzeniu podobnych prac w wysokości 50% wartości zamówienia podstawowego..."

A czy te 50% można teraz zastąpić np. wartością 100%? Jeśli tak, to spytam od razu co powiecie na  np. 200%

7

ustawodawca nie wprowadził ograniczenia więc z ustawy może być nawet 500%