1 (edytowany przez samzam 2017-03-28 11:25:21)

Temat: Środki na zamówienie, czy mogą się zmniejszyć w trakcie oceny ofert?

Złożone zostały 3 oferty:
1) ofertA 1:  130.000 - wykonawca nie spełnił warunku - oferta do odrzuceniu
2) ofertA 2:  142.000 - wykonawca przesłał pismo, że nie jest już zainteresowany zamówieniem i nie chce podpisać umowy
3) ofertA 3:  315.000
Na otwarciu podaliśmy kwotę, która była od roku w budżecie, zawyżona na całą inwestycję - 400.000 zł
Zaraz po otwarciu ofert skarbnik przesunęła środki na inną inwestycję zostawiając 150.000 zł.

Co teraz zrobić z 3 ofertą? czy musimy ją wybrać, skoro na otwarciu ofert powiedzieliśmy, że mamy tyle środków?

Nadmienię, że jeżeli teraz bym jeszcze wzywał tego z najwyższą cenę to nie wyrobimy się z tym zamówieniem w projekcie, gdyż i tak mieliśmy napięte terminy.

2

Odp: Środki na zamówienie, czy mogą się zmniejszyć w trakcie oceny ofert?

Skoro na otwarciu mieliście 400 000 przeznaczonych i na pewno taka kwota została podana w zestawieniu ofert umieszczonym na stronie to według mnie nie możesz teraz twierdzić, że nie masz środków - skarbnik mogła poczekać na podpisanie umowy. Jeszcze możesz zbadać czy to nie jest jakoś ukartowane - dwie tańsze oferty nagle odpadły z przetargu.

3

Dziwne takie postępowanie skarbnika, przecież akceptuje wstępnie wniosek o wszczęcie postępowania. No przynajmniej u mnie.

4

Poniżej link do artykułu na ww. temat.

http://www.zamowienia-publiczne.net/mozna-zmniejszyc-budzet-przeznaczony-zamowienie/

5

To czy skarbnik wycofał czy nie to nie ma dla postępowania znaczenia skoro podaliście ile zamierzacie wydać. Skarbnik nie może tylko, dopuścić do zawarcia umowy bez wymaganego zabezpieczenia, a to w chwili podpisywania umowy powinno wrócić w wymaganej kwocie.
Dla mnie brak podstaw do unieważnienia w takim przypadku postępowania.
Inna sprawa to bałagan jaki się zrobił po takiej "samowolce" skarbnika.

6

Ofertę należało wybrać skoro były na to środki.