1

Temat: wycofanie oferty

wykonawca złożył ofertę al;e chce ją wycofać jeszcze może, tso za pół godziny prawdopodobnie nie będzie 2 oferty czy będę mógł skorzystać z art 67 ust 1 pkt 4) ustawy?? pilne i czy może ją za pokwitowaniem odebrać z biura podawczego przed TSO??

2

Odp: wycofanie oferty

Wycofać może ale na kilometr czuć że kręcisz z tym 67.1.4. Nikt ci nie da gwarancji co zrobi kontrola. Przepis mówi że mozna go zastosować jeżeli w postępowaniu nie została złożona żadna oferta.
W postępowaniu została złożona oferta ale została wycofana co będzie wynikało z protokołu postępowania bo jakoś unieważnić postępowanie musisz. Ryzyk fizyk smile

3

literalnie jak została wycofana to nie została złożona porostu gość nie ma pracowników do wykonania usługi i dopiero w dniu TSO sie o tym dowiedział i do nas zadzwonił że i tak nie podpisze umowy i wycofuje ofertę

4

Skoro wycofana to oferty po prostu nie ma.

5

wycofano ofertę ale na część 1 tego zadania wystartowały jeszcze 2 firmy do jedne nie wiem kto złożył 2 pieczatki dwóch różnych firm podpisła jakoś osoba trzecia nie ma pełnomocnictwa z formularza wydrukowali tylko 1 i ostatnia strone a na środkowych były miedzy innymi dane dotyczace kryteriów dołaczyli wypełniony projkt umowy w którym ujeli te wartości z kryteriów i nie dołączyli wymaganego kosztorysu. moje pytanie czy w związku z tym że kosztorysu nie dołaczyli anie podlega on uzupełniniu mogę olać pozostałe niedociągnięcia (np RNC) i odrzucić ofertę jako niezgodną z SIWZ??

6

Możesz

7

A swoją drogą jak praktykujcie czy wycofując ofertę oddajecie ją fizycznie czy tylko informujecie Wykonawcę o jej "wycofaniu" ?

8

olfork napisał/a:

A swoją drogą jak praktykujcie czy wycofując ofertę oddajecie ją fizycznie czy tylko informujecie Wykonawcę o jej "wycofaniu" ?

To nie kwestia praktyki, tylko podstawy prawnej - a brak takowej do zwrotu fizycznego.

PS. poinformować o wycofaniu oferty to musi, ale wykonawca wink

9

złożył pismo o wycofaniu więc poinformowałem na otwarciu siebie bo nikogo innego nie było i nawet oferty nie otwieram bo przyjmuje że formalnie jej nie ma ale chyba ja zostawię w aktach sprawy

10

możesz

11

w tym samym postępowaniu były 2 cześci na jedna z cześci mam dwie oferty jedna do odrzucenia i jadna na którą nas nie stać tradycyjnie zależy mi na czasie
1) zastanawiam się czy w przypadku unieważnienia postępowania dla tej części  po odczekaniu 5 dni (bo 1 ofertę odrzuciłem) mogę ogłosić znowu postępowanie na tę część, ale z tej części wyłączyć jedną pozycję i na podstawie art 6a zlecić tę jedna pozycje (której wartość jest niższa od 20% całości) z wyłączenia ustawy  tj z 4.8 ??
jeżeli tak to 20 % liczyłoby się do tej jednej części czy do obu pierwotnie zakładanych ??
Czy też mógłbym taki manewr wykonać gdybym od razu tę jedną pozycję wydzielił jako odrębna część 
sprawa pilna