1 (edytowany przez tejrezjasz 2016-12-08 20:39:11)

Temat: Odwrócony VAT

Witam,   w zamówieniu na dostawę sprzętu komputerowego wykonawca miał wycenić poszczególne pozycje (miał podać:
cenę jedn. netto, wartość netto, należną stawkę VAT i wartość brutto) w tym notebooki objęte Odwróconym VAT.

Wykonawca zawarł informację, że ta pozycja podlega odwróconemu VAT, podał kwoty netto, zgodnie z ustawą, z tym, że zamiast stawki 23% podał należną stawkę VAT 0% - cena oferty dobrze wyliczona, ale ponownie podane przy stawce VAT: "VAT na notebooki 0%, na resztę sprzętu 23%".

Co w tej sytuacji zrobić? Zamawiający powinien dodać do ceny oferty należny podatek VAT w celu ustalenia ile zapłaci za zamówienie, w tym przypadku Wykonawca wskazał VAT na poziomie 0%.

Można to jakoś uratować, czy odrzucać jako błąd w obliczeniu ceny - błędna stawka podatku VAT? a może to nie ma znaczenia bo Zamawiający dolicza należną stawkę do ceny (czyli obowiązek ustalenia odpowiedniej stawki po stronie Zamawiającego)?

Proszę o pomoc.

2

Odp: Odwrócony VAT

Wydaje mi się, że on napisał wszystko ok. Nie jest obciążony podatkiem za te pozycje, ale nie jestem pewna, czy poprawny jest sam zapis 0%. Spróbuj może uzyskać informację w skarbówce, albo przeanalizować orzecznictwo KIO w tym zakresie.
Nie miałam jeszcze takiego przypadku, ale zdaje się, że tak, zamawiający dolicza w tej sytuacji należny podatek i ustala ostateczną cenę.

3

Witam,

mam podobny problem.

W postępowaniu na dostawę sprzętu komputerowego (komputery przenośne) prawie wszyscy Wykonawcy wpisali, iż stosują odwrócony VAT.
Z tym, że różnie to określili:
1) stawka VAT: "OO" - Odwrotne Obciążenie
2) stawka VAT: 23%, a dopiero w tabeli, gdzie trzeba wskazać cene jednostkową netto, wartość netto, stawka podatku VAT, wartość podatku VAT i wartość brutto, wpisali w stawce VAT: 23%, odwrócone obciążenie VAT/ netto=brutto/ VAT po stronie Zamawiającego
3) VAT odwrócony
4) stawka VAT 23% (i faktycznie taka zastosowana)

Czy wszystkie zapisy są prawidłowe? Czy kogoś powinniśmy się "czepiać"?

Rozumiem, że do porównania ofert musimy doliczyć sobie VAT, w tych przypadkach, gdzie Wykonawcy tego nie zrobili?

Bardzo proszę o pomoc, bo nigdy nie byłam w takiej sytuacji...

4

Zgodnie z ustawą wydaje się ze wykonawca nie musi określać ani stawki ani wysokości podatku VAT. To zamawiający ma doliczyć podatek Vat do ceny oferty.
0% Czy pozostały sprzęt objęty stawką 23% również jest objęty podatkiem odwróconym czy tylko te netbooki? Czy w pozostałym sprzecie są również komputery stacjonarne?

5

Mamy postępowanie podzielone na części.

W naszym przypadku, jedna z części to tylko notebooki. I tu wykonawcy stosowali odwrócony VAT.

Nie mieliśmy w ogóle komputerów stacjonarnych.

6

Ja to te pytania bardziej pod kątem Tejrazjasza , ale teraz widzę ze to stary suchar smile

A co do twojego problemu to działaj jak w ustawie. Masz wskazane w ofercie co podlega odwróconemu watowi? Jeżeli tak to do tego VAT i porównywać oferty.

7

Matematycznie stawka 0%, stawka ZW czy OO lub NP (czyli odwrotne opodatkowanie, nie podlega opodatkowaniu) zawsze będzie 0 zł.
Jednakże są to różne stawki VAT.
Nieprawidłowe jest określenie stawki VAT 0% przy odwrotnym opodatkowaniu. BRAK stawki VAT to nie jest 0%.

8

Tyle że zgodnie z zapisem art 91.3a to zamawiający dolicza podatek. Wykonawca jedynie wskazuje który element oferty jest objęty odwróconym watem oraz wskazuje wartość bez podatku. W takim przypadku określenie przez wykonawcę jakiejkolwiek stawki VAT dla zamawiającego nie ma znaczenia.

9

ale tylko jeżeli mamy pewność że vat jest odwrócony a nie 0%

10

PN , dostawa komputerów dla  szkół . Czy powinnam w SIWZ   poinformować , ze wykonawca może skorzystać z 0% stawki Vat.

11

zamjelcz napisał/a:

PN , dostawa komputerów dla  szkół . Czy powinnam w SIWZ   poinformować , ze wykonawca może skorzystać z 0% stawki Vat.

Jak poinformujesz tylko, że może skorzystać ze stawki 0% VAt to może się okazać, że jedni zastosują 0% a inni 23% i co wtedy? Warunki zastosowania stawki 0% określa art. 83 ust.14 ustawy o podatku od towarów i usług. Ja zawsze piszę wprost że mają zastosować 0% albo 23%. Nawet jak ktoś się pomyli to możesz poprawić. Zaletą zmuszenia wykonawców do zastosowania 23% VAT w ofercie jest sytuacja, gdy np wykonawca dostarczy Ci komputery np w tydzień a na samo potwierdzenie że jesteś placówką oświatową czekasz dłużej. Wtedy wykonawca nie bardzo ma jak wystawić FV ze stawką 0%, wystawia ze stawką 23% a po otrzymaniu od Ciebie zamówienia potwierdzonego przez organ nadzorujący wystawia korektę. I tu oczywiście odpowiednie zapisy w umowie.