1

Temat: Zabezpieczenie nalezytego wykonania umowy

Witam.

Chcemy w postępowaniu wymagać zabezpieczenia należ. wyk. umowy.

Zauważyłem że część zamawiających do siwz załącza wzór gwarancji  ubezpieczeniowej.

1. Czy można tak zrobić?
2. Często widzę w tych gwarancjach  formułkę "Wykonawca będzie zobowiązany do uzupełnienia kwoty gwarancji , w przypadku skorzystania z niego przez Zamawiającego w trakcie realizacji umowy" - o co tu chodzi, czy to znaczy że wykonawca zawsze będzie musiał mieć Zabezpieczenie w tej samej kwocie nawet jeśli zabierzemy mu część kwoty na pokrycie naszych roszczeń dot. np naprawy wad?Czy tak można?

pozdrawiam

2

Odp: Zabezpieczenie nalezytego wykonania umowy

1. Tak można.
2. hmm, tego nie kapuje.

3

Urząd Marszałkowski w przetargu dofinasowanym z ue ma zapis w umowie.

"Wykonawca będzie zobowiązany do uzupełnienia wysokości zabezpieczenia , w przypadku skorzystania z niego przez Zamawiającego w trakcie realizacji umowy"

Zastanawiam się czy tak można, czy ktos stosuje takie zapisy. Żyłem w przekonaniu, że każda wypłata z zabezpieczenia zmniejsza kwotę zabezpieczenia.

4 (edytowany przez Darek W. 2017-03-30 07:37:43)

Bitter napisał/a:

Urząd Marszałkowski w przetargu dofinasowanym z ue ma zapis w umowie.

"Wykonawca będzie zobowiązany do uzupełnienia wysokości zabezpieczenia , w przypadku skorzystania z niego przez Zamawiającego w trakcie realizacji umowy"

Zastanawiam się czy tak można, czy ktos stosuje takie zapisy. Żyłem w przekonaniu, że każda wypłata z zabezpieczenia zmniejsza kwotę zabezpieczenia.

Nie można tak. Dobrze żyłeś w przekonaniu. Moim zdaniem do zaskarżenia jako niezgodne z przepisami ustawy i narusza ustawę Pzp. Trzeba więc nałożyć "korektę" na UM.