1

Temat: PROGI

kIEDY NIE STOSUJEMY USTAWY O ZAMOWIENIACH PUBL. ? JEŻEJI ZAKUPY CZY USŁUGI NIE PRZEKRACZAJĄ 6 000 TYS. EUR. CZY STOSUJE SIĘ USTAWĘ .? JAK WYKONAĆ ZAMOWIENIA NA DROBNE ZAKUPY CZY USŁUGI?

2

Odp: PROGI

do 6 tys nie stosujesz UPZP

wystarczy:
1 WNIOSEK
2 oferta lub kilka + najlepiej wpis lub KRS (do umowy)
3 umowa

musisz jednak zwrocic uwage na ew. dzielenie zamowienia.

3

A ja mam pytanie tez dotyczace progów - po nowelizacji smile. Rozumiem, że zgodnie z Pzp odwołanie mozna złozyć, jeżeli wartośc zamówienia przekracza lub jest równa kwotom z art. 11 ust. 8 Pzp od których uzalezniony jest obowiązek przekazywania UOPWE ogłoszeń o zamówieniach na dostawy i usługi.
A teraz moje pytanie: czy to oznacza, że odwołanie można złozyć (mówię o samorządzie akurat) w KAŻDYM postepowaniu, którego wartośc przekracza 211.000 euro - w tym również w postępowaniu na roboty budowlane??? Czy na roboty budowlane - jeżeli wartość zamówienia będzie większa niż 5 mln euro (nie pamiętam dokładnie tej wartości, ale wiadomo o co chodzi smile). Czekam na Waszą wykładnię :-)).

4

Marko, może Ty masz pomysła?

5

IMHO wykładnia jest adekwatna do przepisów z 11.8 - czyli jeśli jesteśmy przy JST :
- odwołanie przysługuje przy zamówieniach na dostawy i usługi o wartości co najmniej 211 tys oraz przy robotach o wartości co najmniej 5 mln z groszami wink

6

Witam. Od miesiąca jestem szczęśliwym specjalistą od zamówień w nowej dla mnie firmie.
Mam prośbę - może odezwie się ktoś kto podpowie, jak zorganizować cały ten bałagan. Chodzi mi zwłaszcza o zamówienia na podst. art. 4 pt 8 ustawy. Jak przeprowadzać od początku i dokumentować. W poprzedniej firmie wiedziałam jak to się robi, ale prowadził to inny specjalista. Tutaj nie jest unormowane udzielanie zamówień. Specyfika firmy - zamówienia gł. żywności, śr. czystości, materiały do napraw i drobnych remontów. Na grupy dostaw są już zaplanowane postępowania, ale mam problem jak rozpocząć. Np. Musimy kupić gwoździe. Ten rodzaj towaru jestkupowany be ustawy. teraz ktoś idzie i kupuje, ale ja chcę to zmienić, tylko nie bardzo wiem jak. Ja muszę wiedzieć, co jest w firmie kupowane i hcę prowadzić rejestr.
Może ktoś odezwie się, możemy podyskutować mailowo.
Dzięki za ewentualną pomoc.
Pojawi się też dostawa ciepła - ale to za jakiś czas.

7

Marko, dzięki za odpowiedź. Po raz kolejny myslałam podobnie smile.

8

Mam pytanie - pilnie potrzebuję pomocy. Oszacowałam wartość na środki chemiczne, okazało się,że nieznacznie przekraczają próg 6000 euro. Czy powinnam w trybie pilnym organizować przetarg?

9

Jak przekracza 6.000 euro to nie masz wyjścia.

10

A jeśli nie zdążę przygotować postępowania do 11 czerwca i wejdzie nowy próg, to co wtedy?

11

Marko napisał/a:

IMHO wykładnia jest adekwatna do przepisów z 11.8 - czyli jeśli jesteśmy przy JST :
- odwołanie przysługuje przy zamówieniach na dostawy i usługi o wartości co najmniej 211 tys oraz przy robotach o wartości co najmniej 5 mln z groszami wink

Przykro mi, ale jesteście w błędzie:
cytuję:
Art. 184.
1. Od rozstrzygnięcia protestu przysługuje odwołanie, jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, od których jest uzależniony obowiązek przekazywania Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich ogłoszeń o zamówieniach na dostawy lub usługi.

Ustawodawca, podobnie jak w art. 67.2, w przepisie tym odwołuje się tylko do wartości szacunkowej dostaw i usług bez związku z rodzajem zamówienia, co oznacza w przypadku JST, że odwołanie przysługuje dla dostaw, usług i robót budowalnych już przy wartości 211 tys euro

dobrze by było niektórym, by dla RB odwołanie wnosić dopiero przy 5 278 ys. euro.

A, ile takich postępowań (5 28 tys.) robiliście do tej pory?  wink
Oj, zeby sie nie obudzić z ręką w naczyniu nocnym..

smile  nora

12

Fuck_tycznie... masz racje Nora, chociaż argument o ilości robót pow 5 278 mnie nie przekonuje bo robót budowlanych w tych okolicach miałem troche a usług - gdyby nie kredyty - to wcale smile

13

Jesteście pewni??? Na 100%?

14

No niestety, słuszność stanowiska Nory jest brutalnie niepodważalna...

15

Ok :-).

16

od tego tutaj jesteśmy, by zadwać pytania w tematach budzących wątpliwość. I, dlatego mocą FORUM, jesteśmy MOCARZAMI  w zamówieniach publicznych.

Ja osobiście mam wiele pokory wobec Pzp. smile

pozdrawiam cieplutko, powodzonka

nora

17

Nora jak można mieć wiele pokory wobec czegoś tak dalece niedoskonałego? wink

18

homo sapiens, jako natura niedoskonała, sama szuka wokół siebie doskonałości, przez to chce się czuć lepiej, stąd we mnie tyle pokory wobec tej niedoskonałości tongue

wink  nora

P.S. moja obecnośc na forum jest dalece niesystematyczna, ale zauważyłam zniknięcie kontrowersyjnego Artura, aczkolwiek przyznaję, że godne powdziwu były jego długie, akademickie, niejednokrotnie słuszne wywody. Czy znany jest powód Jego zniknięcia. smile

pozdrawiam

19

Zgadzam się w zupełnością z Norą. Spotkałam się z interpretacją, że odwołania przysługują od 211 000 EURO dla usług, dostaw oraz robót budowlanych!!! Trzeba zwrócić uwagę na konstrukcję przepisu a84 ust. 1, nic nie wspomniano o robotach budowlanych. Wskazano tylko prób - 211 000 euro.

20

...lub 137000 euro (administracje centralne) i 422000 (sektorowcy) smile Oczywiście dla dostaw, usług i robót budowlanych również.

21

Potrzebuję regulamin przetargu do 14 000 euro.Chodzi o JST.Będę wdzięczna za przesłanie
na adres mawano@o2.pl.Pomogę ewentualnie w czym innym.Pozdrawiam.M.

22

Poszło smile