1

Temat: 2 szybkie pytania

Oferta najwyżej oceniona w ciągu 5 dni nie przedłożyła dokumentów (referencje, wykaz osób itd. ) - tracą wadium?  Nasza oferta w tym postępowaniu  jest na drugim miejscu, nie złożyłam oświadczenia o GK, a 3 dni już minęły - wysłać teraz, czy czekać na wezwanie?

2

Odp: 2 szybkie pytania

wysłać

3

Oferta najwyżej oceniona w ciągu 5 dni nie przedłożyła dokumentów (referencje, wykaz osób itd. ) - tracą wadium?

4

jeżeli na ponowne wezwanie z 26 ust 3 nie złoża to tak

5

Jeszcze nie, teraz Zamawiający wezwać powinien do uzupełniania 26.3.

6

czyli niezłożenie dokumentów na pierwsze wezwanie daje im dodatkowy czas i dostaną od zamawiającego ponowne wezwanie do złożenia dokumentów - dobrze rozumiem?

7

tak i w tym przypadku zamawiający wyznacza termin złożenia dokumentów

8

Później ewentualne zatrzymanie wadium, ewentualne bo jeszcze nie przesądzone że zostanie zatrzymane, nawet jak nie uzupełni.

9

A teraz pytanie trochę OT - jestem samoukiem w kwestii zamówień publicznych, jestem od strony wykonawcy, możecie mi podpowiedzieć gdzie i co (oprócz ustawy oczywiście) poczytać aby jednak nabyć szerszą wiedzę w tym temacie, bo powiem szczerze ustawa po nowelizacji jakoś w praktyce do mnie nie dotarła.....

10

A co przesądzi o tym że wadium im zostanie zatrzymane?

Marcel napisał/a:

Później ewentualne zatrzymanie wadium, ewentualne bo jeszcze nie przesądzone że zostanie zatrzymane, nawet jak nie uzupełni.

11

Komentarze do ustawy, fora internetowe, szkolenia w tym zakresie, opcji jest dużo.

12

magda19831 napisał/a:

A co przesądzi o tym że wadium im zostanie zatrzymane?

Art.46.4a.

13

Zasugerowałam się art. 46, pkt. 4a z którego treści wywnioskowałam że wadium w tym przepadku zostanie im zatrzymane.....

14 (edytowany przez jo 2017-04-05 09:06:36)

jak nic nie złoży wadium przepadnie  (chyba żę " ... z przyczyn leżących po jego stronie") jak złoży ale zamawiający stwierdzi że i tak złe dokumenty to już zatrzymanie nie jest takie oczywiste

15

ok, czyli jeśli celowo złożą dokumenty, które w ocenie zamawiającego nie są ok, to zamawiający wezwie ich do wyjaśnień, uzupełnień - tak? jeśli ponownie złożą dokumenty wadliwe to co dalej.................

jo napisał/a:

jak nic nie złoży wadium przepadnie  (chyba żę " ... z przyczyn leżących po jego stronie") jak złoży ale zamawiający stwierdzi że i tak złe dokumenty to już zatrzymanie nie jest takie oczywiste

16

czy mogę do ofert wkładać oświadczenia o GK czy takie działanie nie jest poprawne i dopuszczalne?

17

magda19831 napisał/a:

ok, czyli jeśli celowo złożą dokumenty, które w ocenie zamawiającego nie są ok, to zamawiający wezwie ich do wyjaśnień, uzupełnień - tak? jeśli ponownie złożą dokumenty wadliwe to co dalej.................

jo napisał/a:

podlegają wykluczeniu

18

magda19831 napisał/a:

czy mogę do ofert wkładać oświadczenia o GK czy takie działanie nie jest poprawne i dopuszczalne?

jeżeli nie jesteś w żadnej grupie kapitałowej możesz do oferty ale z wyartykułowaniem w oświadczeniu "żadnej" powinno być ok jeżeli jesteś w grupie kapitałowej składasz do trzech dni po sprawdzeniu czy żaden z pozostałych oferentów nie jest w tej grupie i tam powinna byc adnotacja że nie należysz do grupy kapitałowej z żadnym z pozostałych oferentów