1

Temat: procedura odwrócona

Witam,

wiem, ze to już było wałkowane, ale ja się ciągle gubię, proszę o podpowiedź;

Czy w procedurze odwróconej oświadczenia z art. 24 ust.1 pkt. 23 i art.25 ust.1 żądam od wszystkich??

2

Odp: procedura odwrócona

oświadczenie z art. 25 ust. tylko od wykonawcy który złożył ofertę sklasyfikowaną najwyżej. Ja osobiście oświadczenie z art. 24 ust.1 pkt. 23 czekam ustawowe 3 dni i potem wzywam wszystkich.

3

czyli oświadczenie o grupie kapitałowej od wszystkich ???

4

ja tak robię ale dużo osób w procedurze odwróconej oświadczenia gk tylko od sklasyfikowanych najwyżej

5

oświadczenie z 25 ust 1 żądam od wszystkich sprawdzam oświadczenie tylko najwyżej ocenionego
art 24 ust 1 pkt 23 tylko najwyżej

6

Kapitałowa od najwyżej.

7

jo napisał/a:

oświadczenie z 25 ust 1 żądam od wszystkich sprawdzam oświadczenie tylko najwyżej ocenionego
art 24 ust 1 pkt 23 tylko najwyżej

24.1.23 też powinno zostać złożone co do zasady od wszystkich wykonawców, ale draki nie będzie jak złoży tylko najwyżej oceniony.

8 (edytowany przez Marta 2017-04-05 12:37:11)

W przypadku gdy Wykonawca polega na zdolnościach  innych podmiotów w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu należy załączyć zobowiązania ...- kiedy W. sklada zobowiazanie podmiotu- z oferta czy dopiero po otwarciu ofert kiedy ma najkorzystniejsza oferte?

9

zobowiązanie podmiotu z ofertą zgodnie z opinią UZP

10

A co w pryzpadku jak zobowiązania nie ma w ofercie wtedy wzywamy do uzupełnienia??

11

a nie oswiadczenie wykonawcy w ofercie na ten temat,i dopiero jak tkaie info z oferty odczytamy ze jestpodmiot 3 to wzywamy do zlozenia zobowiazania?

12

Zobowiązanie podlega wezwaniu do uzupełnienia.

13

czekam do konca jutrzejszego dnia na oswiadczenia o grupie, czy moge juz dzis wyslac wezwanie do uzupelnienia pelnomocnictwa i zawiadomienie o poprawie innej omylki?

14

Co do zasady tak.

15

dziękii, Marcel a ty jak robisz? masz pod ręką opinie UZP dot. grupy kapitałiwej, że musze miec tylko od najkorzystniejszego w rankingu?

16

Tak na przyszłość wystarczy trochę poszukać.
http://www.komunikaty.pl/komunikaty/1,105903,20942728,dokumentacja-w-procedurze-odwroconej.html

17 (edytowany przez Marta 2017-06-22 10:23:35)

potrzebuje opinii z  UZP, nie moge jej znaleść

18

A po co?

19

mimo, ze tam nie ma tej opinii, to są inne ciekawe. warto sobie ściągnąć na dysk, szczególnie ostatnią publikację

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/publikacje-dotyczace-opinii-prawnych-uzp

20

szad napisał/a:

mimo, ze tam nie ma tej opinii, to są inne ciekawe. warto sobie ściągnąć na dysk, szczególnie ostatnią publikację

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/publikacje-dotyczace-opinii-prawnych-uzp

ta wlasnie mam szukam konkretnie pod oswiadczenie o grupie ze musze miec min. to od najkorzystniejszego w rankingu

21 (edytowany przez Marta 2017-06-22 10:59:43)

Marcel napisał/a:

A po co?

po to zeby sie utwierdzić ze dobrze robie nie męcząc reszty o papier...

22

myślę że UZP świadomie się nie wypowiada w tej sprawie,

dla nas najważniejsze powinno być ze przy odwróconej skupiamy się tylko na ofertach bez badania podstaw wykluczenia i spełnienia warunków,  a tylko w stosunku do najwyżej ocenionego

więc właściwie to powinno być oczywiste że z tego powodu nie ma podstaw do wzywania do GK wszystkich jak braknie

23

w odwróconej badamy podstawy wykluczenia tylko najwyżej ocenionego. GK dotyczy wykluczenia.
GK od pozostałych nie są nam potrzebne, bo ich nie badamy pod kątem wykluczenia.

W nr 50 z czerwca br. Vademecum zamówień publicznych ekspert twierdzi, że w odwróconej wystarczy jak GK złoży najwyżej oceniony.

a UZP pewnie sam nie wie jak do tego podejść.

24

Zgadzam się z kolegami, ale UZP nie zgadza się z nami: https://www.uzp.gov.pl/__data/assets/pdf_file/0012/34203/Przebudowa-drogi-wojewodzkiej-Nr-142-na-odcinku-Szczecin-Krzywnica.pdf

25

faktycznie. ostatnie zdanie na str. 6.