1

Temat: kontrakt menadżerski dla prezesa spółki

czy ktoś wybierał prezesa spółki komunalnej ?

Czy dla kontraktu menadżerskiego stosuje się ustawę  PZP ?
Nie mogę znaleźć  podstawy prawnej do wyłączenia tego, jeśli nie ma to w jakim trybie ?

klakier

2

Odp: kontrakt menadżerski dla prezesa spółki

O to na rok, czy więcej? Pytam, b może to jest poniżej 30.000 euro i ustawy nie stosujesz.

3

No niestety u nas prezesi dużo zarabiają,  powyżej 30 000 euro.

Na chłopski rozum wydaje się, że ustawy nie powinno się  stosować , ale wyłączenia znaleźć nie mogę.

A jeśli trzeba to wolna ręka ? ale jaka podstawa, ze względów technicznych  jest jedyny -  nie bardzo pasuje.

Co myślicie
Jakiekolwiek uwagi chętnie przyjmę.
klakier

4 (edytowany przez Tymek 2017-04-05 17:47:47)

Z moich dotychczasowych przemyśleń: wyłączenia stosowania Pzp do "umów o zarządzanie" nie ma (nie pomyślano o tym zapewne), natomiast otwarta jest póki co kwestia czy jest to zamówienie na tzw. usługi społeczne. Jeżeli tak, to "postępowanie kwalifikacyjne", o którym mówią przepisy ustawy o zasadach zarządzania mieniem SP należy przeprowadzić zgodnie z art. 138o i nast. Pzp. Pewnie nie było to zamierzone, ale przynajmniej da się te dwie ustawy pogodzić. Jeżeli natomiast nie będzie to usługa społeczna, to... będzie problem smile

Kluczem jest zatem póki co ustalenie prawidłowej nazwy i kodu CPV. Niestety, żaden nie pasuje idealnie. Na razie roboczo pod uwagę:
75112000-4  Usługi administracyjne dotyczące działalności gospodarczej
79996000-2 Usługi w zakresie organizowania działalności gospodarczej
79420000-4 Usługi związane z zarządzaniem
75110000-0  Usługi administracji ogólnej

PS. I jeszcze taki materiał historyczny - tak pytała obecna władza, gdy była opozycją i tak odpowiadała ówczesna władza, która teraz jest opozycją:
Interpelacja nr 3110 w sprawie kontraktów menedżerskich z członkami zarządów spółek powołanych przez Ministerstwo Sportu i Turystyki zgodnie z ustawą o przygotowaniu finałowego turnieju Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej UEFA Euro 2012
Bardzo jestem ciekaw, jaka odpowiedź padłaby teraz, gdyby temat wrócił "bumerangiem" do obecnej władzy względem namaszczonych przez nią członków zarządów wink