1

Temat: wykaz usług a kryteria oceny ofert

W przetargu nieograniczonym na inżyniera kontraktu chciałabym przyznawać punkty m.in. za zdolność organizacyjną tj. czas stawienia się na wezwanie zamawiającego na placu budowy, oraz za większe niż minimalnie wymagane w warunkach udziału doświadczenie (jeśli wymagam wykonania 2 usług, to za trzecią i więcej daję dodatkowe punkty w kryterium).
Czy w takiej sytuacji mogę na etapie składania ofert wymagać wykazu wykonanych usług, żeby stwierdzić, że jest ich więcej niż te wymagane dwie? Czy muszę poprzestać na oświadczeniu, a wykaz badać dopiero w odniesieniu do wykonawcy najwyżej ocenionego?

2

Odp: wykaz usług a kryteria oceny ofert

można dać kryterium doświadczenie??

3

Jednym z kryterium jest "dodatkowe doświadczenie".
W warunkach udziału wymagam, aby każdy wykonawca wykazał, że dysponuje osobami o określonym doświadczeniu (np. dwie wykonane usługi analogiczne do zamawianej). Ale jeśli te osoby będą miały większe doświadczenie (np. 4 usługi wykonane), to chcę za tę "nadwyżkę" dawać punkty.
Chodzi o przetarg poniżej kwot unijnych.

Zastanawiam się, na jakiej podstawie mam przyznawać punkty w kryterium, żeby ustalić ranking wykonawców. Na podstawie oświadczenia? Czy wykazu osób z wykazanym doświadczeniem mogę żądać tylko od jednego najwyżej ocenionego wykonawcy?

Co zrobić, jeśli po złożeniu wykazu okaże się, że punkty zostały przyznane niesłusznie, bo faktycznie te osoby takie doświadczenia nie mają, a wykonawca nie uzupełni dokumentu i nie zmieni osoby? Wykluczyć i wzywać do złożenia dokumentów następnego wykonawcę z rankingu?

4

Kryterium doświadczenia ustalam na podstawie art. 91 ust. 2 pkt 5 Pzp. W tym przypadku te osoby mają znaczący wpływ na realizacje zamówienia (chodzi o inspektorów nadzoru na budowie).

5

Taka jest generalna zasada po nowelizacji. Najpierw oświadczenie, a od najwyżej ocenionego dokument to potwierdzający.

Jest też art. 26 us.t 2f

2f. Jeżeli jest to niezbędne do zapewnienia odpowiedniego przebiegu postępowania o udzielenie zamówienia, zamawiający może na każdym etapie postępowania wezwać wykonawców do złożenia wszystkich lub niektórych oświadczeń lub dokumentów potwierdzających, że nie podlegają wykluczeniu, spełniają warunki udziału w postępowaniu lub kryteria selekcji, a jeżeli zachodzą uzasadnione podstawy do uznania, że złożone uprzednio oświadczenia lub dokumenty nie są już aktualne, do złożenia aktualnych oświadczeń lub dokumentów.