Temat: wezwanie na podst. 26 ust. 2
Jak do oferty dołączy wykonawca dokumenty na spełnianie warunku udziału w postępowaniu i są ok i na dodatek jest to jedna oferta, to wzywacie na podstawie art. 26 ust.2 ponownie do wykonawcy o te dokumenty
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak do oferty dołączy wykonawca dokumenty na spełnianie warunku udziału w postępowaniu i są ok i na dodatek jest to jedna oferta, to wzywacie na podstawie art. 26 ust.2 ponownie do wykonawcy o te dokumenty
A cóż to za dokumenty?
Literalnie powinno się wezwać co jest kompletnie bez sensu.
wykaz wykonanych usług i wykaz osób, przewidzianych do wykonania zamówienia - wykonawca dał do oferty i są w porządku
Proponuję wezwać do złożenia wyjaśnień z 26.3 czy dokumenty są aktualne na dzień złożenia wyjaśnień i "zalegalizować" je po twierdzącej odpowiedzi
ja bym zostawiła mamy dokumenty i są ok. Wykonawca dał wiec ominął sam art 26
Proponuję wezwać do złożenia wyjaśnień z 26.3 czy dokumenty są aktualne na dzień złożenia wyjaśnień i "zalegalizować" je po twierdzącej odpowiedzi
Tez tak uważam.
Jak to do złożenia wyjaśnień ? 26.3? Przecież ten art. to wzywa się do uzupełnienia?
po nowelizacji tez do wyjaśnień niestety "...lub do udzielania wyjaśnień w terminie przez siebie wskazanym...."
Jak to do złożenia wyjaśnień ? 26.3? Przecież ten art. to wzywa się do uzupełnienia?
No nie do końca do uzupełnienia. Wzywa się do złożenia, uzupełnienia lub poprawienia lub do udzielenia wyjaśnień pozostawiając wybór Wykonawcy.
26 ust 3 jest tylko do wyjaśnień jedza a 26 4 do wyjasnien wykazów itp
z czego to wynika?? w obu ustępach jest mowa o art 25 ust 1 i o dokumnetach
A z czego to niby wynika?
przeanalizuj sonie 26 ust 3 i 26 ust 4 w 26 4 jest wskazanie o dokumentach z 25 ust 1 a a w 26 ust 4 nie ma. stanowsko Pana Nowieckiego ze szkolenia
Analizuję:
26.4 Zamawiający wzywa także w wyznaczonym przez siebie terminie do złożenia wyjaśnień dotyczących oświadczeń i dokumentów o których mowa w art.25.ust.1
26.3 Jeżeli wykonawca nie złożył oświadczenia o którym mowa a art. 25a ust.1, oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności o których mowa w art.25 ust.1 .... lub budzą wskazane przez zamawiającego wątpliwości zamawiający wzywa do ich złożenia, uzupełnienia lub poprawienia lub złożenia wyjaśnień w terminie przez siebie wskazanym .....
Różnica taka że na podstawie 26.4 możesz żądać tylko wyjaśnień a na podstawie 26.3 wykonawca ma szerszą możliwość reakcji bo może owszem wyjaśniać, ale jak uzna że nie chce nic wyjaśniać to może uzupełnić, poprawić albo złożyć.
Treść art. 26.4 jest tożsama z częścią art. 26.3
bo jest oczywiscie ustawa niedokładna ja robie tak ze do wyjasnien jedza wzywam 26 3 a do innych dokumentów 26 4
Sama podstawa prawna ma tutaj już mniejsze znaczenie.
dokładnie Marcel ale pogdybać możemy
wezwałam do złożenia:wykaz usług i wykaz osób, które będą brały udział przy realizacji zamówienia. I wezwałam go do złożenia lub do wskazania, gdzie się znajdują (wynika to z par. 10 ust. 2 rozporządzenia) i czy są aktualne. I oczekuję, że napisze mi, że przesłał wraz z ofertą i że są one aktualne. I to mi wystarczy. I będzie ok.
Witam, czy mógłbym w SIWZ zawrzeć zapis "zamawiający nie wzywa wykonawcy najkorzystniejszego w trybie art. 26 ust 2" tzn. chciałbym całkiem zrezygnować z tego trybu bo jest taka możliwość (może). Pytanie, czy jeżeli wykonawca najkorzystniejszy nie przedłożył do oferty części dokumentów, np. referencji to w takiej sytuacji wezwałbym go tylko w trybie 26. ust 3 i chyba tyle skoro zrezygnowałbym z w/w trybu. Co wy na to ?
Proponuję nie wpisywać tego do SIWZ. W ustawie nie ma, że zamawiający musi poinformować, a umieszczenie tego w SIWZ może zasugerować wykonawcom, że nie muszą mieć teoretycznie wymaganych dokumentów.
jeżeli nie chcecie wzywać do dokumentów to nie oczekujcie że do oferty ktoś złoży bo nie ma takiego obowiązku i nie macie podstawy żeby wzywać potem z 26 ust 3
co w takim razie zrobić żeby nie pytać wykonawcy najkorzystniejszego, który złożył do oferty wszystkie papiery. Wzywacie takiego gościa jeszcze raz przynajmniej o potwierdzenie (oświadczenie) w trybie 26 ust 2 że wszystkie dok. i ośw. są aktualne. Jak macie to zwykle zapisane w SIWZ, że może wezwać ? Przepis 26 ust 2 jest tak skonstruowany jakby to zamawiający miał możliwość o zadecydowania o tym na etapie opracowania SIWZ.
jeżeli postawisz jakiś warunek udziału i wpiszesz że nie żądasz dokumentów potwierdzających to nie licz że ktoś do oferty ci złoży te dokumenty bo złoży samo oświadczenie
Ponoć najbezpieczniej jest wezwać z pytaniem czy dokumenty są aktualne ja nie wzywam przyjmuje że są oczywiście jak są dobre
nie wiem czy trzeba to opisywać w siwz
jeżeli stawiam warunek zawsze zastrzegam że wezwę o dokumenty
Nie stawiasz warunku nic o tym nie piszesz i tyle, pomijasz zapisy w SIWZ.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc