1 (edytowany przez mickeymouse 2017-03-01 08:17:33)

Temat: Oświadczenie grupa kapitałowa - praktyki Zamawiających

Witam serdecznie. Chciałabym zwrócić uwagę na praktyki Zamawiających związanych ze złożeniem oświadczeń dotyczących przynależności do grupy kapitałowej - z perspektywy Wykonawcy.

Na początku podchodziłam do sprawy "jak Pan Bóg" przykazał i owe Oświadczenie dostarczałam do Zamawiającego w okresie 3 dni od opublikowania informacji z otwarcia ofert... do czasu.... kiedy jeden z Zamawiających dzień po otwarciu ofert wezwał nas powołując się na  art. 26.3 (tak, to nie pomyłka) do złożenia ww. oświadczenia. Sytuacja powtórzyła się dwukrotnie co dało mi do myślenia, iż Zamawiający sugeruje mi chyba że jeśli się nie należy do żadnej gr. kap. Oświadczenie to lepiej składać je razem z ofertą (pewnie zależało mu na czasie), co zaczęłam czynić. Oświadczenie więc od tego czasu dołączam zawsze do oferty... Jednakże ostatnio miała miejsce sytuacja, iż jeden z Zamawiających mimo tego, że zostało ono złożone wraz z ofertą zignorował to,  i po upływie 3 dni wezwał nas do uzupełnienia tego oświadczenia (w dwóch przetargach). Powiem tak - wkurza mnie to.  Już pomijając koszty, które generuje wysyłka jednej kartki kurierem... W końcu zostało powiedziane - iż wezwanie do uzupełnienia ww. oświadczenia w sytuacji gdy złożone jest ono razem z ofertą jest nadmiernym formalizmem... Co Wy o tym sądzicie?

2

Odp: Oświadczenie grupa kapitałowa - praktyki Zamawiających

Zamawiający sądzi - iż wezwanie do uzupełnienia ww. oświadczenia w sytuacji gdy złożone jest ono razem z ofertą jest nadmiernym formalizmem - tak - prawda.

3

W drugiej przytoczonej przeze mnie sytuacji chyba myśli odmiennie...

4

Ja sądzę że w tym temacie jest bałagan i brak jednoznacznej opinii czy to UZP czy wyroku KIO, a mianowicie co w przypadku braku złożenia oświadczeń przez kolejnych wykonawców przy zastosowaniu procedury odwróconej. Zamawiający działają na wyczucie. Jedni wzywają wszystkich do złożenia tego oświadczenia (po 3 dniach w trybie art 26.3) inni tylko wykonawcę z pierwszej pozycji rankingu.

Opisany przez ciebie 1 przypadek czyli wezwanie w trybie 26.3 to w/g mnie błąd zamawiającego.
W drugim przypadku to czy zamawiający postąpił prawidłowo czy nie zależy np od treści oświadczenia i tego co wymieniłem na wstępie czyli braku jednoznacznych wytycznych w tym zakresie. Treść oświadczenia to najczęściej proponowany przez UZP wzór oświadczenia który, o czym przekonałem się ostatnio nie jest idealny, a co właśnie sprawdziłem zniknął ze strony UZP smile
Jest tam zapis o przynależności lub braku przynależności do GK o której mowa w art 24.1.23. Taka konstrukcja oświadczenia tj odwołanie się do pkt 23 oznacza że złozenie oświadczenia wraz z ofertą w którym wykonawca zaznacza brak przynależności do GK wskazanej w pkt 23 oznacza pewną nieprawidłowość. Wykonawca bowiem oświadcza że nie należy do GK którą tworzą podmioty składające oferty w postępowaniu o czym na etapie składania ofert może nie wiedzieć. Stąd dodatkowe działania zamawiającego polegające na wezwaniu do złożenia tego oświadczenia już po otwarciu ofert.

Niby prosty temat a bałagan w nim okropny. I to nie za sprawą zamawiających a z powodu chaosu w przepisach i ...... (nie chcę używać epitetów w odniesieniu do instytucji odpowiedzialnej za stosowanie tych przepisów).

5

Na ostatnim szkoleniu usłyszałam, że:
1) jeżeli wykonawca złoży razem z ofertą oświadczenie, że nie należy do ŻADNEJ grupy kapitałowej, to nie należy wzywać go do ponownego złożenia ośw. o GK. 
2) jeżeli wykonawca złoży razem z ofertą oświadczenie, że nie należy do grupy kapitałowej, to trzeba go wezwać, bo przynależność jest niedoprecyzowana. I musi oświadczyć jeszcze raz, widząc kto złożył oferty.

Czyli wszystko zależy od treści złożonego oświadczenia.

6

Z tym, że Zamawiający najczęściej załączają swoje wzory oświadczenia, że - nie należy się do GK której mowa w art 24.1.23.
Jeżeli więc chcę dołączyć oświadczenie o GK do oferty to - mam olać (przepraszam za słownictwo) wzór oświadczenia Zamawiającego i dołączyć "swoje" oświadczenie, że nie należę do żadnej GK?

Moje rozważania i tak pewnie nie mają sensu, gdyż każda sytuacja zależy od indywidualnego podejścia Zamawiającego i wynika tak jak wspomniał jarosław z bałaganu i braku jednoznacznej opinii czy to UZP czy wyroku KIO...

7

Może wyjściem jest moje ostatnie działanie, czyli: ogłaszając przetarg nie dodaję do SIWZ ośw. o GK.
Zamieszczam je dopiero jako załącznik do informacji z otwarcia ofert.

8 (edytowany przez jo 2017-03-01 09:13:09)

ja robię w druku trzy możliwości 1) do żadnej z adnotacja że można złożyć z ofertą i dwie standardowe możesz dopisać że "do żadnej" i powinno być ok przetestuj  wink

9

EM tylko czy to nie narusza art 36.1.6 - SIWZ zawiera co najmniej wykaz oświadczeń ..........

10 (edytowany przez EM EM 2017-03-01 10:24:51)

Hmmmm. Sądzę, że nie. W treści SIWZ oczywiście piszę, ze takie ośw. (i opis czego dotyczy) będzie wymagane w terminie 3 dni od zamieszczenia info. z otwarcia.
I zgodnie z art. 24 ust. 11 proszę o GK a wzór dołączam z info z otwarcia.

11

Czyli wg tego co pisze Jo oświadczenie powinno wyglądać mniej więcej tak ?:
1)    NIE NALEŻĘ do żadnej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp,
2)    NIE NALEŻĘ do grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp z wykonawcą/wykonawcami, którzy złożyli ofertę w niniejszym postępowaniu,
3)    NALEŻĘ do grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp z wykonawcą/wykonawcami, którzy złożyli ofertę w niniejszym postępowaniu.

Jest to dosyć logiczne, tylko czy tak można ?

12

A dlaczego nie można?, jednak osobiście nie stosuję big_smile

13

A zdradzisz jak stosujesz smile Bo jakby nie patrzeć robisz Marcel na tym forum za guru od przetargów smile

14

Jeszcze z takim oświadczeniem się spotkałem:
1) Oświadczam, że nie podlegam wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych.
2) Oświadczam, że zachodzą w stosunku do mnie podstawy wykluczenia z postępowania na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych.

15 (edytowany przez marekw2 2017-04-12 11:52:36)

tonek. pkt 1 i 2 w Twojej wyliczance (post 11) dotyczą dokładnie tego samego niezależnie od tego, że w pkt 2 dopisałeś "wykonawcą/wykonawcami, którzy złożyli ofertę w niniejszym postępowaniu" , art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp dotyczy wyłącznie wykonawców, którzy złożyli oferty w danym postępowaniu. Jeżeli chcesz zastosować taką formułę to  pkt 1 powinien brzmieć NIE NALEŻĘ do żadnej grupy kapitałowej, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. z 2015 r. poz. 184, 1618 i 1634
Oświadczenie z postu 14 może zostać podpisane wyłącznie po otwarciu ofert

16

Do marekw2, faktycznie z tym pkt.1 to masz 100% rację. Ta opcja "nie należę do żadnej GK" jest do wykorzystania jak ktoś złoży oświadczenie razem z ofertą, tak przynajmniej wynika z pogłębionej analizy na forum smile

17

My tak uważamy, nie wiemy jednak jak podejdą do tematu kontrolujący i KIO. Ustawa mówi wszak wyraźnie, że oświadczenie o GK składa się w terminie 3 dni od...... Ustawodawca nigdzie nie wspomniał o odstępstwie od tego wymogu. Ja żądam dostarczenia oświadczeń w terminie wyznaczonym ustawą, jak dotąd nie spotkałem się z problemami. Wiem, że dla Wykonawców, szczególnie w małych postępowaniach jest to utrudnienie, chyba nawet większe niż w przypadku dostarczania zaświadczeń dopiero na wezwanie ale cóż począć takie mamy prawo.

18 (edytowany przez jo 2017-04-12 12:16:27)

faktycznie powinno brzmieć
"Informuję, że nie należę do żadnej grupy kapitałowej, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. Nr 50, poz. 331, z późn. zm.).*  - w przypadku zakreslenia tej pozycji oświadczenie mozna złożyć wraz z ofertą."

Przygotowałem ten formularz w celu przyśpieszenia procedury bo to faktycznie ciężka sprawa dla małych firm a głównie z takimi mam do czynienia ale szczerze to niewiele pomogło

19

marekw2 napisał/a:

My tak uważamy, nie wiemy jednak jak podejdą do tematu kontrolujący i KIO. Ustawa mówi wszak wyraźnie, że oświadczenie o GK składa się w terminie 3 dni od...... Ustawodawca nigdzie nie wspomniał o odstępstwie od tego wymogu. .

Też tak uważam.

20

Pewnie macie rację mam teraz przetarg z dofinansowaniem bezpieczniej trzymać się zapisów ustawy

21 (edytowany przez marekw2 2017-04-12 12:33:01)

jo napisał/a:

Przygotowałem ten formularz w celu przyśpieszenia procedury bo to faktycznie ciężka sprawa dla małych firm a głównie z takimi mam do czynienia ale szczerze to niewiele pomogło

Problemy dla małych firm to zaczną się dopiero 18 kwietnia 2018 gdy całe postępowanie włącznie ze złożeniem ofert odbywało się będzie w formie elektronicznej, to dopiero będzie jazda. Ze śmiechem będziemy wspominali dzisiejsze  "problemy" z GK.

22 (edytowany przez Marta 2017-04-13 07:18:04)

marekw2 napisał/a:
jo napisał/a:

Problemy dla małych firm to zaczną się dopiero 18 kwietnia 2018 gdy całe postępowanie włącznie ze złożeniem ofert odbywało się będzie w formie elektronicznej, to dopiero będzie jazda. Ze śmiechem będziemy wspominali dzisiejsze  "problemy" z GK.

odnośnie zmian od 18.04- czy to dotyczyc bedzie JST?

23

z uzp

Jaki charakter ma termin na złożenie oświadczenia o przynależności do grupy kapitałowej i jakie są skutki jego niedochowania?
W wyniku nowelizacji ustawy Pzp zmianie uległ sposób wykazywania przez wykonawców braku podstaw do wykluczenia ze względu na przynależność do tej samej grupy kapitałowej. W przepisach obowiązujących przed dniem wejścia w życie nowelizacji, wykonawca był zobowiązany na podstawie art. 26 ust. 2d ustawy Pzp do złożenia wraz z wnioskiem lub ofertą, listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5 (odpowiednik art. 24 ust. 1 pkt 23 po nowelizacji), albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej. Po nowelizacji, na podstawie art. 24 ust. 11 ustawy Pzp, wykonawca, w terminie 3 dni od dnia przekazania informacji o wynikach oceny spełnienia warunków udziału w postępowaniu albo od informacji z otwarcia ofert  przekazuje zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w ust. 1 pkt 23. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego.

W celu oceny czy nie zachodzą określone powiązania kapitałowe pomiędzy wykonawcami rzeczywiście konkurującymi o dane zamówienie oświadczenie, o którym mowa w art. 24 ust. 11 ustawy Pzp, składane jest dopiero w chwili, gdy składający oświadczenie wie, którzy wykonawcy zostali zaproszeni do złożenia oferty lub do prowadzenia dialogu (art. 51 ust. 1a, art. 57 ust. 1 lub art. 60d ust. 1 ustawy Pzp) lub już złożyli oferty (art. 86 ust. 5 ustawy Pzp) w tym samym postępowaniu. Powyższe rozwiązanie wpływa na sprawność badania oświadczeń przez zamawiającego m.in. dlatego, że zwalnia zamawiającego z konieczności badania i porównywania kompletnych list podmiotów należących do grup kapitałowych poszczególnych wykonawców.

Przepis art. 24 ust. 11 ustawy Pzp wskazuje termin o charakterze instrukcyjnym, po upływie którego zamawiający powinien wezwać wykonawcę do złożenia ww. oświadczenia w trybie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp. Zamawiający stosuje art. 26 ust. 3 ustawy Pzp, gdy wykonawca nie złożył oświadczenia lub dowodów, o których mowa w art. 24 ust. 11 ustawy Pzp, lub gdy są one niekompletne albo budzą jego wątpliwości. Przepisy ustawy nie przewidują szczególnej sankcji za samo niezłożenie oświadczenia, w szczególności w postaci wykluczenia danego wykonawcy z postępowania o udzielenie zamówienia. Natomiast należy wyraźnie podkreślić, że na wykonawcy ciąży obowiązek wykazania braku podstawy do wykluczenia określonej w art. 24 pkt 23 ustawy Pzp. Z powodu niezłożenia przez wykonawcę oświadczenia, o którym mowa w art. 24 ust. 11 ustawy Pzp, gdy zamawiający nie ma możliwości ocenić czy nie zachodzi w stosunku do tego wykonawcy przesłanka wykluczenia, określona w art. 24 ust. pkt 23 ustawy Pzp, zamawiający wyklucza tego wykonawcę z postępowania na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 12 ustawy Pzp z uwagi na fakt, iż wykonawca ten nie wykazał braku podstaw do wykluczenia. Nie stanowi podstawy do wykluczenia z postępowania niedochowanie 3 dniowego terminu na złożenie takiego oświadczenia. Termin ten ma charakter instrukcyjny i w przypadku jego niedochowania aktualizuje się podstawa dla zamawiającego skierowania do takiego wykonawcy wezwania do uzupełnienia dokumentu w trybie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp.

Czy można złożyć oświadczenie, o którym mowa w art. 24 ust. 11 ustawy Pzp, wraz z ofertą, w sytuacji gdy wykonawca nie należy do żadnej grupy kapitałowej?
Zamawiający powinien przyjąć oświadczenie wykonawcy o braku przynależności do jakiejkolwiek grupy kapitałowej bądź przynależności do grupy kapitałowej złożone wraz z ofertą, w sytuacji gdy w postępowaniu złożono jedną ofertę lub wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu. Oświadczenie o braku przynależności do grupy kapitałowej złożone wraz z ofertą, niezależnie od ilości ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, również potwierdza brak podstawy do wykluczenia z postępowania, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp. Należy jednak w tym przypadku pamiętać, że jakakolwiek zmiana sytuacji wykonawcy w toku postępowania (włączenie do grupy kapitałowej) będzie powodowała obowiązek aktualizacji takiego oświadczenia po stronie wykonawcy.

Jestem Zamawiaczem i dla mnie jak ktoś składa wraz z ofertą to nie nalezy do żadnej a jak nalezy i obdzwonił że nikt nie składa to jak się okaże że ktoś z grupy złozyl to ma mnie poinformować sam że nastąpiła zmiana sytuacji z oświadczenia a 26 3 jak nie przyniesie jak miną 3 dni a nie od razu

24

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych/kwalifikacja-podmiotowa-wykonawcow

25

Z tego wynika, ze jak złoży z ofertą to w przypadku zmiany sytuacji musi oświadczenie aktualizować. Jak złoży po otwarciu to już nie ? W ustawie raczej nie ma nic na temat aktualizacji oświadczenia o grupie kapitałowej ...