1 (edytowany przez mickeymouse 2017-04-12 09:57:44)

Temat: Konsorcjum ze spółką cywilną

Witam,

Mam kilka pytań odnośnie Konsorcjum: spółka cywilna + jednoosobowa działalność gospodarcza:

1) Wiem, że jest tak, że wspólnicy spółki cywilnej są jakby wykonawcami wspólnie ubiegającymi się o udzielenie zamówienia, więc każdy z nich składa JEDZ i pozostałe dokumenty odrębnie. Proszę o potwierdzenie.
W KRS spółki nie mogę się doszukać info o wspólnikach, jest natomiast jeśli chodzi o reprezentację to jest prezes (repr. jednoosobowa) i dwóch wice.

2) Jak ma wyglądać pełnomocnictwo do oferty w tej sytuacji? Osobno dla reprezentanta spółki i osobno dla Konsorcjum?

3) Jeśli spółka wnosi do Konsorcjum wiedzę i doświadczenie (np. polisa OC, roboty bud, kierownicy) to jak to przedstawić w JEDZ - odrębnie dla każdego wspólnika? Informacje te mają być powielone?

4) Kto podpisuje dokumenty spółki - JEDZ itp? Czy wspólnik, czy reprezentant spółki?

2 (edytowany przez mickeymouse 2017-04-12 11:25:27)

Odp: Konsorcjum ze spółką cywilną

Po przeanalizowaniu kilku artykułów doszłam do następujących wniosków:

Spółka cywilna to nie wykonawca, wykonawcami są wspólnicy wspólnie ubiegający się o zamówienie.
W związku z tym w przypadku dwóch wspólników (w ramach spółki cywilnej) + przedsiębiorca prowadzący działalność mamy do czynienia ze zwyczajnym konsorcjum z 3 partnerami (3 przedsiębiorców). W ramach "trzyosobowego" konsorcjum przedkładamy pełnomocnictwo dla reprezentanta.
JEDZ , oświadczenia i zaświadczenia składa każdy z partnerów osobno i podpisuje sam. Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę...

A co z wadium, polisą OC, referencjami - jeśli są "na spółkę"? Dołączyć należy do oferty jakąś kopię umowy spółki czy jak?

3

Ja widzę to trochę inaczej. Uważam, że jeżeli do Konsorcjum wchodzi S.C, a nie indywidualnie członkowie spółki, to Jedz i zaświadczenia powinni złożyć : spółka, każdy ze wspólników i ten dodatkowy przedsiębiorca. W tym przypadku przestaje istnieć problem z ostatniego zdania.

4 (edytowany przez mickeymouse 2017-04-12 11:43:16)

Dziękuję właśnie przeanalizowałam oferty, do których kiedyś robiłam wgląd i też teraz tak mi się wydaje...
A co z pełnomocnictwami?

5 (edytowany przez marekw2 2017-04-12 12:14:46)

Jeżeli w KRS dla S.C. masz reprezentację jednoosobową to tego się trzymaj. W przypadku konsorcjum do oferty powinni dołączyć pełnomocnictwo podpisane przez Prezesa S.C i tą osobę trzecią, w którym upoważnią kogoś do podpisania oferty lub złożyć dwa podpisy.

6

Dziękuję bardzo smile smile smile

Jeśli chodzi o JEDZ - to w tym składanym przez spółkę  należy zawrzeć wszystkie informacje (oprócz info o wykonawcy i przesłanek wykluczenia) odnośnie spełniania warunków (roboty, polisa, zdolność kredytowa itp.) i ma być on podpisany przez prezesa, natomiast JEDZ dla każdego z wspólników wypełnia tylko w zakresie info o wykonawcy przesłanek wykluczenia i podpisuje wspólnik?

7

Skoro już jestem w temacie spółek - to w przypadku s.a. i sp. z o.o. sytuacja ze składaniem dokumentów wygląda jak z "normalnym" wykonawcą?

8

Co do zasady tak.

9 (edytowany przez Marta 2017-05-15 11:32:22)

co w przypadku jesli Oferentem jest sc. , do oferty nie zalaczono pelnomocnictwa, oferte podpisuje jeden z dwoch wspolwlascicieli. Zamawiajacy wezwał do uzupelnienia pelnomocnictwa, kotrego nie uzupelniono. wykluczam W. z art. 24 ust.1  pkt 12  oraz ust. 4?

10

pomozecie?

11

Pomożemy
art. 89 ust.1 pkt 2 ustawy Pzp
Dlaczego chcesz wykluczać z 24.1.12?

12

raczej odrzucenie oferty

13 (edytowany przez jo 2017-05-15 12:38:06)

a nie 89.1.8) ??

14

tak naprawde taka oferta jest nieważna(podpisana tlyko przez 1 wspolwlaciciela)  wiec chyba nie bada sie nawet czy spelnia wymogi czy nie...a zatem art. 89.1.8.?

15

Marcel wskazał art. 89 ust.1 pkt 2 mnie bardziej pasuje 89.1.8.

16 (edytowany przez Marta 2017-05-15 13:50:48)

1. jo a mozesz podac mi jeszcze uzasadnienie:-), dzięki
mysle o art. 78 KC

2. w związku z tym że odrzucam oferte , to w informacji o wyborze oferty podaje punktacje tylko przy ofertach nieodrzuconych prawda?

17

http://zamowienia.org.pl/kiedy-spolka-cywilna-sklada-oferte-w-przetargu/
tak

18

marekw2 napisał/a:

Jeżeli w KRS dla S.C. masz reprezentację jednoosobową to tego się trzymaj. W przypadku konsorcjum do oferty powinni dołączyć pełnomocnictwo podpisane przez Prezesa S.C i tą osobę trzecią, w którym upoważnią kogoś do podpisania oferty lub złożyć dwa podpisy.

KRS dla s.c. ? Prezes s.c.?

Spółka cywilna nie podlega rejestracji w Krajowym Rejestrze Sądowym, a jedynie wspólnicy spółki będący osobami fizycznymi prowadzącymi działalność gospodarczą podlegają wpisowi do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG).