1

Temat: Zapytanie o cenę.

Witam serdecznie,
Mam kilka pytań dotyczących trybu zapytania o cenę, którego nigdy wcześniej nie stosowałem.
Czy w zapytaniu ocenę mogę zrealizować zakup ciągnika rolniczego na jednostki sektora FP.?
Czy ciągnik i maszyny rolnicze należy sumować razem ?
Czy zakup nawozu do roślin mogę również realizować Zapytaniem o cenę ?

dodam, że wartośc zamówienia jest mniejsza niż kowoty art. 11 ust. 8

wszytko sie rozchodzi o zapis art. 70 "dostawy lub usługi POWSZECHNIE DOSTĘPNE o ustalonych standardach jakościowych"

2

Odp: Zapytanie o cenę.

a jak tożsamości, podmiotowa, czasowa i miejscowa? czy te dostawy może wykonać jeden wykonawca? i jaka jest wtedy wartość szacunkowa?

3

Tożsamość przedmiotowa- ciągnik i maszyny mają służy do uprawy pół, ale nie będą używane tylko przy zakupionym ciągniku ale również przy innych ciągnikach.
Tożsamość czasowa- w chwili obecnej zamawiający chce zakupić jedne ciągnik, a pozostałe plany są uzależnione od plonów i sytuacji na rynku zbóż. Jeżeli chodzi o możliwość dostarczenia przez jednego dostawcę to już zaczynają się schody. Na rynku istnieją firmy które zajmują się tylko sprzedaż ciągników, lub tylko sprzedaż maszyn, wiadomo również że są firmy które oferują ofertę wspólną na ciągniki i maszyny. Tylko ciężko będzie uzyskać wszystko u jednego skoro sprzęt ma być do kilku różnych ciągników. 
a co do wartości to ciągnik wraz z maszynami przekracza 30 tys. euro
a co sądzicie o zakupie nawozów? są one waszym zdaniem powszechnie dostępne i o ustalonych standardach.

4

wg mnie żaden z wymienionych produktów nie spełnia kryteriów dla zakupu w trybie zapytania o cenę. Każdy z nich wymaga szczegółowego opisania z podaniem różnorakich parametrów użytkowych i wymagań Zamawiającego.  Pomyśl ile jest typów ciągników i maszyn rolniczych różniących się mocą, spalaniem, wyposażeniem itd., nie ma tu mowy o ustalonych standardach jakościowych.
Nie znam, się na nawozach ale tutaj chyba też nie jest to takie oczywiste. Czy wszystkie nawozy mają jednakowy skład chemiczny i czy na handel nawozami nie są wymagane jakieś pozwolenia (jeżeli tak to automatycznie odpada powszechna dostępność).

5

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam