1 (edytowany przez bart66621 2017-04-18 12:07:50)

Temat: niezgłoszeni podwykonawcy

Witam mam taki przypadek zawarłem umowę na sprzątanie pasa drogi z śmieci  wykonawca, który zgarnął zamówienia  miał  wykonać usługę  przy pomocy swoich pracowników, ale jak się dowiaduje zrobił to za pośrednictwem osób zaangażowanych na podstawie umowy np. zlecenia i teraz jest tak tenże  wykonawca  nie zapłacił żadnego wynagrodzenia tym osobom. Na moje oko to ich status  to  podwykonawca. Dodam, że w umowie mamy zapisy o podwykonawcach. Pytanie są to podwykonawcy ?

2

Odp: niezgłoszeni podwykonawcy

Nie są.

3

Ja bym nie traktował tak zatrudnionych ludzi jako podwykonawców.

4

mieliście w siwz wpisany obowiązek zatrudnienia w oparciu o umowę o pracę??

5 (edytowany przez bart66621 2017-04-19 09:21:44)

Tak mieliśmy obowiązek zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, są kary umowne za nie zatrudnienie na podstawie umowy. Na gruncie zamówień publicznych jest mowa  o podwykonawcach i to nie są  tylko roboty budowlane ale również usługodawcy i dostawcy.   Wykonawca na etapie przetargu nic nie deklarował, że będzie korzystał z podwykonawców, zawsze może sobie ich wprowadzić do realizacji.  Kim są  w takim układzie osoby, które realizowały usługę np. na podstawie umowy zlecenia, umowę dzieło,  pracownikami ? jak jeden z "mądrych"  powyżej napisał.

Umowa  o pracę to nie to samo co  umowa o  dzieło czy zlecenia.