1

Temat: ZWR na kwotę poniżej 30 tys. euro

Mam taką sytuację:
1. umowa przetargowa zostaje rozwiązana
2. są prace do wykonania natychmiast
3. planujemy kolejny przetarg

W 1 odruchu chciałam zrobić na szybko ZWR z 67.1.3, tylko że szacowana kwota usługi jest tak niska ok. 4 tys
że się zawahałam czy to w ogóle tak powinno wyglądać.

2

Odp: ZWR na kwotę poniżej 30 tys. euro

z 4.8

3 (edytowany przez seniorcristobal 2017-04-21 20:01:36)

Bardzo ciężko jest widzę wielu pracownikom zamawiającego  pogodzić się z myślą, że jak RB, usługa lub dostawa jest oszacowana na mniej niż 30.000 euro to ustawy się nie stosuje w ogóle! Ciągle wielu chyba sądzi, że ma dwie opcje, tj. powinni co do zasady nie stosować ale jeśli mają ochotę - to mogą sobie zastosować PZP. Tak, jak z ogłoszeniem w DUUE w zamówieniu poniżej progów., tj. musi pójść w BZP ale jak pójdzie dodatkowo w DUUE - to żadne przewinienie.

W istocie jest jednak tak, że jak ktoś w zamówieniu poniżej 30.000 euro sobie zastosuje ustawę (tak przynajmniej mu się wydaje, że ją stosuję, bo tak sobie napisał w SIWZ) to i tak nie ma to żadnego znaczenia prawnego. Nie przysługują np. wykonawcy środki ochrony prawnej i wszystkie inne klauzule ważne z mocy samej ustawy PZP. Liczą się tylko zapisy siwzu i przepisy ogólne.

4

To ja podłączę się pod temat i zadam pytanie: Sytuacja jest taka że robiliśmy przetarg unijny na wiele pakietów na dostawy i na kilka pakietów nikt nie złożył oferty. Zgodnie z nowelizacją ustawy mogę zrobić na te pakiety zamówienie z wolnej ręki. Wartości tych powiedzmy 5 pakietów łącznie to kwota 5 tys zł ale ZWR trezeba zrobić?

5

5000 zł, to po co WR?

6

Ale chcąc zrobić np. kolejny przetarg nieograniczony na te 5 tys. (pakiety które nie poszły) to należałoby to zrobić w takim samym trybie jak poprzednio - w pełnej procedurze. Czy jeżeli teraz zrobiłbym poniżej to nie będzie to dzielenia w celu ominięcia ustawy?

7

Części nierozstrzygnięte traktujesz szacunkowo odrębnie a skoro nie przekracza 30 000 euro to poza ustawą.

8

Marcel napisał/a:

Części nierozstrzygnięte traktujesz szacunkowo odrębnie a skoro nie przekracza 30 000 euro to poza ustawą.

jeżeli dofinansowanie to zgodnie z zasadą konkurencyjności

9

Oczywiście, wystarczy zrobić zapytanie ofertowe, już masz konkurencyjność.

10

seniorcristobal napisał/a:

Bardzo ciężko jest widzę wielu pracownikom zamawiającego  pogodzić się z myślą, że jak RB, usługa lub dostawa jest oszacowana na mniej niż 30.000 euro to ustawy się nie stosuje w ogóle! Ciągle wielu chyba sądzi, że ma dwie opcje, tj. powinni co do zasady nie stosować ale jeśli mają ochotę - to mogą sobie zastosować PZP. Tak, jak z ogłoszeniem w DUUE w zamówieniu poniżej progów., tj. musi pójść w BZP ale jak pójdzie dodatkowo w DUUE - to żadne przewinienie.

W istocie jest jednak tak, że jak ktoś w zamówieniu poniżej 30.000 euro sobie zastosuje ustawę (tak przynajmniej mu się wydaje, że ją stosuję, bo tak sobie napisał w SIWZ) to i tak nie ma to żadnego znaczenia prawnego. Nie przysługują np. wykonawcy środki ochrony prawnej i wszystkie inne klauzule ważne z mocy samej ustawy PZP. Liczą się tylko zapisy siwzu i przepisy ogólne.

Może dlatego dmucham na zimne, bo jak napisałam jestem w środku rozpoczętego postępowania i się zastanawiam na jakiej podstawie mogę wziąć zastępczego wykonawcę, czy np. tego kolejnego z przetargu i czy po jego cenie?