Temat: Kryteria oceny okert - koszty serwisu i konserwacji
Witam wszystkich forumowiczów,
Siedzę sobie ta po wieczorach i "sklejam" SIWZ na wykonanie instalacji alarmowej z telewizją dozorową. I tak nasunęła mi sie pewna myśl.
Mianowicie oczywistym jest, że Wykonawca w złożonej ofercie poda cenę za realizację zamówienia, okres gwarancji i inne informacje, które będą punktowane. Zakres przedmiotu zamówienia nie obejmuje jednak swoim zakresem usług w zakresie konserwacji oraz serwisu niezwiązanego z usuwaniem wad i usterek. Chciałbym jednak poznać ewentualny koszt tych usług, aby móc później podjąć decyzję o zawarciu odrębnej umowy z wybranym Wykonawcą na świadczenie tych usług.
I tak się zastanawiam jak to ugryźć w mojej SIWZ.
Jedyne co mi przychodzi na myśl to ująć ogólnie zakres interesujących mnie usług w formularzu oferty. I tak np. Wykonawca musiałby podać:
1) Cenę jednostkową za przeprowadzenie konserwacji wykonanego systemu zabezpieczeń - przyjmując, że takie konserwacje należy przeprowadzać 2x do roku bez problemu wyliczę wartość tej usługi w okresie 3 lat
2) Cenę jednostkową za przyjazd Wykonawcy do miejsca zainstalowanego systemu zabezpieczeń - tutaj przyjąłbym, że w okresie 3 lat taka sytuacja miałaby miejsce 30 razy. Analogicznie do powyższego ustaliłbym wartość tej usługi,
3) Cenę jednostkową za pełną godzinę świadczonej przez Wykonawcę usługi serwisowej niezwiązanej z usuwaniem wad lub usterek - tutaj bym przyjął, że np. łączny wymiar czasu rzędu np. 100 godzin.
Nie uwzględniałabym tutaj kosztów materiałów czy też urządzeń, gdyż moim zdaniem nie ma to większego sensu. Można by tylko ująć, że koszty nie będą wyższe od przyjętych kosztów materiałów przyjętych w kalkulacji ceny oferty na wykonanie tego systemu.
Oczywiście w SIWZ zawarłbym jeszcze klauzule, Zamawiający może zawrzeć odrębną umowę z Wykonawcą lecz nie jest do tego zobowiązany.
No dobra... Powyższe mam opisane. Wykonawcy podają mi w ofertach te informacje.
Czy mogę powyższe potraktować jako koszty eksploatacji i wpiąć jednocześnie w kryteria oceny ofert w mojej SIWZ?
Mam co do tego mieszane uczucia. Może Wy mnie nakierujecie na właściwe tory
Pozdrawiam serdecznie
ps. Największy problem w tym poście sprawiło mi jego zatytułowanie.