1 (edytowany przez memphis 2017-04-25 06:43:24)

Temat: Dodatkowe wyjaśnienie rażąco niskiej ceny

Zamawiający prowadzi przetarg na roboty budowlane z wynagrodzeniem w formie ryczałtu.

Wykonawca, który przedstawił najkorzystniejszą ofertę na podstawie art. 90 ust. 1 został wezwany do wyjaśnienia RNC, w tym złożenia dowodów.

Wykonawca w odpowiedzi złożył ogólnikowe wyjaśnienia (że posiada stabilną sytuację finansową, sprzęt, wykwalifikowaną kadrę, rabaty, itp. - standardowe wyjaśnienia, jakich pełno), jednak nie poparł tego żadnymi dowodami - jedynie kosztorysem.

Moim zdaniem są to czynniki dostępne dla każdego wykonawcy, a przedłożone oświadczenie nie ma wartości dowodowej, jest nierzetelne.
Czy należy ponownie wezwać wykonawcę do złożenia dowodów, czy jednak byłoby to uzupełnianie wyjaśnień, które nie powinno mieć miejsca.

Bardzo proszę o pomoc.

2

Odp: Dodatkowe wyjaśnienie rażąco niskiej ceny

Ogólnie trzeba wezwać do wyjaśnienia ponownie, do RNC można wzywać więcej razy najlepiej z zaznaczeniem co poprzednie nie wyjaśniły.

3 (edytowany przez memphis 2017-04-25 07:48:08)

Problem polega na tym, że poprzednie pismo wykonawcy nic nie wyjaśniło, bo otrzymałem ogólnikowe oświadczenie i nadal mam ogromne wątpliwości.
Można wzywać wiele razy, ale czy można wzywać wiele razy do tego samego? Bo skoro żądałem wyjaśnień i dowodów, a otrzymałem tylko wyjaśnienia - wyłącznie puste frazesy, to wykonawca w jakiejś część uchylił się od żądania zamawiającego.
Czy w związku z tym zasadne jest wezwanie o przedstawienie dowodów?

4

jeżeli masz zamiar odrzucić to radziłbym choć raz wezwać ponownie