1

Temat: PODWYKONAWSTWO

Witam,

zgodnie z Art. 36b Ustawy Pzp:

Zamawiający żąda wskazania przez wykonawcę części zamówienia, których wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom, i podania przez wykonawcę firm podwykonawców

żądałem w formularzu ofertowym wskazania nazw firm podwykonawców.

Wykonawca wskazał tylko że zamierza skorzystać z usług podwykonawcy, bez podania nazwy firmy.

Co sugerujecie zrobić w takiej sytuacji?

Z jednej strony nie można uzupełniać formularza ofertowego, z drugiej odrzucać ofertę za brak nazwy podwykonawcy...

Pozdrawiam,

Adam

2

Odp: PODWYKONAWSTWO

Zadałem podobne pytanie czołowemu ekspertowi od zamówień, konkretnie, co jeśli w JEDZ wykonawca nie wskaże nazwy podwykonawcy, co z nim zrobić i w zasadzie nie potrafił jednoznacznie się wypowiedzieć. Stanęło na tym, że owszem w ustawie jest, że żąda wskazania nazw podwykonawcy, ale jest to wymóg bezsankcyjny. Też tak raczej uważam. Co innego jeśli skorzystałeś z prawa żądania od podwykonawcy dokumentów potwierdzających brak podstaw do wykluczenia. To wtedy musi już podać konkretnego. Natomiast jeśli tego nie było, za brak podania nazwy podwykonawcy - ja osobiście bym nie odrzucał oferty.

3

Zapis ustawy stoi w sprzeczności z JEDZE-m gdzie "Jeżeli tak i o ile jest to wiadome, proszę podać wykaz proponowanych podwykonawców:"
Czyli podajemy nazwę podwykonawcy o ile go znamy na etapie składania ofert.

4

I pod tym względem JEDZ jest mądrzejszy niż nasza ustawa.

5

Marcel napisał/a:

Zapis ustawy stoi w sprzeczności z JEDZE-m gdzie "Jeżeli tak i o ile jest to wiadome, proszę podać wykaz proponowanych podwykonawców:"
Czyli podajemy nazwę podwykonawcy o ile go znamy na etapie składania ofert.

Rzeczywiście jest niezgodność, ale pytanie czy nie musimy stosować się przede wszystkim do zapisów Ustawy.

Dlatego tym bardziej jestem w kropce, bo wiem że wykonawca powinien podać nazwę podwykonawcy, zgodnie z Ustawą.

Jeżeli nie ma sankcji, to jeszcze pół biedy.

Pozdrawiam,

Adam

6

Ja bym kierował się dyrektywą i nie martwił się brakiem informacji, wyjaśnienia wskazane.

7

Ja tez mam taki przypadek, ze w formularzu ofertowym Wykonawca miał wskazać nazwy podwykonawców a napisał mi, ze jeszcze na etapie sporządzania oferty nazwy firm podwykonawców nie są mu znane- co robić??? Proszę o podpowiedź

8

Anka, a jaka ma być podpowiedź. Ma prawo nie znać.

9

Nic mu nie zrobisz jak nie zna.

10 (edytowany przez anka 2016-12-06 11:21:12)

Jeszcze jedno pytanie: Gdy Wykonawca wskaże w formularzu ofertowym nazwę podwykonawcy to musi również wypełnić JEDZ dla tego podwykonawcy??? W JEDZ Wykonawca napisał tylko jaką procentową cześć zamierza ewentualnie zlecić podwykonawcom.
Jeżeli tak to kto wtedy podpisuje JEDZ: Wykonawca czy Podwykonawca?

11

Czy żądaliście jedz-a od podwykonawcy?

12

Podczepię się pod temat:
Postępowanie powyżej art. 11.8 ustawy Pzp.
Zamawiający wymagał w SIWZ, aby Wykonawca wraz z ofertą złożył JEDZ dotyczący podwykonawców, którym zamierza powierzyć wykonanie części zamówienia, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia z udziału w postępowaniu, a który nie jest podmiotem, na którego zdolnościach lub sytuacji wykonawca polega ? wraz z dokumentami potwierdzającymi brak podstaw wykluczenia.
Dodatkowy zapis w SIWZ: Zamawiający żąda wskazania przez wykonawcę części zamówienia, których wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom, i podania przez wykonawcę firm podwykonawców, jeżeli są znani.
W ofercie Wykonawca zadeklarował zlecenie części zamówienia (do 50% ) podwykonawcom i przedstawił listę proponowanych podwykonawców, z którymi współpracuje. Dodatkowo oświadczył, że na moment złożenia oferty nie jest w stanie sprecyzować konkretnego podmiotu.
Nie złożył także JEDZa od żadnego podwykonawcy.
I tu mam dylemat co dalej?
Ostatnio czytałem wyrok kio 236/17, w którym Wykonawca nie określił części powierzonej podwykonawcą:
"Izba podzieliła poglady przystepujacego, ze przyznanie racji odwołujacemu, który
twierdził, ze niespełnienie wymogów przez wykonawce nie powoduje zadnych konsekwencji
prawnych- doprowadziłoby do uznania, ze nowelizacja przepisu w omawianym zakresie była
bezcelowa, a w konsekwencji przepis, formułujacy jasny wymóg po stronie zamawiajacego i
wykonawców, byłby w praktyce martwy. Zróznicowana byłaby sytuacja, gdy
podwykonawstwo byłoby ?konieczne'' celem wykazania rzeczywistego udostepnienia wiedzy
i doswiadczenia przez tzw. podmiot trzeci. Wykonawcy na etapie składania ofert mogliby
nigdy nie ?znac" firm swoich podwykonawców. Oswiadczenie o tresci ?nie znam jeszcze firm
podwykonawców", eliminowałoby wszystkie problemy i ryzyka zwiazane z koniecznoscia
składania oswiadczen dotyczacych istnienia wzgledem podwykonawców podstaw do ich
wykluczenia z przetargu i przenosiłoby je na blizej nieokreslony etap realizacji umowy.
Braki składanych oswiadczen dotycza wykazania tego, ze nie zachodza przesłanki do
wykluczenia podwykonawcy, zatem mozliwe byłoby ich uzupełnienie. Przepis art. 26 ust. 3
ustawy Pzp zobowiazuje, bowiem zamawiajacego, w sytuacji gdy wykonawca nie złozył
oswiadczenia, o którym mowa w art. 25a ust. 1 Pzp [do których odsyła art. 25a ust. 5 pkt 2
Pzp] oswiadczen lub dokumentów potwierdzajacych okolicznosci, o których mowa w art. 25
ust. 1, lub innych dokumentów niezbednych do przeprowadzenia postepowania,
oswiadczenia lub dokumenty sa niekompletne, zawieraja błedy lub budza wskazane przez
zamawiajacego watpliwosci, do ich złozenia, uzupełnienia, poprawienia lub do udzielenia
wyjasnien w terminie przez siebie wskazanym, chyba ze mimo ich złozenia, uzupełnienia lub
poprawienia lub udzielenia wyjasnien oferta wykonawcy podlega odrzuceniu lub konieczne
byłoby uniewaznienie postepowania.
Skoro jednak, Izba stwierdziła podstawy do odrzucenia oferty odwołujacego, jako
merytorycznie niezgodnej z trescia SIWZ - z uwagi na brak oznaczenia zakresu robót do
powierzenia podwykonawcom, wyłacza to obowiazek zamawiajacego - do zadania
uzupełnienia oswiadczenia według wzoru zał. nr 3 w zakresie wskazania nazw
podwykonawców oraz braku podstaw do ich wykluczenia i czyni bezprzedmiotowym zarzut
naruszenia art. 36b ust. 1 ustawy Pzp."

W nawiązaniu do powyższego macie jakieś pomysły?

13

http://siwik-law.pl/aktualnosci/artykul-roberta-siwika-nt.-wskazywania-podwykonawcow-przy-skladaniu-oferty-w-orzecznictwie-kio.html

i bądź tu człowieku mądry smile

14

w przeciągu 2 dni 2 rożne interpretacje masakra

15

Ja się pochylam nad drugim orzeczeniem.

16

Marcel napisał/a:

Ja się pochylam nad drugim orzeczeniem.

ja również smile w tym pierwszym poszli po bandzie ...

wracając do mojego problemu, co byście zrobili, gdzie w ofercie Wykonawca zadeklarował zlecenie części zamówienia (do 50% ) podwykonawcom i przedstawił listę proponowanych podwykonawców, z którymi współpracuje. Dodatkowo oświadczył, że na moment złożenia oferty nie jest w stanie sprecyzować konkretnego podmiotu. A wymagany był JEDZ od podwykonawców i cała reszta...???

17 (edytowany przez Marcel 2017-04-25 14:28:36)

Czyli rozumiem że nie musieliście żądać a żądaliście od podwykonawcy który nie użycza wiedzy i doświadczenia, swoich zasobów?
Czyli Wykonawca zaznaczył "TAK" w JEDZ i podał proponowanych podwykonawców?

18

tak, żądaliśmy JEDZy i dokumentów od podwykonawców, którzy nic nie udostępniają.
Wykonawca zaznaczył "TAK" w JEDZ i podał kilku proponowanych podwykonawców (z którymi współpracował) oraz oświadczenie, że jeszcze nie wie który konkretnie będzie tym podwykonawcą...

19

No to jest mały problem, mógł nie podawać ich z nazwy a zaznaczyć tylko "TAK", jednak uważam że składać JEDZ-u od tych podwykonawców na tym etapie nie trzeba, zrobi to na etapie ich zatrudnienia już po podpisaniu umowy.

20

Rozumiem, że wezwanie do złożenia JEDZów od podwykonawców byłoby niezasadne hmm

21

dokładnie jak Marcel. dokumenty o wykluczeniu przedstawi jak już bedzie wiedział kto ma być podwykonawcą

22

efigy007 napisał/a:

Rozumiem, że wezwanie do złożenia JEDZów od podwykonawców byłoby niezasadne hmm

moim zdaniem na chwilę obecną niezasadne.

23

Dzięki, muszę zmienić plan działania smile

24

Działaj jak uważasz, powyższe to nasze sugestie.

25

lepiej nie badać podwykonawców (nie będących użyczającym doświadczenia) tylko kłopoty