1

Temat: rurka :)

Witam. mam taki mały problemik. szykuje się do PN na plac zabaw czy poniższy zapis będzie ok.
- wytrzymała konstrukcja nośna (podpierająca) urządzenia w postaci słupa o przekroju minimum 150 mm, grubość min. 4,0 mm,

Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne. Za rozwiązania równoważne Zamawiający uzna takie urządzenia, które spełniać będą te same funkcje co wymagane przez Zamawiającego.  Wbudowane materiały, urządzenia itp. będą posiadały (charakteryzowały się) wszystkimi parametrami nie gorszymi niż opisane w przedmiocie zamówienia.

czy nie narażę się na zapytania co rozumiem przez równoważne przy średnicy rury???
jak to logicznie opisać?

2

Odp: rurka :)

może do każdej wartości określić też max wymiar i będzie z głowy

3

Ja zawsze opisywałem minimalne średnice i inne minimalne wymiary urządzeń zabawowych.

4

czyli wpisać min i max średnice i będzie ok?
a zapis o równoważności zostawić?

5

Dopuszcza się tolerancję odchyleń w wymiarach urządzeń zabawowych -/+ 10%, jeśli urządzenia te posiadają odpowiednią dla każdego urządzenia strefę bezpieczeństwa i nie kolidują ze strefami bezpieczeństwa sąsiednich urządzeń zabawowych.
Ja właśnie miałem taki zapis a co do równoważności:
Ewentualne występujące w dokumentacji nazwy własne producentów zostały użyte wyłącznie w celu wskazania założonego standardu przyjętych rozwiązań.
Posługiwanie się nazwami producentów/produktów ma wyłącznie charakter przykładowy.
Zamawiający dopuszcza zastosowanie materiałów lub urządzeń równoważnych innych producentów, pod warunkiem zachowania minimalnych parametrów wskazanych
w dokumentacji projektowej i STWiOR.
Jeżeli materiały lub urządzenia będą posiadały parametry gorsze od wymaganych, Zamawiający odrzuci ofertę na podstawie art. 89 ust.1 pkt.2 ustawy Prawo zamówień publicznych.
W przypadku zaoferowania przez Wykonawcę materiałów i urządzeń równoważnych, Wykonawca zobowiązany jest dołączyć do oferty wykaz, w którym poda parametry techniczne (potwierdzone np. katalogiem, wydrukiem umieszczonym ze strony internetowej lub innym dowodem), oraz nazwę producenta - (brak takiego wykazu w ofercie Wykonawcy, świadczył będzie że Wykonawca oferuje materiały i urządzenia które odpowiadają założeniom przyjętym przez Zamawiającego które zostały opisane w dokumentacji projektowej oraz STWiOR).
W przypadku wątpliwości dotyczących równoważności oferowanych produktów Zamawiający wezwie Wykonawcę do złożenia we wskazanym terminie wyjaśnień dotyczących treści oferty.

Postępowanie było w 2014