1

Temat: dziwny warunek

Czy waszym zdaniem - można w SIWZ zawrzeć zapis, którego sens jest mniej więcej taki , że firma która wygra przetarg zatrudni na podstwie umowy o pracę osobę do tej pory wykonującą daną usługę.Chodzi o usługe sprzątania . Czy można w ten sposób zmusić wygraną firmę do zatrudnienia pracowników poprzedniego wykonawcy?

2

Odp: dziwny warunek

Przetarg na "usługi sprzątania przy użyciu pani Kowalskiej"?

3

Prawie (nie podaliśmy nazwiska- ha, ha)

4

CIEKAWE w jakim punkcie siwz to będzie zawrte chyba nie w warunkach udziału w kontekście art Art. 22.ust1 pkt 2 posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponują potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia; - nic nie ma mowy o zatrudnieniu na podstawie umowy o pracę a tymabardziej o p. Kowalskiej:-)  W przetargach na ochronę i sprztanie mam wrażenie, ze ludziom "wybranym" przypisywane są umiejętności rónez umiejętnościa konstruktora statków kosmicznych. P. Kowalska jest jednym z takich ludzi

5

Taki warunek zatrudnienia dotychczasowych pracowników zamawiajacego można narzucić tylko w przypadku przejęcia na podstawie art. 23(1) Kodeksu Pracy a więc przejęcia w wyniku przekształcenia zakładu. To dośc długa i specyficzna procedura , zalecam pomoc prawników smile

6

Na moje wyczycie (niestety tylko bo brak mi wiedzy na temat podstaw parwnych) też takiego zapisu nie można umieścić w siwz- w części dotyczacej warunków udziału w postepowaniu). Czy ktos z was zna podstwe prawna albo jakiś wyrok w podobnej sprawie? Na swojego prawnika nie ma co liczyć bo to on jest autorem i pomysłodawca tego zapisu.

7

Hehe, gdzie by go nie umieścić protesty murowane.

8

dlatego właśnie napisałam ,że to dość trudne postępowanie wink nadzorowałam kiedyś takie cuś z jeszcze 2 prawnikami-przeszło OK smile

9

Pytanie do Piotra -
co można w takim wypadku oprotestować?
Nie mogę znależć żadnego konkretnego powodu. U nas tez coś takiego kiedyś przeszło. Mój wewnetrzny opór to za mało żeby przekonać Radcę, że zapis ten jest conajmniej kontrowersyjny i może spowodować protesty. Padło pytanie dlaczego a ja nie umiem odpowiedzieć.

10

Odpowiedz jasna i prosta ... oprotestowac można przeciez   KAZDY ZAPIS SIWZ ( ART 180 UST 3 mówi o proteście na dotyczącym  postanowień specyfikacji istotnych warunków zamówienia) czyli każdy zapis  SIWZ ( ART 179 UST  1 ...........jeżeli ich interes prawny w uzyskaniu zamówienia doznał lub może doznać uszczerbku w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów ustawy. 
TAKŻE PIOTREK MA CAŁKOWITĄ RACJĘ  " Hehe, gdzie by go nie umieścić protesty murowane"

11

Naruszenie art. 7 ust. 1.

Wykonawca ma zatrudnić osobe której nie zna: nie wie czy poradzi sobie sama, czy potrzebuje kogoś do pomocy, czy lepiej w ogóle nie dopuścić jej do pracy bo spowoduje same zniszczenia. Chyba, że kazdy wykonawca ma mozliwosc wypozyczyc od was tą "panią Kowalską" i przetestować ją u siebie...

P.S. Umowa wymaga zawarcia z nia umowy o prace. Czy zawiera również wymóg/zgodę/zakaz małżeństwa z tą panią?

12

Póki co takiego zapisu jeszcze nie ma ale znajac mojego mecenasa to kto wie. Może testowanie i małżeństwo tez wejda w grę. I chtba w takim razie warto dopisac warunek o ewentualnych alimentach.
Ale ....
już mi nie do śmiechu bo niechce mi sie odpowidac na protesty - zwłaszcza w takiej sprawie. Więc ratujcie. Co powiedziec mecenasowi (najlepiej z którego pragrafu) żeby odpuścił ten zapis?

13

przetargi na usługę sprzątania z warunkiem przejęcia  w oparciu o art.23(!)KP to domena służby zdrowia .Postaram sie odszukać (ale nie dzisiaj)warunki jakie były stawiane wykonawcom  w tym temacie smile

14

art 23 kodeksu pracy Art. 23.1. § 1. W razie przejścia zakładu pracy lub jego części na innego pracodawcę staje się on z mocy prawa stroną w dotychczasowych stosunkach pracy, z zastrzeżeniem przepisów § 5. - OCZYWIŚCIE !!! tylko czy ciecie kosztów, pozbywabnie się własnych pańs porztaeczek - to przejście zakłądu lub jego częśći na innego pracowawcę ?? TUTAJ MAM WATPIWOŚCI- czy aż do tego stopania zorganizowany/ zdezorganizowany i zdertrmimowany jest ZAMAWIACZ aby z własnych sporzetaczek wyodręnić " jako część zakładu" w sensie orgazniazyjnym i prawnym!!!
POPIERAM NADAL  PIOTRKA .... PROTEST JAK SIĘ PATRZY MODELOWA SPRAWA!!!

15

wybacz TB ale tłumaczenie zawiłości tego tematu zajęłoby mi kilka stron wink a nie mam  aktualnie na to czasu  ,pozdrawiam smile

16

TU raczej nie ma mowy o zawiłosci  i skomplikowanej konstrukcji prawnej  - ale o naginaniu przepisów prawa!!!  tak aby panie KOWALSKA ZESZŁĄAZ KOSZTÓW np. szpilata .... a jednoczesnie miałą  ZAPWENIONĄ PRACĘ!!!  Proza życia ubrana w przepis :-)

17

jakie tam naginanie prawa ,nawet nie wiem co to znaczy wink smile a zawiłości wokól tego sporo, daję słowo wink

18

jak Bedziesz maial Aczas to opisz.... może być ciekawe

19

straciłam czas ,przeszukałam i znalazłam smile ....Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: - całodobowe , specjalistyczne utrzymanie czystości polegające na myciu, czyszczeniu i dezynfekcji powierzchni w pomieszczeniach należących do ........
- sprzątanie posesji
- zaopatrywanie w środki czystości poszczególnych oddziałów i działów szpitala, przychodni i Oddziału Rehabilitacji będzie odbywać się na bieżąco w miarę potrzeb do:
76 szt. pojemników na mydło,
28 szt. pojemników na papier toaletowy,
itd......................
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w załączniku nr 1.
Zamawiający informuje ,że jednym z warunków przystąpienia do przetargu jest zobowiązanie się Wykonawcy do przejęcia na zasadach określonych w art.23 ` Kodeksu Pracy pracowników dotychczas zatrudnionych w firmie sprzątającej , a przejętych od ....... w momencie podpisywania pierwszej umowy na sprzątanie zgodnie z obowiązującymi przepisami z gwarancją zatrudnienia w dotychczasowym miejscu pracy i zaoferowania im co najmniej płacy na poziomie minimalnego wynagrodzenia i nie pogorszenia tych warunków.
Wykaz pracowników oraz dane dotyczące warunków płacy-załącznik nr 5............sam widzisz więcej sie nie da napisać smile smile

20

ciekawe, prawda  wink i prawdziwe smile

21

Dla mnie makabra. A czy załacznikiem do siwz nie powinno być jeszcze do tego wszystkiego oświadczenie owych sprzataczek ŻE CHCĄ W TEJ NOWEJ FIRMIE PRACOWAĆ???? A MOŻE TO OCZYWISTA OCZYWISTOŚĆ?

22

napisałam tylko krótki wstęp do tej oczywistości wink środek procedury jest bardziej skomplikowany bo.... takie np.panie sprzątajace muszą wyrazić zgodę na przejęcie ,jak nie wyrażą to zakład rozwiazuje z nimi umowy, do tego odprawy itd. Sa jeszcze zobowiazania które musi wziąc na siebie wykonawca(potencjalny pracodawca) no i jeszcze ta nieszczęsna częśc przejmowanego majatku wraz z pracownikami(należy to określić dokładnie) bo nie moga to być tylko pracownicy bo wtedy procesy murowane i odszkodowania smile Więc sama widzisz,że pisząc to mówiłam,że procedura nie jest prosta i wymaga ścisłej współpracy z prawnikiem który wie o co chodzi wink i jeszce najważniejsze toumowa która musi zabezpieczaćinteresy przejmowanych pracowników zgodnie z KP I...na razie tyle  uff...  smile pozdrawiam

23

Znam kwiaty podobnego rodzaju ... nyślam,ze  ten to bardziej wyrafinowany storczyk... a to zwykły polny bratek. Pytanie po co prawo zamówień i art  22 ust 2 art 7 ????? sko - skoro Zamawiajacy jasno mówi ... konkurucja TAK ale na MOICH ZASADCH !!!

24

no cóż ,tylko pozazdrościć takiego polnego i kwiecistego myślenia wink

25

KREWATYWNOŚĆ TO DOBRA CECHA ... Jednak do pewnego stopnia !!