1

Temat: Rażąco niska cena - wyjaśnienie

Zostałam wezwana do wyjaśnienia Rażąco niskiej ceny to w przypadku gdy nie udzielę wyjaśnień to moja oferta zostanie odrzucona, a wadium nie zostanie zatrzymane - tak  ?

2

Odp: Rażąco niska cena - wyjaśnienie

Oferta zostanie odrzucona, ale wadium nie zostanie zatrzymane.

3

To dobrze wydedukowałam ;-)

4

A mam jeszcze jedno pytano - wyliczając średnią arytmetyczną do rażąco niskiej ceny sumuje ceny ze wszystkich złożonych ofert, dzielę przez liczbę złożonych  ofert i obliczam procentowy stosunek do ceny zamawiajacego? np. 3 oferty - pierwsza - 300tyś, druga 350tyś i trzecia 270tyś., zamawiający miał na zadanie 400tyś. -  średnia arytmetyczna - ok.  306zł , co w stosunku do ceny zamawiającego daje nam ok. 77% - tak czy nie tak ?

5

Coś namieszałaś smile

6

suma cen wszystkich ofert podzielona przez ilość ofert X 0,7 i wszytko co jest niżej do RNC

7 (edytowany przez magda19831 2017-04-27 10:32:17)

Ja mam zdolności do komplikowania prostych spraw ;-) Ale już wiem o co chodzi.

Bitter napisał/a:

Coś namieszałaś smile

8

Szybkie pytanie - dostałam wezwanie do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny, bo cena mojej oferty jest o ponad 30% niższa od wartości szacunkowej całości zamówienia i zgłupiałam, bo w rozmowie tel. uzyskałam informację iż szacunkowa wartość zamówienia to kwota ok, 1,7mln. brutto a w podana w inforamcji z otwarcia ofert kwota którą zamawiający zamierza przeznaczyć na realizację zadania to ok. 1,2mln. . Czy Zamawiający prawidłowo rozpatruje naszą RNC ?

9

Tak, wartość szacunkowa i kwota jaką zamawiający dysponuje nie mają ze sobą nic wspólnego. PZP rażąco niską cenę odnosi do wartości szacunkowej więc zamawiający postępuje prawidłowo.

10

Jak ogólnie RNC jest i do szacunkowej i do średniej ofert. Jeśli chcoć jedna z tych dwóch jest spełniona to należy robić RNC. Z opisu powyżej, jeśli Zamawiający aż tyle obnizył to co ma przeznaczyć to może też powinien się zastanowić nad starannością obliczenia wartości zamówienia.

11 (edytowany przez jo 2019-10-25 06:30:20)

cbud napisał/a:

Jak ogólnie RNC jest i do szacunkowej i do średniej ofert. Jeśli chcoć jedna z tych dwóch jest spełniona to należy robić RNC. Z opisu powyżej, jeśli Zamawiający aż tyle obnizył to co ma przeznaczyć to może też powinien się zastanowić nad starannością obliczenia wartości zamówienia.

rzadko kiedy mam tyle pieniędzy co wartość zamówienia a w zasadzie nigdy
choć moim zdaniem w przepisach winien się znaleść zapis że masz mieć co najmniej 75% wartości zamówienia żeby postępowanie ogłosić

12

Ja jednak staram się szacować w sposób zbliżony do moich możliwości kasowych. Jeśli sztucznie mówię potem, ze mam tyle mniej - to z zasady skoro dobrze oszacowałem wstępnie, po co robię postępowanie? Skoro rynek tyktuje tyle a tyle! I faktycznie jesli ktoś potem szacuje  dużo mniej to zachodzi obawa, iż nie zostanie to zrobione należycie i z komplikacjami w trakcie. Zasada albo tanio albo dobrze jest obowiązująca.

13

Dodam jeszcze, że ogłoszeniu o zamówieniu Zamawiający podał całkowitą wartość zamówienia która odpowiada dokładnie kwocie ogłoszonej w informacji z otwarcia ofert, czyli ja rozumiem że wartość szacunkowa=wartość przeznaczona na sfinansowanie zamówienia i nie wiem skąd im się nagle wzięła kwota szacunkowa wyższa o pół miliona.

14

Może popełnili błąd w ogłoszeniu podając kwotę na sfinansowanie zamówienia, zamiast wycenę.

15

memphis napisał/a:

Może popełnili błąd w ogłoszeniu podając kwotę na sfinansowanie zamówienia, zamiast wycenę.

A jeśli popełnili to skąd ja mam teraz wiedzieć czy faktycznie szacowana cena to 1,7miliona ?

Czy jeśli w ogłoszeniu jest tego typu błąd to niesie za sobą jakieś konsekwencje (np.unieważnienie postępowania bo jet obarczone wadą) ?