1

Temat: Oświadczenie dotyczące grupy kapitałowej

Witam,

Zwracam się z takim zapytaniem dotyczącym oświadczenia o przynalezności do grupy kapitałowej. Przetarg na robotę budowlaną, 4 oferty. W każdej ofercie złozone jest w/w Oświadczenie. Jednakże w jednej z ofert do w/w oświadczenia mam wątpliwości. Chciałbym zwróci się do tegoż wykonawcy o złożenie wyjasnień w zakresie tego oświadczenia. Mam wątpliwości, która podstawę prawną należy zastosować czy z art. 26 ust. 3 czy z art. 26 ust. 4 aby zwrócić się do wykonawcy o złożenie wyjasnień w sprawie tego oświadczenia? Z góry dziękuje za udzieloną pomoc w tym zakresie.

2 (edytowany przez Darek W. 2017-05-05 05:21:50)

Odp: Oświadczenie dotyczące grupy kapitałowej

Z 26.4., ale nie będzie błędem z 26.3

3

Oczywiście, jedna i druga podstawa jest ok smile

4

Wykonawca, który nie złożył oświadczenia dotyczące grupy kapitałowej w terminie 3 dni od zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy Pzp zostaje wezwany do jego uzupełnienia. Jak była data składania ofert np 2 maja czyli do 5 maja powinien złożyć Wykonawca oświadczenie ale nie złożył, zostaje wezwany do uzupełnienia,z terminem na jego uzupełnienie np do 9 maja to jaka data uzupełnianego oświadczenia przez Wykonawcę powinna zostać prawidłowo wstawiona? Czy będzie prawidłowa zarówno data np. 4 maja albo 8 maja czy nie? Czy któryś przepis ustawy to reguluje? Z góry dziękuje za pomoc w tym zakresie.

5

Oświadczenie ma być po TSO a więc nawet data 02.05.2017r. będzie ok., przecież Wykonawca już wie na chwilę obecną kto złożył oferty.

6

a jak wykonawca złozy uzupełnione oświadczenie z datą np. 9 maja czy będzie prawidłowe?

7

też, nie powinno być z data z przed TSO

8

maniutek23stan napisał/a:

a jak wykonawca złozy uzupełnione oświadczenie z datą np. 9 maja czy będzie prawidłowe?

Logiczne że tak.

9

a jesli info z otwarcia bylo 28.04 , oswiadczenie scan dostalam 28.04 a oryginal 05.05 to tez jest ok?

10

jest ok

11

U mnie informacja z otwarcia poszła 9 maja, więc na GK był czas do końca 12 maja.
W dniu 11 maja dostałem skan oświadczenia emailem z informacją, że oryginał został wysłany pocztą.
Oryginał otrzymałem 16 maja.
Po upływie 3 dni nie wzywałem do uzupełnienia, bo napisali, że wysłali.
Przyszedł jednak 4 dni po terminie (skan mnie nie interesuje, bo ma być w oryginale).
Uznać bez niczego?

12

nie ma powodu, żeby nie uznać

13

Uznać.

14

a jak otwarcie bylo 06.07. i w ofercie jest oswiadczenie o gk z data 07.07 to uznac?

15

Wyjaśnić, czy nadal podtrzymuje że nie należy do GK znając już Wykonawców, data ujdzie, ale nie bez wyjaśnienia.