1

Temat: Pismo wykonawcypo wyborze - "że się pomylił"

Witam.

Przetarg nieograniczony na robotę budowlaną. Wpłynęły 3 oferty.

Szpital 26.04.2017 r. wybrał ofertę wykonawcy X jako najkorzystniejszą. Wykonawca w dniu dzisiejszym przysłał Pismo, iż w ofercie pomylił się wpisując w ofercie cenę netto a nie brutto.... i że przeprasza itd

Trudno w to uwierzyć, że się pomylił bo wpisał

cena brutto : 399 750,00 zł
wartość vat : 74 750,00 zł

ale to nieważne...

W piśmie Wykonawca nie pisze wprost, że nie podpisze umowy - ale różnica to prawie 100 tys. to można się domyślać , że tego nie zrobi.

Ostatni dzień na wniesienie odwołania to 02.05.2017 r.

Czy 04.05.2017 r. wysłać do wykonawcy Pismo  nawiązujace do tego z dzisiaj z pytaniem czy podpisze umowę na warunkach z oferty czy jednak odstępuje od podpisania umowy? Takie Pismo wysłać jak minie termin na odwołanie czy już mogę to zrobić dzisiaj? Jaki dać termin na odpowiedź?
Nie było wadium, miało być zabezpieczenie nalezytego wyk. umowy.

Co teraz powinienem zrobić?  Nie mamy kasy na następne oferty.

pozdrawiam

2

Odp: Pismo wykonawcypo wyborze - "że się pomylił"

wysłał bym juz dziś pismo niech sie określi do powiedzmy 4 maja jak na nastepnego nie ma kasy tylko nie wiem czy unieważninie z 93.1.4 czy też pozostawienie sprawy po prostu i kolejny przetarg

3

http://www.blogprzetargi.pl/kategorie/wybor-najkorzystniejszej-oferty/czy-zamawiajacy-moze-zamknac-postepowanie-krotka-notatka-o-uchyleniu-sie-wykonawcy-od-podpisania-umowy-nie-dokonujac-jego-uniewa/

4

Jakby co stosowaliśmy procedurę odwróconą i nie mamy kasy na wybór kolejnych wykonawców.

I właśnie gdy wykonawca napisze, że odstepuje od podpisania umowy to czy muszę unieważnić postępowanie (na jakiej podstawie ?) czy robię notatkę , iż wykonawca nie podpisał umowy i załaczam jego pisma?

5 (edytowany przez Marcel 2017-04-28 09:04:17)

93 ust. 1 pkt 7 ustawy Pzp., poprawka smile nie unieważniaj!

6

Marcel napisał/a:

naciągane bo w tym przypadku wadą uniemożliwiającą zawarcie umowy jest brak środków na 2 ofertę

7 (edytowany przez marekw2 2017-04-28 09:46:23)

Tu nie ma co poprawiać. Pismo, które przesłał Wam Wykonawca to nic innego jak próba zmiany (podniesienia) ceny oferty. Takiej czynności można dokonać wyłącznie przed terminem składania 84.1 PZP
Proponuję następujący tok postępowania:
1. Pismo do wykonawcy informujące go o tym, że proponowana zmiana jest niedopuszczalna i wezwanie go do podpisania umowy na warunkach określonych w ofercie.
2. Jeżeli Wykonawca odmówi podpisania umowy, wybór najkorzystniejszej oferty spośród pozostałych i jednoczesne unieważnienie postępowania  z  art.93.1.4 PZP.

8

marekw2 ad2, ale czy to ma sens aby wybierać następną ofertę tzn musiałbym :
1. wezwać go na podstawie art. 26 ust. 2 do dokumentów aby stwierdzić czy nie podlega wykluczeniu
2. wybrać i unieważnić bo nie mam środków?

My nie chcemy wybierać kolejnej bo i tak nie mamy kasy.

Marcel napisał/a:

?? że co?:P

9

Źle mnie zrozumiałeś zastanawiałem się nad 93.1.7 jako podstawę unieważnienia, tak zresztą kiedyś wyrażał się UZP ale mam też opinię żeby nie unieważniać, zostawić i tyle smile

10

Rozumiem , że teraz mam tylko możliwość wyboru kolejnej oferty, nie muszę wybierać ?
Jeśli włąśnie nie chcę wybierać bo nie ma to sensu ponieważ na resztę ofert brakuje środków a wcześniej przecież musiałbym te oferty sprawdzić czy nie podlegaja wykluczeniu to co wtedy?

11

Wybór kolejnego to Twoje uprawnienie, a więc moim zdaniem unieważnienia być nie powinno, załatwił bym to notatką co i jak i tyle.

12

Można i tak, sam wspomniałeś, że dla pozostałych wykonawców termin związania ofertą wkrótce upływa. Jeżeli ten problematyczny wykonawca nie podpisze umowy to po wygaśnięciu TZO notatka i ogłoszenie nowego postępowania.

13

marekw2 napisał/a:

Można i tak, sam wspomniałeś, że dla pozostałych wykonawców termin związania ofertą wkrótce upływa. Jeżeli ten problematyczny wykonawca nie podpisze umowy to po wygaśnięciu TZO notatka i ogłoszenie nowego postępowania.

a ogłoszenie w tej sytuacji??

14

jo napisał/a:
marekw2 napisał/a:

a ogłoszenie w tej sytuacji??

Mówisz o ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia?

15

tak

16

Wygląda na to że by nie było...

17

Witam.

Wykonawca przysłał oficjalne pismo, iż odmawia podpisania umowy.

I teraz wóz albo przewóz...

Procedura odwrócona, a więc tylko oferta najkorzystniejszego była sprawdzona (wykazy, referencje).
Co powinienem teraz zrobić aby nie narazić się na zarzuty kontroli?
1. Czy wystarczy zwykła notatka podpisana przez komisję i kierownika, iż wykonawca odmówił podpisania umowy plus np informacja o tym na stronie internetowej i koniec.
2. Unieważnić w jakiś sposób postępowanie? Kolejna oferta jest droższa o ponad 100 tys. Nie mamy tyle kasy. Czy aby unieważnić np na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4 trzeba wezwać tego drugiego wykonawcę do uzupełnienia dokumentów na podstawie art. 26 ust. 2 i wtedy dopiero unieważnić jak je dostarczy?  To chyba trochę bezcelowe żeby wzywać ze świadomością że i tak unieważnimy bo nas nie stać? Czy można unieważnić na podstawei art. 93 ust. pkt 4 już teraz nie badając pozostałych ofert?

Co myślicie? Jakbyście postąpili na moim miejscu?

pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc bo czas nagli.

18

Przerabiałem to już dwa lub trzy razy w tym roku, zawsze od razu unieważniałem na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4.

19

mikoslaw napisał/a:

Przerabiałem to już dwa lub trzy razy w tym roku, zawsze od razu unieważniałem na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4.

miałeś procedurę odwróconą? nie wzywałeś do dokumentów kolejnego tylko od razu unieważnienie?

20

Odwrócona. Nie wzywałem od razu unieważnienie.

21

ok