1

Temat: odwrócony VAT- niepoprawne zakreślenie

Jeżeli wykonawca zakreślił wybór oferty będzie prowadził do powstanie u Zamawiającego obowiązku podatkowego (art 91 3a) a w rzeczywistości tak nie jest (myślę ze to pomyłka wykonawcy) to poprawiacie jako omyłkę pisarską??

2

Odp: odwrócony VAT- niepoprawne zakreślenie

W razie wątpliwości wyjaśnienia, bo czy jesteście od razu w stanie stwierdzić to bez wyjaśnienia?

3

Potwierdzone w rozmowie telefonicznej,  ale chyba przed poprawieniem omyłki nie powinno się wzywać do wyjaśnień??

4

Na piśmie (faks, email), rozmowa tel. raczej nie załatwia sprawy.

5

poprawiacie takie omylki jako inne omylki czy omylki pisarskie?

6

ktos pomoże?

7

wyjaśnienie treści złożonej oferty art. 87 1. a czy z oferty wynika, że zaproponował podwójnie vat, np kosztorys, formularz cenowy

8

Marta napisał/a:

poprawiacie takie omylki jako inne omylki czy omylki pisarskie?

Jeżeli zwrócisz się o wyjaśnienie to raczej pisarska w grę nie wchodzi a ewentualnie inna.

9

BGPS napisał/a:

Jeżeli wykonawca zakreślił wybór oferty będzie prowadził do powstanie u Zamawiającego obowiązku podatkowego (art 91 3a) a w rzeczywistości tak nie jest (myślę ze to pomyłka wykonawcy) to poprawiacie jako omyłkę pisarską??

wprowadzacie w swoich formularzach oferty taką opcję do zaznaczenia?

10

http://kartaprzetargowa.pl/przewodnik/oswiadczenie-o-obowiazku-podatkowym-u-zamawiajacego/

11 (edytowany przez Marta 2017-05-09 07:34:29)

część zamowienia dotyczy jednego towaru- drukarki laserowej, Wykonawca wpisuje  w formularz cene netto, vat 23% i cene brutto, natomiast w miejscu gdzie mi8al zakreslic odpowiednie oswiadczenie nic nie zakresla , wpisuje tlyko cene netto tej drukarki (630 zł) w miejscu:
7. Informujemy, że:
a) wybór oferty nie będzie prowadzić do powstawania u Zamawiającego obowiązku podatkowego *,
b) wybór oferty będzie prowadzić do powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego w odniesieniu do następujących towarów/usług *:
Wartość towarów/usług powodująca obowiązek podatkowy u Zamawiającego to 630 zł netto (słownie: sześćset trzydzieści. )*

12

czy nie mamy w tym przypadku do czynienia z 2 omylkami-pisarska-brak zakreslenia odpowiedniego oswiadczneia, i inna- blednie (niepotrzebnie)wpisana wartosc?

13

Marcel napisał/a:

http://kartaprzetargowa.pl/przewodnik/oswiadczenie-o-obowiazku-podatkowym-u-zamawiajacego/

a masz Marcel jakiegoś gotowca, którego wklejasz w formularzu oferty?

czy robisz osobne oświadczenie?

14

tori33 napisał/a:

wyjaśnienie treści złożonej oferty art. 87 1. a czy z oferty wynika, że zaproponował podwójnie vat, np kosztorys, formularz cenowy

z formularza cenowego wynika ze zastosowal vat 23 %

15

Oświadczamy, że wybór oferty: nie będzie prowadził do powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego zgodnie z przepisami o podatku od towarów i usług / będzie prowadził do powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego zgodnie z przepisami o podatku od towarów i usług. Powyższy obowiązek podatkowy będzie dotyczył ???????????????????? objętych przedmiotem zamówienia, a ich wartość netto (bez kwoty podatku) będzie wynosiła ??????????????  złotych2) .

2) nie potrzebne skreślić

taki zapis wystarczy w formularzu oferty?

16

ja mam taki zapis w formularzu ofertowym
"3. Cena brutto zawiera wszystkie koszty niezbędne do wykonania przedmiotu zamówienia w zaoferowanym czasie, w tym podatek od towarów i usług (VAT). Jeżeli złożono ofertę, której wybór prowadziłby do powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego zgodnie z przepisami o podatku od towarów i usług, zamawiający w celu oceny takiej oferty dolicza do przedstawionej w niej ceny podatek od towarów i usług, który miałby obowiązek rozliczyć zgodnie z tymi przepisami. Wykonawca, składając ofertę, informuje zamawiającego, czy wybór oferty będzie prowadzić do powstania u zamawiającego obowiązku podatkowego, wskazując nazwę (rodzaj) towaru lub usługi, których dostawa lub świadczenie będzie prowadzić do jego powstania, oraz wskazując ich wartość bez kwoty podatku."

17

szad napisał/a:

Oświadczamy, że wybór oferty: nie będzie prowadził do powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego zgodnie z przepisami o podatku od towarów i usług / będzie prowadził do powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego zgodnie z przepisami o podatku od towarów i usług. Powyższy obowiązek podatkowy będzie dotyczył ???????????????????? objętych przedmiotem zamówienia, a ich wartość netto (bez kwoty podatku) będzie wynosiła ??????????????  złotych2) .

2) nie potrzebne skreślić

taki zapis wystarczy w formularzu oferty?

ja mam właśnie taki

18

znalazłem w necie, może od Ciebie pożyczyłem smile

zastanawiam się jak mam w ofercie, że ma podać cenę netto, podatek Vat i wartość brutto, to co on poda przy Vacie jeżeli cześć zamówienia będzie podlegać np. odwróconemu Vat?

19 (edytowany przez Marta 2017-05-09 11:10:24)

wpisuja mi wtedy o/o czyli odwrotnie obciazenie przy tym towarze, a w ceni8e ofertowej ogolem wpisuja np. 23% i o/o, moga tez wpiac tlyko 23% bo ta czesc dot. wys. w % vatu a przy o/o nie ma miejsca wys. w % vat

20

odwrotne obciążenie dotyczy tylko tych towarów i usług wymienionym w załączniku nr 11
http://aktyprawne.poznajpodatki.pl/podatek-od-towarow-i-uslug-vat/ustawa-o-vat-2017-zalacznik-nr-11-wykaz-towarow-o-ktorych-mowa-w-art-17-ust-1-pkt-7-ustawy/

mam przetarg na modernizację ewidencji gruntów i budynków. z o/o raczej to nie ma nic wspólnego.

21

Zapisy zamieszczam w formularzu ofertowym.

22

Witam.
Zamierzam ogłosić przetarg na dostawę sprzętu komputerowego wraz z zainstalowanym systemem z licencją(laptopy , oraz komputery stacjonarne z monitorami), projektorów, drukarek, pamięci usb,  aparatu fotograficznego.
1.Czy można to wszystko ogłosić w jednym przetargu jako dostawy bez podziału na części.
2. Czy tablica interaktywna zalicza się do tego sprzętu j.w. czy raczej jako pomoc dydaktyczna?
3. Czy jeżeli zamawiającym jest ZEAS ? który przekaże sprzęt szkołom, to obowiązuje stawka VAT na sprzęt 0% zgodnie z art. 83 ust.1 pkt26 ustawy z dnia 11 marca 2004 r.
o podatku od towarów i usług?
4. Przy laptopach może być odwrotne obciążenie. Mam taki formularz ofertowy:
Wartość brutto towarów które nie powodują u zamawiającego powstaną obowiązku podatkowego     ???.zł
Wartość netto (bez kwoty podatku) towarów które powodują u zamawiającego powstanie obowiązku podatkowego (wypełnić jeżeli dotyczy) ???. Zł
Wartość oferty ? suma powyższych pozycji.

Jeżeli mam kalkulację cenową to  czy dawać wartość netto, czy brutto czy VAT , jeżeli Vat to ma wpisać np. 23 lub 0 % - gdy nie ma odwrotnego obciążenia, a przy odwrotnym obciążeniu w kolumnie Vat ma dać np. o.o. Czy lepiej w tej kalkulacji dać kolumnę netto i brutto bez VAT?

23

1. robie z podzialem na szkoly , nie wg rodzaju sprzetu
2. mam wlaczona do tego sprzetu
3. mam  wofertach, 23%, 0% i o/o
4. ja mam taki jak wczesniej pisalam
5. ja mam kolumne vat

24

Fart- a jak konstruujesz formularz cenowy- masz kolumne "model", czy szczegółowo min. parametry też?

25

Robię przetarg po raz pierwszy na sprzęt i pomoce.
Formularz cenowy z tego co przejrzałem jak robią inni zrobię tak:
Na początku oferty znajdzie sie zapis odnośnie ceny:
Wartość brutto towarów które nie powodują u zamawiającego powstaną obowiązku podatkowego     ..........zł
Wartość netto (bez kwoty podatku) towarów które powodują u zamawiającego powstanie obowiązku podatkowego (wypełnić jeżeli dotyczy) ................ Zł
Wartość oferty ..........................  ( suma powyższych pozycji.)
Pod spodem Opis oferowanego sprzętu -gdzie w tabeli w 1 kolumnie określam np. laptop w drugiej kolumnie określam wymagane parametry np liczba punktów w teście, w 3 kolumnie - tu wykonawca ma podać wynik z testu oferowanego sprzętu, ram dyski itp.
Zamierzam dodać kolumnę kolumnę ilość cena jednostkowa wartość netto VAT i wartość brutto.  - jest to potrzebne do księgowości aby wiedzieli jakie rzeczy i o jakiej wartość przyjąć na stan.
W SIWZ w opisie ceny jak masz opisane odnośnie VAT - tak zeby Wykonawcom wytłumaczyć że mają wpisć 23%, ) jeżeli dostawa do szkół, oraz o/o.
Czyli można wszystko dać do "jednego wora"- tzn bez podziału na części - projektcbejmuje dostawę sprzętu komputerowego, pomocy dydaktycznych, mebli książek. Podzieliłem na dwa przetargi ze względu na inne klasyfikację sprzęt komputerowy - osobny przetarg, pomoce dydaktyczne osobny, reszt to drobne rzeczy. W protokole trzeba uzasadnić że nie podzieliłem na części cały projekt jest jest podzielony natomiast sprzęt komputerowy chce dać razem - wszystko ze wszystkich szkół laptopy , usb , dyski - nie chce dzielić na części - czy tak można i nie będzie zarzutu że nie podzieliłem, szacuję łącznie.