1

Temat: zamówienia uzupełniajace

Przetarg nieograniczony na dostawe paliwa na rok czasu, w SIWZ umieszczono szacunkowe ilości paliwa, które prawdopodobnie sa za niskie, w SIWZ zamawiajacy dopuscił zamówienia uzupelniające ( nie wiem czy tak mozna było). 
Czy podanie ilości szacunkowych ratuje nasza sytuację i oznacza , ze mozemy tankowac dalej az do momentu upływu umowy?
czy tez mozna skorzystac z zamówienia uzupełniajacego ?

Nie rozumiem pojecia zamówien uzupełniajacych i nie wiem czy korzystanie z zamówień uzupełniajacych w okresie 3 lat od udzielenia zamowienia oznacza, ze  skorzystac z nich mozna po upływie okresu na który udzielono zamówienia ?

dziekuje z góry za "rozjasnienie" :-)

2

Odp: zamówienia uzupełniajace

Art. 67 ust. 1 pkt 7 dokładnie (w miarę) opisuje zamówienia uzupełniające na dostawy. "Skorzystać" z tego możesz w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia (podpisania umowy) podstawowego.

3

frysza1 napisał/a:

Czy podanie ilości szacunkowych ratuje nasza sytuację i oznacza , ze mozemy tankowac dalej az do momentu upływu umowy?

Raczej tak. Chociaż "szacunkowe" określenie zakresu zamówienia nie jest najwłaściwsze.

frysza1 napisał/a:

czy tez mozna skorzystac z zamówienia uzupełniajacego ?

Na pewno nie przy zakupie paliwa.

4

To jak określić ilość, żeby było dobrze  ?

5

Powinno sie określać maksymalną ilość.

6

Przepraszam, że się wtrącę trochę na marginesie. Ale proszę o Waszą opinię.
Art. 67 ust. 1 pkt 6 - jak interpretować pojęcie wartości zamówienia podstawowego?
Czy oznacza to a) szacunkową wartość bez wartości zam. uzupełniających czy b) wartość zawartej i realizowanej umowy na zam.podstawowe. Proszę o pomoc.

7

martyna napisał/a:

Przepraszam, że się wtrącę trochę na marginesie. Ale proszę o Waszą opinię.
Art. 67 ust. 1 pkt 6 - jak interpretować pojęcie wartości zamówienia podstawowego?
Czy oznacza to a) szacunkową wartość bez wartości zam. uzupełniających czy b) wartość zawartej i realizowanej umowy na zam.podstawowe. Proszę o pomoc.

Bierzesz pod uwagę tę kwotę, która jest mniejsza.

8

Serio czy żartujesz? W moim wypadku wartość umowy jest mniejsza, ale czy kryterium wielkości tych wartości ma faktycznie decydować o wyborze podstawy ustalania wielkości kwoty zamówienia uzupełniającego?

9

...czyli pkt a) - tzn. wartość zamówienia podstawowego (bez uzupełniających)

10

Ojej, wręcz przeciwnie - punkt b) czyli wartość zawartej umowy. Sam widzisz - mam za każdym razem dokonywać wyboru jednej bądź drugiej podstawy naliczania wartości zamówienia uzupełniającego? Nie wydaje mi się. Moje zdanie jest takie, że w art. 67 ust.1 pkt 6 ustawy mowa jest o wartości szacunkowej zam. podstawowego.  I ta wartość winna być podstawą naliczania wielkości zam. uzupełniającego. Co Wy na to?

11

art. 67 ust.1 pkt. 6 "... nie więcej niz 50% wartości zamówienia podsatowego..." problem w tym, że ustawodawca raz pisze o "ustalonej wartości zamówienia" a innym razem o "udzielonej wartości zamówienia" a tu takiego dokładnego zapisu brakuje. Osobiście robię do wartości z umowy - czy źle zobaczymy przy kontroli z RIO, która ma być w lutym ;]

12

Dodam, że w art. 67 ust. 1 pkt 5 gdzie mowa o zam. dodatkowych ustawodawca wyraził się już precyzyjniej a mianowicie "50% wartości realizowanego zamówienia". Więc wydaje mi się, że ryzykowne jest traktowanie sformułowania z punktu 6 tj. "50% wartości zamówienia" jako tożsamego z treścią sformułowania z punktu 5. Nie sądzisz Iwo?

13

Owszem, może i ryzyko.
No i właśnie, tam tj. pkt.5 doprecyzowane zostało, bo "dodatkowe" udzielasz jeszcze w trakcie trwania podstawowego a "uzupełniające" przeważnie jak zakończysz podsatowe. Nawet Czajowski w swoim komentarzu nie wskazuje, którą wartość zamówienia należy wziąść pod uwagę.
Ja kombinuję tak, jeśli wartość zamówienia to całkowiete wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towaru i usług, no to więc wynagrodzenie z umowy (oczywiście netto). Owszem mogę się mylić, ale tego będę się trzymać w trakcie kontroli...

14

Ja licze od szacunku bez uwzględniania uzupełniających -> czyli od wartości szacunkowej zamówienia odejmuje szacunek uzupełniających i to przyjmuje jako wartość zamówienia podstawowego o której mowa w 67.1.6. RIO widziało, NIK widział - nikt sie nie czepiał ale że przepis jest daleki od jasności to fakt

15

Twoja teza "jeśli wartość zamówienia to całkowiete wynagrodzenie wykonawcy" sformułowana została w trybie przypuszczającym. I tu jest gwóźdź programu. Ale powiem Ci, że ja sama nie wiem już co robić, bo racjonalniej byłoby tak jak Ty, a bezpieczniej wg wykładni literalnej tj. traktować wartość zamówienia, o której mowa w naszym ulubionym punkcie 6 poprzez analogię z art. 32 ust.1 gdzie mowa jest o ustaleniu wartości zamówienia i ustawodawca posłużył się tym samym terminem. Ale jak mówię nie mam przekonania jaka koncepcja jest rzeczywiście poprawna. Wielkie dzięki za dzielenie się doświadczeniem Iwo.

16

Moja powyższa wypowiedź była skierowana Iwo. A Marko widzę ma inna praktykę od kolegi Iwo. Pozdrawiam.

17

dla mnie wartośc zamówienia podstawowego to wartość zamówienia którego udzieliłaś i na które zawarłaś umowę a zamówienie uzupełniajace  to coś co uzupełnia zamówienie zwane podstawowym . smile

18

Też ładnie smile

19

no właśnie i jasno  wink smile

20

madziulek napisał/a:

i jasno  wink smile

Można dyskutować wink ale sprzeczać sie nie mam zamiaru smile

21

A może wiecie czy przygotowywana nowelizacja coś zmienia w punkcie 6?

22

Odnośnie pkt. niestety nic ale planują zmiany w art.88...
Zamawiający ma mieć możliwość poprawienia VAT-u :]

JA wiem, że wykonawcy sią biedni, zapracowani ale mam czasami dość ich "ustawowego niańczenia"

23

Szkoda. Ale dzięki za pomoc.