1

Temat: RNC a kwota, która Zamawiający zamierza przeznaczyć

Hej.

PN, rb, kilka części, powyżej progu, dofinansowanie

Wartość szacunkowa kosztorysowa: X
Kwotą, która zamierzamy przeznaczyć, wyliczona na podstawie doświadczenia z poprzednich lat: 0,6 X

Złożono oferty:
- najtańsze nie są niższe o więcej niż 30% od średniej arytmetycznej złożonych ofert
- niestety zarówno najtańsze, jak i niektóre niżej w rankingu są tańsze o więcej niż 30% od wartości szacunkowej + VAT

Kwoty ofertowe są prawie identyczne jak Z zamierzał przeznaczyć.
Wiadomo, kosztorysy standardowo u nas są droższe o 50% od tego co my zakładamy.

Mam wzywać do wyjaśnień jak zawsze, czy też nowy zapis w ustawie "chyba że rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia" daje mi jakieś możliwości, aby tego nie robić i nie wydłużać postępowania?

2

Odp: RNC a kwota, która Zamawiający zamierza przeznaczyć

jeżeli, jak sam piszesz " Kwotą, która zamierzamy przeznaczyć, wyliczona na podstawie doświadczenia z poprzednich lat: 0,6 X"
i oferty są prawie identyczne.... wiec jak rynek pokazuje, nie są RNC.. pewnie poszedłbym w tą stronę.
Niestety argumentacja i obrona po Waszej stronie...

3

Ktoś ma jeszcze jakąś radę?

Bo wygląda na to, że znowu najbezpieczniej będzie pytać o RNC (8 z 12 ofert).

4

Niestety aby nie spotkać się z zarzutami nadgorliwego kontrolera musisz pytać i na przyszłość urealnić kosztorysy.

5

marekw2 napisał/a:

na przyszłość urealnić kosztorysy.

W jaki sposób? Projektanci kierują się KNR, cenami katalogowymi, itp.

6

może wpisać że maja kierować się cenami rynkowymi

7 (edytowany przez jarosław 2017-05-18 14:00:46)

Mam podobnie. Ostatnio to tylko badam RNC.
Jest druga część przepisu ".....chyba że rozbieżność wynika....."

8 (edytowany przez marekw2 2017-05-18 17:59:55)

Arek, ja robię masę kosztorysów do ZP i uwierz mi, że dopasowanie wartości kosztorysowej do wymagań inwestora nie stanowi żadnego problemu. Ostatnio robiłem kosztorys pewnemu zamawiającemu, który życzył sobie aby wartość szacunkowa była nie wyższa niż 100 tys zł i taki kosztorys dostał. Po trzech miesiącach i dwóch nieudanych przetargach (ceny ofertowe oscylowały w okolicach 130 tyś) zamawiający poprosił o kosztorys na kwotę zbliżoną do tych 130 tyś. Zmiana wartości kosztorysowej zajęła mi 10 minut i wszyscy byli zadowoleni. Projektantom nie zbytnio ufać bo potem dochodzi do takich sytuacji jak Twoja.