1

Temat: SIWZ - cena oleju opałowego

Proszę o pomoc. Jaki należy przyjąć sposób obliczania ceny oleju opałowego w SIWZ w trybie PN żeby później faktycznie wybrać najtańszą ofertę? Czy przyjąć stałą cenę, czy należy uwzględnić zmianę ceny, od ceny producenta i pytać o marżę? A jeżeli marża to jak zapisać sposób obliczenia ceny?

2

Odp: SIWZ - cena oleju opałowego

Np w taki sposób
kryteria oceny:
- cena producenta na dzień X
- opust stały wyrażony w % lub w złotych od ceny producenta

Rozliczenia - cena producenta na dzień dostawy minus opust stały wynikający z oferty.

3

Dzięki bardzo

4

Witam
a ja właśnie przymierzam się do przetargu na olej opałowy i do tej pory robiłam tak jak powyżej, ale właśnie natknęłam się na wyrok zespołu arbitrów sygn UZP/ZO/0-129/07, w którym piszą że marża nie może być ujemna, jeżeli jest ujemna to stanowi czyn nieuczciwej konkurencji i jeżeli wykonawca proponuje ujemną marżę należy tą ofertę odrzucić na podstawie art. 89 ust 1 pkt 3
C Wy na to? smile

5

Marża z definicji nie może być ujemna... tongue To tak jak z plusem - nie może być ujemny... wink

6

No dobrze cena wykonawcy nie może być niższa niż cena u producenta smile

7

jak zrobić wyliczankę ceny na olej żeby było możliwe porównanie ofert?

8

AnetaB napisał/a:

No dobrze cena wykonawcy nie może być niższa niż cena u producenta smile

Jakiego producenta masz na myśli: PRODUCENTA - który jest dostawcą danego wykonawcy, czy PRODUCENTA - do którego będą się odnosić ceny wszystkich wykonawców???

9

hihi mam na myśli ORLEN smile

10

Chodzi mi o formularz ofertowy z wyliaczaniem ceny
do tej pory było tak
cena jednostkowa netto...
marża......
podatek VAT
cena jednostkowa brutto
No i wyliczenia na podstawie ceny producenta na dzień taki a taki (czyli na podstawie ceny podanej na stronie internetowej)

11

a wykonawcy dawali marżę ujemną np 0,03 zł

12

Rozumiem że masz na myśli PRODUCENTA - do którego będą się odnosić ceny wszystkich wykonawców.  W takim wypadku cena oleju danego wykonawcy może być niższa od ceny PRODUCENTA - do którego będą się odnosić ceny wszystkich wykonawców. Wykonawca może przecież mieć innego dostawcę (nie koniecznie ORLEN), który dostarcza mu olej za cenę niższą niż oficjalna cena oleju ORLENU...

I jesteśmy w domu...

13

AnetaB napisał/a:

a wykonawcy dawali marżę ujemną np 0,03 zł

To nie była marża to był opust... wink

14

jeżeli wyrzucę marżę to ceny ofertowe będą takie same, jeżeli zrobię zastrzeżenie że marża nie może być ujemna to dadzą wszyscy marżę 0,00zł i ceny też będą takie same, jak rozwiązać ten problem ?

15

więc wystarczy zmienić nazwę opust w wyliczance i jest w porządku, z tym że cena nie może być niższa niż cena producenta na taki a taki dzień, myślę że da mi to też takie same ceny ofertowe, dobrze myślę, bo już mam mętlik

16

Wpisz że: wykonawca może zaoferować marże, opust albo cena oferty może być taka sama ja cena ORLENU...

17

Z tym, że olej opałowy ekoterm plus "lub równoważnego"  smile produkuje tylko pkn orlen

18

Olej opałowy o nazwie EKOTERM PLUS produkuje tylko ORLEN ale "równoważny" mogą produkować inni producenci - może posiadać te same parametry ale być tańszy... Poza tym myślę że ceny zamieszczone na stronie intermetowej ORLENU nie dotyczą wszystkich odbiorców... Jeden odbiorca może kupować w ORLENIE taniej, drugi drożej... Należałoby spytać wykonawcę, który oferuje konkretnie EKOTERM PLUS za cenę niższą niż oficjalna cena ORLENU jak to "zrobił" że ma cenę niższą... Nadto wykonawcy mogą magazynować olej kupiony za niższą cenę... odczekać aż olej podrożeje i później go sprzedawać po cenie wyższej ale niższej niż oficjalna cena w danym dniu... etc wink

19

w związku z tym że cena oleju opałowego  jest bardzo ruchoma w ciągu roku, do wyliczenia odnośnie ceny ofertowej przyjmuje się w odniesienu do konkretnego dnia i ceny podanej przez producenta to jest cena podstawowa do której doliczane są składniki jak marża, VAT co daje cenę ofertową, to umożliwia realne porównanie ofert

20

Po przeczytaniu wyroku, a nie tylko "komentarza" do wyroku i przespaniu się z problemem, doszłam do wniosku że wyliczanka ceny oleju powinna być taka
cena producenta
marża ( z zaznaczeniem, że nie może być zerowa ani ujemna w SIWZ)
upust ........
inne koszty (.........)
podatek VAT.....
łączna cena jednostkowa brutto.....

Co o tym myślicie?